Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHar du koll på de nya reglerna på arbetsmarknaden?

Har du koll på de nya reglerna på arbetsmarknaden?

Friskvårdsbidrag för att köpa träningsappar och bättre villkor för utstationerade arbetstagare i Sverige. Under sommaren infördes flera nya lagar och regler som påverkar anställda och arbetsgivare. Läs om dem här.

Friskvårdsbidrag till digital träning

Appar och onlinetjänster som kan användas för träning omfattas sedan den 1 juli av friskvårdsbidraget. Tidigare har budskapet från Skatteverket varit att bidraget bara kunnat användas till enklare appar som exempelvis stegräknare. Nu kan friskvårdsbidraget alltså användas även för internet- eller app-baserade träningsprogram inom områden yoga, viktminskning och rökavvänjning.

Träningsredskap i hemmet som arbetsgivaren bekostar är däremot skattepliktiga. Undantag är till exempel gåstavar om de används vid motion till och från arbetet. Undantag gäller också för anställda som på grund av funktionshinder har svårt att utföra friskvårdsaktivitet på annan plats än i hemmet. Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Starkare skydd för utstationerade i Sverige

Riksdagen har beslutat ändra flera regler som rör utstationerade arbetstagare i Sverige. Ändringarna som börjar gälla 30 juli innebär bland annat att:

  • Lönen för en utstationerad arbetstagare som de svenska arbetstagarorganisationerna kan kräva i kollektivavtal får nu vara mer än en minimilön.
  • Det ges dessutom rätt till ersättning för resa, kost och logi under utstationeringen i Sverige samt rätt till inkvartering.
  • Om den utstationerade varit i Sverige i 12 månader ges rätt till nästan alla arbets- och anställningsvillkor som gäller för anställda i Sverige.

Läs mer om ändringarna på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Skattefria gåvor upp till 1 000 kr

Från den 1 juni och året ut kan anställda ta emot gåvor från sin arbetsgivare till ett värde upp till 1 000 kronor utan att gåvan förmånsbeskattas. Detta gäller utöver den möjlighet att ta emot skattefria gåvor som redan tidigare funnits, exempelvis julgåvor. Skattefriheten gäller för gåvor från arbetsgivaren under perioden 1 juni till och med 31 december 2020.

Fri parkering skattefritt

Mellan den 1 april 2020 och den 31 december 2020 kan arbetsgivare erbjuda sina anställda fri parkering i anslutning till arbetsplatsen skattefritt. Fri parkering är i normala fall en skattepliktig förmån för den anställde och arbetsgivaren är skyldig att betala arbetsgivaravgifter för förmånen. Skälet till den tillfälliga ändringen av skattereglerna är att underlätta för anställda att ta egen bil till arbetet istället för att åka kollektivt och på så vis minska smittspridningen.

Enklare regler för rehabiliteringsersättning

Den som deltar i arbetslivsinriktad rehabilitering och är sjuk i max 30 dagar ska få behålla sin rehabiliteringsersättning och slipper ansöka om sjukpenning. Ersättningsnivån för bidragen blir på samma nivå. Reglerna gäller från den 1 juli.

Förebyggande sjukpenning för riskgrupper för covid-19

Regeringen har beslutat om tillfällig ersättning för personer i riskgrupper som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19. Det gäller både anställda och egenföretagare som helt eller delvis måste avstå från att arbeta för att undvika att smittas. För att få ersättningen krävs att man inte har möjlighet att utföra sitt arbete i hemmet och att arbetsgivaren inte kan erbjuda andra arbetsuppgifter.

Ersättningen betalas ut under perioden 1 juli–30 september och ansökan öppnar den 24 augusti på Försäkringskassans hemsida. Då kan man söka retroaktivt från 1 juli. Läs mer på Försäkringskassans hemsida.

Sänkt arbetsgivaravgift för forskare

Arbetsgivaravgiften för anställda som arbetar med forskning eller utveckling sänktes den 1 april i år. Redan tidigare kunde arbetsgivare göra avdrag på arbetsgivaravgiften för denna grupp, men den 1 april fördubblades det så kallade FoU-avdraget från 10 till 20 procent. Samtidigt höjdes taket för avdraget för företagets samtliga anställda forskare från 230 000 kronor till 450 000 kronor per månad. Läs mer på regeringens hemsida.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.