Sänkt skatt och högre studiestöd – här är några av de nya lagarna 2021

Foto: Mostphotos

Sänkt skatt för äldre, högre studiestöd för vuxna och längre giltighetstid för högskoleprovet. Den 1 januari 2021 trädde en rad lagändringar i kraft. Här är sju av dem som kan vara intressanta för dig. 

Stöd till kompetensutbildning vid korttidsarbete  

Arbetsgivare som får stöd vid korttidsarbete kan också få ersättning för kompetensinsatser i samband med sådant arbete. Arbetsgivarna kan få ersättning för 60 procent av kostnaderna för kompetensinsatser som genomförs under arbetsbefriad tid.

Sänkt skatt för 66-åringar och äldre  

Skatten på inkomster från arbete, pension och socialförsäkring sänks med upp till 1 500 kronor om året. Skattesänkningen sker genom en ytterligare förstärkning av det förhöjda grundavdraget för äldre, vilket leder till att den enskilde får ett mer fördelaktigt skatteavdrag på pensionen det år man fyller 66 år jämfört med om pensionen tas ut tidigare. Från det år man fyller 66 år införs även en extra skattereduktion för förvärvsinkomster, det vill säga inkomstskatten på lön blir ännu lägre än tidigare. En person som är 66 år med en månadsinkomst på 45 200 kronor får nu (med den nya och tidigare skattesänkningar) 2 800 kr mer i plånboken jämfört med en person med samma inkomst som är 65 år.

Tillfälligt höjt studiestöd för vuxna som har arbetat

Vuxna studerande med tidigare inkomster kan utöver de vanliga studiemedlen få ett tilläggslån från och med det år de fyller 25. Tilläggslånet höjs tillfälligt med cirka 1 000 kronor per studiemånad under 2021 och 2022. Ändringen ska öka möjligheten för vuxna att påbörja studier.

Giltighetstiden för resultat på högskoleprovet förlängs

För att ge fler möjlighet att konkurrera med sitt provresultat till högskoleutbildning, förlängs giltighetstiden för ett provresultat från fem till åtta år. Ändringen gäller tills vidare.

Tillfälligt höjd a-kassa förlängs  

De tillfälliga höjningarna av ersättningsbeloppen från a-kassan förlängs till den 1 januari 2023. Det högsta beloppet i grundförsäkringen är därmed 510 kronor per dag. Det höjda taket i arbetslöshetsförsäkringen kvarstår också. Taket de första 100 dagarna är därmed
1 200 kronor per dag och därefter 1 000 kronor per dag.

Lättnaden av arbetsvillkoret i arbetslöshetsförsäkringen förlängs

Den tillfälliga lättnaden i arbetslöshetsförsäkringens arbetsvillkor förlängs till och med den 1 januari 2023. Lättnaden innebär att det krävs färre arbetade timmar för att uppfylla arbetsvillkoret än normalt.

Tystnadsplikt vid utkontraktering av teknisk bearbetning eller lagring av uppgifter

Det införs en ny straffsanktionerad tystnadsplikt för privata tjänsteleverantörer. Lagen gäller när en myndighet, genom utkontraktering uppdrar åt en tjänsteleverantör att endast tekniskt bearbeta eller tekniskt lagra uppgifter.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar