Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningChalmers erbjuder anställda avgångspaket

Chalmers erbjuder anställda avgångspaket

Chalmers måste minska sina kostnader med 250 miljoner kronor per år från 2022. I juni varslades 180 personer om uppsägning. Nu erbjuder man samtliga tillsvidareanställda möjlighet till avgångspaket.

I februari stod det klart att Chalmers måste sänka sina kostnader med 250 miljoner kronor senast 2022 på grund av kraftigt ökade pensionskostnader. Det har Ingenjören tidigare  rapporterad om.

Beräkningar visar att cirka 180 tjänster måste bort och därför erbjuder Chalmers nu alla anställda en möjlighet att sluta, starta eget eller gå i pension. Villkoren följer kollektivavtalet, det vill säga dubbla uppsägningstiden, men de som nappar kan gå samma dag som överenskommelsen är klar.

Alla institutioner kan drabbas

Antalet tjänster ska minska både inom administration och själva akademin och alla institutioner kommer att drabbas. Men att Chalmers vidtar en så drastisk åtgärd innebär inte en risk att man dränerar verksamheten på kompetens, menar högskolan.

Klart att det alltid finns en risk, men nej, vi värnar alla förmågor som är viktiga för oss, säger Christian Borg, pressansvarig vid Chalmers Tekniska Högskola i en intervju med SVT.

Lars Bengtsson, ordförande för Saco-S-föreningen på Chalmers tror att erbjudandet kommer locka en del men påpekar att det är viktigt att vara medveten om vad det innebär.

Det kan vara bra för dem som ändå tänker gå i pension eller sluta av andra orsaker, till exempel om man redan fått erbjudande om nytt jobb eller tänker starta eget utanför Chalmers. Övriga bör vara medvetna om att man går miste om vissa förmåner som Trygghetsstiftelsens stöd och att man får karenstid för a-kassa i 45 dagar, säger Lars Bengtsson.

Departementet bör överväga stöd

Andreas Nyström, chef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer, menar att det finns anledning att tro att problemet med ökade pensionskostnader, förekommer på fler lärosäten.

– Men förmodligen inte i samma omfattning som på Chalmers, säger han.

Andreas Nyström anser att det är ett problem som Utbildningsdepartementet behöver ta hänsyn till.

– I Chalmers fall handlar det om stora belopp men departementet behöver överväga att skjuta till pengar i regleringsbrevet för att lösa det här. När Försvarets Materielverk drabbades av ökade pensionskostnader sköt departementet till pengar i regleringsbrevet. Det visar att den vägen är möjlig att gå, säger Andreas Nyström.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.