Två nya undersökningar visar att många hbtq-personer bemöts dåligt på jobbet och att transpersoner mer sällan än andra får svar på jobbansökningar. “Det är både sorgligt och beklämmande”, säger Jessica Bagge, Sveriges Ingenjörer.
I samband med Prideveckan presenterades bland annat två studier om hbtq-personer och arbetsmarknaden.
I den ena har ekonomiforskare vid Linköpings universitet undersökt om transpersoner diskrimineras vid jobbansökningar. Forskarna skickade 2 224 fiktiva ansökningar till lågkvalificerade jobb som fanns i Arbetsförmedlingens platsbank. I ansökningarna angavs att den sökande under livet hade gjort ett namnbyte. I vissa fall från mansnamn till mansnamn, exempelvis Erik till Simon, i andra fall över könsgränserna, som från Erik till Amanda. För varje ansökan noterade forskarna om de sökande fick något svar och i så fall vilket.
Här hittar du studierna
Linköpings universitet:
Hiring Discrimination Against Transgender People: Evidence from a Field Experiment, Mark Granberg, Per A. Andersson, Ali Ahmed, Labour Economics, Volym 65, Augusti 2020.
Boston Consulting Group:
A New LGBTQ Workforce Has Arrived—Inclusive Cultures Must Follow
Resultatet visar att det var 18 procent mer sannolikt att en person som identifierar sig med det kön de tilldelats vid födseln (en så kallad cis-person), fick ett positivt svar från arbetsgivarna, jämfört med en transperson.
Störst skillnad fanns inom mansdominerade yrken. Cismän fick ett positivt svar i 44 procent av fallen, att jämföra med transkvinnor som fick ett positivt svar i 24 procent av fallen. Cismän fick alltså nästan dubbelt så många positiva svar.
– Ur ett ekonomiskt perspektiv är det intressant att fråga sig varför arbetsgivare inte tar tillvara på de här människornas kunskaper, säger Mark Granberg, doktorand i nationalekonomi, som är en av personerna bakom studien.
Läs också: IBM stöttar anställda som kommer ut som transpersoner
40 procent vågar inte vara öppna
Den andra undersökningen har genomförts av Boston Consulting Group i USA tillsammans med den ideella organisationen New York City’s Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender Community Center. De har samlat in svar från 2 000 hbtq-personer och 2 000 icke-hbtq-personer (straighta) runt om i USA.
I svaren framkommer bland annat att:
- 40 procent av hbtq-personerna inte vågar vara öppna med sin sexuella identitet på jobbet.
- hbtq-personer som är öppna känner sig mer trygga och kreativa jämfört med hbtq-personer som inte är det.
- 75 procent av hbtq-personerna har haft någon negativ erfarenhet på jobbet relaterade till deras hbtq-identitet under det senaste året.
- hbtq-personer som varit med om negativa upplevelser är 40 procent mindre produktiva och 13 gånger mer benägna att säga upp sig.
- av dem som var öppna, var 54 procent inte öppna gentemot till exempel kunder.
- anställda under 35 år – både hbtq-personer och andra – tycker i hög utsträckning att mångfald och inkludering är viktigt.
Thomas Jensen på Boston Consulting Group i Skandinavien menar att det inte finns någon anledning att tro att läget här skiljer sig stort från USA. Han framhåller att arbetsgivare behöver ta tag i de här frågorna för att inte halka efter i rekrytering och innovation.
– De företag som vill prestera på topp och behålla talanger måste jobba långsiktigt med ett inkluderande ledarskap.
Läs också: ”Byggbranschen är för bögar”
”Du ska kunna vara du på jobbet”
Och det här håller Jessica Bagge, utredare på Sveriges Ingenjörer, med om.
– Det finns både mänskliga och ekonomiska/marknadsmässiga perspektiv. Det är ju rätt självklart att människor som känner sig respekterade och uppskattade för hela sin person och kan vara sig själva fullt ut är mer motiverade och lojala, och det borde göra att företag jobbar med det här. Och att 75 procent av hbtq-personerna varit med om negativa händelser på grund av att de är hbtq-personer är skamligt.
Hon tycker att Sacos slogan “Du ska kunna vara du på jobbet” är väldigt talande.
– Det borde vara självklart att kunna vara sig själv på jobbet, men det är ju tyvärr inte självklart i dag.
Men Jessica Bagge är glad att BCG:s rapport visar att yngre tycker att det är viktigt att arbetsgivare har en bra attityd till de här frågorna.
– Så om arbetsgivare vill attrahera duktiga personer behöver de visa att de tar de här frågorna på allvar.
Så vad borde arbetsgivare göra?
– Prata om det. Att ledningen visar att det är viktigt, som Försvarsmakten gör till exempel. Att utbilda personalen och till exempel på introduktionsprogram berätta “Det här är vad vi står för och det som gäller”. Att tänka på hur man uttrycker sig, aldrig skämta på någons bekostnad, att vara medveten.
Har du några råd till ingenjörer som inte är hbtq-personer?
– Öppna ögonen. Fundera på hur du uttrycker dig. Exkluderar du andra? Tänk på ditt bemötande. Skrattar du åt risiga skämt fast du inte vill? Och uttryck dig inte så stereotypt, utgå inte från att en kvinna har en man utan kanske har en fru.
Läs också: Saab-nätverk: Ingen passar in i bilden av en stereotyp ingenjör