Har du koll på de nya reglerna på arbetsmarknaden?

Nu får du använda ditt friskvårdsbidrag för att köpa träningsappar och utländsk arbetskraft som är utstationerad i Sverige får tryggare villkor. Foto: GettyImages.

Friskvårdsbidrag för att köpa träningsappar och bättre villkor för utstationerade arbetstagare i Sverige. Under sommaren infördes flera nya lagar och regler som påverkar anställda och arbetsgivare. Läs om dem här.

Friskvårdsbidrag till digital träning

Appar och onlinetjänster som kan användas för träning omfattas sedan den 1 juli av friskvårdsbidraget. Tidigare har budskapet från Skatteverket varit att bidraget bara kunnat användas till enklare appar som exempelvis stegräknare. Nu kan friskvårdsbidraget alltså användas även för internet- eller app-baserade träningsprogram inom områden yoga, viktminskning och rökavvänjning.

Träningsredskap i hemmet som arbetsgivaren bekostar är däremot skattepliktiga. Undantag är till exempel gåstavar om de används vid motion till och från arbetet. Undantag gäller också för anställda som på grund av funktionshinder har svårt att utföra friskvårdsaktivitet på annan plats än i hemmet. Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Starkare skydd för utstationerade i Sverige

Riksdagen har beslutat ändra flera regler som rör utstationerade arbetstagare i Sverige. Ändringarna som börjar gälla 30 juli innebär bland annat att:

  • Lönen för en utstationerad arbetstagare som de svenska arbetstagarorganisationerna kan kräva i kollektivavtal får nu vara mer än en minimilön.
  • Det ges dessutom rätt till ersättning för resa, kost och logi under utstationeringen i Sverige samt rätt till inkvartering.
  • Om den utstationerade varit i Sverige i 12 månader ges rätt till nästan alla arbets- och anställningsvillkor som gäller för anställda i Sverige.

Läs mer om ändringarna på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Skattefria gåvor upp till 1 000 kr

Från den 1 juni och året ut kan anställda ta emot gåvor från sin arbetsgivare till ett värde upp till 1 000 kronor utan att gåvan förmånsbeskattas. Detta gäller utöver den möjlighet att ta emot skattefria gåvor som redan tidigare funnits, exempelvis julgåvor. Skattefriheten gäller för gåvor från arbetsgivaren under perioden 1 juni till och med 31 december 2020.

Fri parkering skattefritt

Mellan den 1 april 2020 och den 31 december 2020 kan arbetsgivare erbjuda sina anställda fri parkering i anslutning till arbetsplatsen skattefritt. Fri parkering är i normala fall en skattepliktig förmån för den anställde och arbetsgivaren är skyldig att betala arbetsgivaravgifter för förmånen. Skälet till den tillfälliga ändringen av skattereglerna är att underlätta för anställda att ta egen bil till arbetet istället för att åka kollektivt och på så vis minska smittspridningen.

Enklare regler för rehabiliteringsersättning

Den som deltar i arbetslivsinriktad rehabilitering och är sjuk i max 30 dagar ska få behålla sin rehabiliteringsersättning och slipper ansöka om sjukpenning. Ersättningsnivån för bidragen blir på samma nivå. Reglerna gäller från den 1 juli.

Förebyggande sjukpenning för riskgrupper för covid-19

Regeringen har beslutat om tillfällig ersättning för personer i riskgrupper som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19. Det gäller både anställda och egenföretagare som helt eller delvis måste avstå från att arbeta för att undvika att smittas. För att få ersättningen krävs att man inte har möjlighet att utföra sitt arbete i hemmet och att arbetsgivaren inte kan erbjuda andra arbetsuppgifter.

Ersättningen betalas ut under perioden 1 juli–30 september och ansökan öppnar den 24 augusti på Försäkringskassans hemsida. Då kan man söka retroaktivt från 1 juli. Läs mer på Försäkringskassans hemsida.

Sänkt arbetsgivaravgift för forskare

Arbetsgivaravgiften för anställda som arbetar med forskning eller utveckling sänktes den 1 april i år. Redan tidigare kunde arbetsgivare göra avdrag på arbetsgivaravgiften för denna grupp, men den 1 april fördubblades det så kallade FoU-avdraget från 10 till 20 procent. Samtidigt höjdes taket för avdraget för företagets samtliga anställda forskare från 230 000 kronor till 450 000 kronor per månad. Läs mer på regeringens hemsida.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Åren med avtal kring två procent är förbi”

”Åren med avtal kring två procent är förbi”

Ingenjörslönerna ökade rejält under 2023 och om 11 månader är det dags för en ny avtalsrörelse. Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges Ingenjörer tror att förhandlingsläget kan bli gynnsamt.  
Fler artiklar