Skriv en spontanansökan. Det är ett smart sätt att ta kommandot över jobbsituationen och ökar chansen att turen drabbar just dig.
Två tredjedelar av de som har hittat ett nytt jobb har gjort det via kontakter. Det konstaterar Anna Karin Laurenius Kohle, rådgivare på TRR i Göteborg, när hon tittar i statistiken över de som varit inskrivna hos henne och gått ut i arbete under juni till september.
Med lång erfarenhet som rådgivare på TRR känner hon väl igen det mönstret för hur det brukar se ut. Kontakter, nätverk och att själv aktivt söka upp arbetsgivare, är alltid värdefulla vägar till ett nytt jobb.
– På varje utannonserat jobb finns det två andra jobb som aldrig kommer ut som en annons. Genom att vara proaktiv och själv söka upp de jobb du vill ha ökar du dina chanser till anställning, konstaterar hon.
Tar befälet över situationen
En spontanansökan, eller intresseanmälan som Anna Karin Laurenius Kohle hellre kallar det, är en planerad aktivitet som handlar om att själv ta befälet över sin arbetssituation och söka upp de jobb man vill ha. Det vanliga är kanske att man gör det när man står utan jobb, men spontanansökningar kan även vara ett sätt att ta sig vidare i karriären. En spontanansökan är däremot inte så spontan som det låter. Den kräver mycket förberedelse och mod att våga tänka annorlunda.
Sex steg till en bra spontanansökan
- Formulera en bra målbild genom att ta fram en kravspecifikation för ditt framtida jobb. Vad vill du jobba med, hur ska den arbetsplatsen vara, vilka värderingar är viktiga för dig?
- Lista intressanta arbetsgivare. Håll ögonen öppna, var kreativ och hör bland dina kontakter om intressanta arbetsplatser.
- Se över ditt CV, personliga brev och din Linkedinprofil så att de hänger ihop och visar vem du är och vad du är bra på.
- Välj ut några företag från din lista och skicka din ansökan. Visa att du har valt ut dem med omsorg och att du är påläst om företaget. Beskriv vad du har ett erbjuda dem och vilken roll du kan se dig själv i. Men se upp med att vara alltför specifik med ditt erbjudande, det viktiga är att arbetsgivaren får en bild av vem du är och vad du kan.
- Ta rätt kontakt. Skicka inte ansökan till ”den som rekryterar” utan hitta rätt mottagare. Ta hjälp av ditt nätverk exempelvis på Linkedin och ta reda på om det finns någon som kan introducera dig till rätt person.
- Följ upp! Håll kvar initiativet och se till att du följer upp dina spontanansökningar.
– Börja med att fundera över vad du vill. Vart är du på väg i karriären, vilka är dina drivkrafter och hur ser din kompetens ut? Många tycker att det är ett utmanande sätt att leta jobb, men det öppnar för fler möjligheter, tipsar hon.
Väntade inte på annonsen
Nästa steg är att leta upp de arbetsgivare som matchar din egen kravprofil och kontakta dem. Här är det bra att vara kreativ. Anna Karin Laurenius Kohle berättar om en tjänsteman som hon var rådgivare för som längtade efter ett jobb som låg på cykelavstånd från bostaden. Hen tog då cykeln och åkte ut till ett industriområde i närheten och fotade av skylten med alla företagsnamn. Därefter googlade hen företagen och skickade en spontanansökan till tio av de som kändes intressanta. Responsen blev över förväntan.
– Sju hörde av sig direkt och var positiva till ansökan, fem kallade till intervju och två kom med konkreta jobberbjudanden. Det jobbet hade den här personen inte fått om hen hade väntat på en jobbannons, konstaterar Anna Karin Laurenius Kohle.
Läs också: Så söker du de dolda jobben
Just nu, när konkurrensen om jobben är extra tuff, är en spontanansökan ett smart sätt att komma åt de jobb som inte alla andra söker. För arbetsgivaren kan det dessutom vara uppskattat att bli kontaktad av personer som vill jobba hos dem och, om tillfället är rätt, kan de på så vis även undvika långa och kostsamma rekryteringsprocesser.
Håll kvar initiativet
När man gör en spontanansökan är det dock några saker som är viktiga att tänka på. Se till att du skickar ansökan direkt till den chef som fattar beslut om rekrytering, exempelvis produktionschefen eller it-chefen. Kanske sitter de just nu med ett rekryteringsbehov som de ännu inte hunnit ta tag i? Se också till att ansökningsbrevet är kort och koncist. Det bör vara max en pennlängd långt och innehålla grovt sett tre delar: Varför du vill jobba där, vilka roller du kan se dig själv i som matchar din kompetens och att du vill mötas för att berätta mer. Skicka även med ditt cv som ett komplement till brevet.
– Se alltid till att du håller kvar initiativet. Säg inte ”hör av er om det låter intressant” utan tala om att du kommer att återkomma för att följa upp din ansökan. Och nöj dig aldrig med ett nej, utan be då om att få återkomma. Om det inte passar nu kanske det dyker upp något längre fram. Då ökar du dina chanser att turen till slut drabbar dig, säger Anna Karin Laurenius Kohle.
Vill du ha fler tips om att söka jobb? Här hittar du fler av våra artiklar i ämnet!