Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadOron för uppsägningar kan drabba hela arbetsplatsen

Oron för uppsägningar kan drabba hela arbetsplatsen

Rädslan för att förlora jobbet kan vara värre än beskedet att man är uppsagd. Och rädslan kan påverka hela arbetsplatsen, även de som sitter säkert. Både chefer och medarbetare behöver veta vad man kan göra för att lindra oron.

Under våren och sommaren har många ingenjörer kastats in i en osäker tillvaro. Coronapandemin har bromsat tillväxten och företag har tvingats varsla anställda om uppsägning.

Lena Låstad, doktor i psykologi, har forskat om hur rädslan för att förlora jobbet påverkar individer men också hela arbetsplatsen. På individnivå handlar oron inte bara om att förlora sin anställning.

Lena Låstad, doktor i psykologi vid Stockholms universitet

– Ofta finns det också en rädsla för att förlora en del av sin identitet, ett steg i sin karriär och om sorgen att kanske förlora sina kollegor och på så vis stötas bort från ett socialt sammanhang.

Oron kan leda till ohälsa

Under den period som pågår mellan varsel och besked om vilka som blir uppsagda kan hela arbetsplatsen drabbas av en kollektiv oro. Och även de som inte behöver oroa sig för att bli uppsagda påverkas av andra.

– Det uppstår ofta en massa rykten och stämningen blir orolig, säger Lena Låstad.

De som är rädda att förlora arbetet kan drabbas av humörsvängningar, lägre engagemang och svagare känsla av tillhörighet och tillit. På längre sikt finns det ett negativt samband med psykisk och fysisk ohälsa. Det kan också leda till mobbning.

– Ofta pendlar man mellan hopp och förtvivlan och att befinna sig i en limbo kan vara påfrestande. I ena stunden ser man positiva signaler som kan betyda att man får stanna, i andra stunden ser det mörkt ut. Det här är en situation där man saknar kontroll och det är inte konstigt att hela arbetsplatsen påverkas negativt, säger Lena Låstad.

Hon menar därför att det är viktigt att både chefer och enskilda medarbetare försöker  lindra oron för att få arbetet att fungera och medarbetarna att må så bra som möjligt.

Det här kan du själv göra

  • Försök återta kontrollen genom att ta reda på dina rättigheter, vilka regler som gäller och vilket stöd du kan få.
  • Förbättra din anställningsbarhet genom kompetensutveckling på jobbet eller hitta andra vägar.
  • Utveckla ditt professionella nätverk. Fundera över vilka kontakter du har och behöver. Odla nya kontakter.
  • Uppdatera ditt cv så att du är redo att söka jobb.
  • Fastna inte i rykten och grubbla inte över worst case scenarios.

Det här kan du som är chef göra

  • Kommunikation och delaktighet är nyckelfaktorer.
  • Information måste vara tydlig och komma i rätt tid innan rykten sätter fart. I tomrum växer ofta rykten.
  • Ge anställda möjlighet till delaktighet och inflytande.
  • Involvera medarbetarna i beslutsprocesserna.

Det här kan facket göra

  • Sprid information till medlemmarna om hur processen kring uppsägningar går till, vilka rättigheter de anställda har och vilket stöd de kan få. Det som ger en känsla av kontroll kan lindra oro.

Risk att känna överlevnadsskuld

När arbetsgivaren meddelar vilka som blir uppsagda går processen in i en ny fas. Det är inte ovanligt att de som blir uppsagda känner att oron minskar eftersom ovissheten kan vara jobbigast. För de som blir uppsagda är det dags att söka jobb och ofta finns det stöd att få.

För de medarbetare som får behålla sina jobb kan den första tiden också vara kämpig. I forskningen kallas de ”organization survivors” och studier visar att det inte är ovanligt att känna en ”överlevnadsskuld” för att man har fått stanna kvar.

– Forskare har kunnat se att gruppen ofta brottas med skuldkänslor. Om uppsägningarna inte känns rättvisa kan en del blir cyniska och då riskerar tillit och lojalitet med arbetsgivaren att minska.

Lena Låstad menar att chefer och ledning behöver förstå de här reaktionerna.

– Ofta pratar man inte om det som hänt utan bara om vägen framåt. Ledning och chefer behöver bli mer lyhörda och beredda att ge det stöd som behövs.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.