Här får hemmajobbarna 30 minuter friskvård om dagen

Fackförbundet DIK vill att medarbetarna kommer ut på en promenad mitt på dagen. Foto: Mostphotos.

Medarbetarna på fackförbundet DIK har rätt till 30 minuter friskvård om dagen. Det är frivilligt men den nytillträdda vd:n Johanna Lindell vill sända en signal att det är viktigt att komma ut i friska luften. Det här rapporterar tidningen Arbetsvärlden.

När Johanna Lindell började som vd på DIK vid årsskiftet skrev hon på Linkedin för att få tips vad andra arbetsgivare gör för att underlätta hemarbetet för medarbetarna under pandemin. En anställd på MSB tipsade om att införa 30 minuter friskvård om dagen. Det hade MSB infört i oktober förra året.

Nu är rätten till 30 minuter friskvård om dagen inskriven i ett tillfälligt villkorsavtal på DIK som internt kallas för pandemiavtalet.

Fler arbetsgivare som satsar mer på friskvård

MSB införde i oktober 30 minuter friskvård om dagen för medarbetarna under dagar som de arbetar hemifrån.

Skellefteå pastorat införde sommaren 2020 en timmes friskvård i veckan under pandemin. Nu har timmen utökats till två timmar.

Uppmuntrar promenader

Johanna Lindell säger i intervjun med Arbetsvärlden att det är allmänt känt att hemmajobbare rör sig mindre. Många blir stillasittande i timmar när de digitala mötena avlöser varandra. Hon vill underlätta för medarbetarna att komma ut under dagen och röra på sig i dagsljus.

De anställda har fått information om att prata med sin chef om de upplever att tiden inte räcker för att nyttja friskvårdstiden. Är arbetsbelastningen för hög ska chefen hjälpa till att prioritera bland arbetsuppgifterna.

Medarbetarna har också fått veta att det är okey att föreslå sin chef att möten som brukar börja kl 13.00 flyttas fram en halvtimme. På så vis kan man hinna att både äta lunch och ta en promenad. Kanslimötena som hålls en gång i månaden började tidigare 13.00 men är flyttade till 13.30.

Kan bli permanent

Pandemiavtalet på DIK gäller året ut men beroende på hur länge Folkhälsomyndighetens rekommendationer om hemarbete blir kvar kan avtalet förlängas.

Johanna Lindell säger till Arbetsvärlden att hon inte utesluter att 30 minuter friskvård om dagen blir kvar även efter pandemin, om det faller väl ut. Nu genomförs en enkät bland personalen och resultatet kan leda till fler hälsofrämjande initiativ.

Karin Virgin

Har din arbetsgivare infört särskilda friskvårdsinsatser under pandemin? Skriv i kommentarsfältet och berätta.

1 kommentar

  • Adolf Slama

    Tyvärr har ledningen på den myndigheten jag jobbar på avvisad fackklubbens begäran om utökat friskvårdstid under pandemin med motiveringen att medarbetarna kan använda tiden som de skulle ha använt för arbetsresor till motion.

    04 mars 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar