Saco-S har tecknat ett nytt avtal med Arbetsgivarverket. En stor framgång är att uppsagda på grund av sjukdom ska få stöd av Trygghetsstiftelsen för att få ett nytt arbete.
Avtalsrörelsen inom den statliga sektorn har på flera sätt påverkats av pandemin. Avtalskraven som skulle lagts fram i somras sköts upp till slutet av september och därför blev det en komprimerad avtalsrörelse.
– Facken lyckades på ett bra sätt tillsammans stå emot arbetsgivarens långa lista med försämrade villkor, säger Andreas Nyström, förhandlingschef för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer.
Andreas Nyström påpekar att flera av arbetsgivarens krav var samma som från Teknikarbetsgivarna och Almega.
– Man får nästan en känsla av att de har pratat ihop sig.
Bland annat ville arbetsgivarna utöka semesterperioden från maj-september. Den försämringen gick facken inte med på. Det fanns också förslag på försämringar av arbetstiden och inflytande över den som facken inte accepterade.
I det nya avtalet för akademiker i staten finns några konkreta förbättringar men framför allt har parterna kommit överens om att fortsätta förhandla om frågor där man inte kunde enas.
De konkreta förbättringarna i avtalet är:
Tydligare villkor för anställningen
Vid anställning ska det tydligt framgå vilka villkor man har (helst skriftligt) och även det som kallas för geografisk arbetsskyldighet. Det är viktigt för den anställde när myndigheter omlokaliseras eftersom det avgör vilka förmåner i omställningsavtalet som gäller.
Mer stöd till uppsagda på grund av sjukdom
Uppsagda på grund av sjukdom ska få stöd av Trygghetsstiftelsen för att få en ny anställning. Det här är en anpassning till reglerna som gäller i privat sektor.
Tidigare besked om stöd från Trygghetsstiftelsen
Det införs en möjlighet för myndigheter att avropa stöd tidigare i samband med förändringar som till exempel omorganisationer, redan innan de lokala parterna skrivit under protokollet kring förändringen. Det gör att anställda tidigare kan få veta vilket stöd de kan få om de blir uppsagda.
Arbetet fortsätter på central nivå
Inom flera områden ska parterna göra en översyn och eventuellt fortsätta förhandla:
- Under avtalsperioden ska aktuella kollektivavtal ses över för att anpassas till kommande förändringar i LAS.
- Pensionsavtalet ska anpassas till ett längre arbetsliv genom att se över nuvarande åldersregler och delpensionsavtalet.
- Statistikavtalet om partsgemensam lönestatistik ska ses över så att statistiken kan fortsätta att hanteras på ett säkert sätt.
- En översyn ska göras av post-dok-avtalet. Sacoförbunden upplever att stapling av visstidsanställningar speciellt inom universitet och högskola är ett stort problem.
Arbetsmiljöfrågor i Partsrådet
Inom staten finns ett partsgemensamt råd – en ideell organisation som består av arbetsgivare och fack på central nivå inom staten. I det här avtalet har fack och arbetsgivare kommit överens om att Partsrådet fram till 2023 ska arbeta med följande områden:
- Centrala parters stöd till lokal lönebildning
- Centrala parters stöd till samverkan på lokal nivå
- Arbetsmiljö ur ett partsperspektiv, vilket inkluderar digitalt arbetssätt och digital arbetsmiljö
- Hållbart arbetsliv (har utökats med arbetsmiljöfrågor, framför allt kopplade till digital arbetsmiljö)
Sveriges Ingenjörer är nöjda med att Partsrådet kommer att arbeta med Sacos krav inom arbetsmiljöområdet.
– ”Det nya normala” efter pandemin, en mer digital arbetsmiljö med mer distansarbete, ställer stora krav på cheferna. Det är viktiga frågor som berör många av våra medlemmar, säger Andreas Nyström.
Avtalet, ett tillsvidareavtal som även i fortsättningen blir sifferlöst, omfattar totalt cirka
88 000 akademiker, varav cirka 11 000 medlemmar i Sveriges Ingenjörer.