Så söker du i årets lönestatistik

Anna Ihrfors Wikström är statistiker på Sveriges Ingenjörer. Läs hennes tips om vad som är viktigt att tänka på när du söker i Saco lönesök.

Nu är lönedatabasen Saco Lönesök uppdaterad med 70 000 ingenjörslöner. Anna Ihrfors Wikström, statistiker på Sveriges Ingenjörer, har många tips på hur man söker i statistiken, och vad som är viktigt att tänka på just i år.   

Pandemin gjorde att årets avtalsrörelse flyttades fram sju månader. Löneavtalen i privat sektor som skulle varit klara 1 april blev färdiga först den 1 november.

– Det innebar tyvärr att många medlemmar inte hade haft lönesamtal och inte fått besked om sin nya lön när de besvarade löneenkäten, säger Anna Ihrfors Wikström.

De löner som finns redovisade i Saco Lönesök för 2020 är alltså en blandning av reviderade och inte reviderade löner.

– Att lönerevisionerna blev fördröjda påverkar lönenivåerna, säger hon.

Ändå tycker hon att lönestatistiken även i år ger en bra indikation på vad en ingenjör tjänar beroende på utbildning, ålder och sektor.

– Statistiken är fortfarande relevant men om man exempelvis söker för att veta vad man ska begära i lön när man byter jobb, tänk på att lönen du får fram är lite låg. Vad som är rimligt att lägga till är förstås svårt att svara på.

För medlemmar som arbetar i kommuner och regioner är lönestatistiken bättre uppdaterad. Där hade de flesta haft lönerevision och kunde rapportera sin nya lön.

Medlemmar i offentlig sektor kan också söka i statistik som arbetsgivarna har rapporterat. I Saco Lönesök väljer man då ”Löner från arbetsgivare”. Arbetsgivarna i kommuner och regioner har dock inte hunnit rapportera än men en uppdatering kommer under våren. Statliga arbetsgivare har rapporterat 2020 års löner.

Anna Ihrfors Wikström har många söktips både till medlemmar som aldrig sökt tidigare och till dem som har använt Saco Lönesök men som funderar på vad som är viktigt att tänka på för att få relevanta jämförelser.

Här hittar du till Saco Lönesök.

11 tips på hur du söker i lönestatistiken

  1. Gör urval och välj presentationssätt
    Till vänster i den blå listan gör du dina val och till höger väljer du presentationssätt. Klickar du på ”visa fler presentationssätt” får du fler valmöjligheter.
  2. Begränsa dina val
    Tänk på att inte göra din sökning för detaljerad. Ju fler val du gör desto mindre blir urvalet. Blir underlaget för litet får du besked om det.
  3. Välj lön med eller utan förmåner
    Det förinställda läget när du startar en sökning är totallön. I den ingår bonus och olika förmåner som exempelvis subventionerad lunch eller tjänstebil. Överst i den grå tabellen kan du klicka på ”fast lön” för att se lön utan rörlig lön och förmåner.
  4. Välj sektor
    Du kan starta din sökning med att ange arbetsmarknadssektor, alltså om du arbetar i ett privat bolag, inom stat, kommun eller region. Det gör du överst i den blå listan till vänster.
  5. Övertidsersättning eller inte
    Det är också viktigt att du anger om du har rätt till övertidsersättning eller inte, det påverkar också lönen.
  6. Ange befattning
    Det är viktigt att ange befattning eftersom det påverkar lönen mycket. Klicka på befattning i den blå listan.
  7.  Jämför din lön i ett diagram
    Du kan också skriva in din egen lön och se hur den ligger till i jämförelse med det urval du har gjort. Välj ”Skriv in och visa egen lön i diagram” under tabell och diagram.
  8. Spara, skriv ut eller mejla
    Du också kan spara, skriva ut eller mejla din sökning. Det väljer du längst ner på sidan.
  9. Se arbetsgivarens statistik
    Om du är anställd i offentlig sektor kan du också söka i statistik som arbetsgivarna har rapporterat. Välj ”Löner från arbetsgivare” överst på sidan. Där används andra befattningar än i löneenkäten och kan ge dig en bättre jämförelse. För anställda i kommuner och regioner är det lönerna för 2019 som finns i databasen nu. Den uppdateras med lönerna för 2020 under våren.
  10. Lön på första jobbet
    Är du alldeles i början av din karriär kan du välja ”Första jobb” högt upp på sidan. Den visar löner för medlemmar som tog examen 2019 eller 2020. Du kan ange om du är civil- eller högskoleingenjör, vilken sektor du arbetar i och i vilken region i landet.
  11. Chef, konsult eller anställd i högskolan
    Det finns ytterligare val som du kan göra beroende på typ av tjänst och befattning. Är du chef kan du välja bland fem olika chefsnivåer. Är du konsult kan du söka bland fyra olika typer på konsulter. Om du arbetar inom högskolan finns det tio olika befattningar att välja mellan.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar