Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSå söker du i årets lönestatistik

Så söker du i årets lönestatistik

Nu är lönedatabasen Saco Lönesök uppdaterad med 70 000 ingenjörslöner. Anna Ihrfors Wikström, statistiker på Sveriges Ingenjörer, har många tips på hur man söker i statistiken, och vad som är viktigt att tänka på just i år.   

Pandemin gjorde att årets avtalsrörelse flyttades fram sju månader. Löneavtalen i privat sektor som skulle varit klara 1 april blev färdiga först den 1 november.

– Det innebar tyvärr att många medlemmar inte hade haft lönesamtal och inte fått besked om sin nya lön när de besvarade löneenkäten, säger Anna Ihrfors Wikström.

De löner som finns redovisade i Saco Lönesök för 2020 är alltså en blandning av reviderade och inte reviderade löner.

– Att lönerevisionerna blev fördröjda påverkar lönenivåerna, säger hon.

Ändå tycker hon att lönestatistiken även i år ger en bra indikation på vad en ingenjör tjänar beroende på utbildning, ålder och sektor.

– Statistiken är fortfarande relevant men om man exempelvis söker för att veta vad man ska begära i lön när man byter jobb, tänk på att lönen du får fram är lite låg. Vad som är rimligt att lägga till är förstås svårt att svara på.

För medlemmar som arbetar i kommuner och regioner är lönestatistiken bättre uppdaterad. Där hade de flesta haft lönerevision och kunde rapportera sin nya lön.

Medlemmar i offentlig sektor kan också söka i statistik som arbetsgivarna har rapporterat. I Saco Lönesök väljer man då ”Löner från arbetsgivare”. Arbetsgivarna i kommuner och regioner har dock inte hunnit rapportera än men en uppdatering kommer under våren. Statliga arbetsgivare har rapporterat 2020 års löner.

Anna Ihrfors Wikström har många söktips både till medlemmar som aldrig sökt tidigare och till dem som har använt Saco Lönesök men som funderar på vad som är viktigt att tänka på för att få relevanta jämförelser.

Här hittar du till Saco Lönesök.

11 tips på hur du söker i lönestatistiken

  1. Gör urval och välj presentationssätt
    Till vänster i den blå listan gör du dina val och till höger väljer du presentationssätt. Klickar du på ”visa fler presentationssätt” får du fler valmöjligheter.
  2. Begränsa dina val
    Tänk på att inte göra din sökning för detaljerad. Ju fler val du gör desto mindre blir urvalet. Blir underlaget för litet får du besked om det.
  3. Välj lön med eller utan förmåner
    Det förinställda läget när du startar en sökning är totallön. I den ingår bonus och olika förmåner som exempelvis subventionerad lunch eller tjänstebil. Överst i den grå tabellen kan du klicka på ”fast lön” för att se lön utan rörlig lön och förmåner.
  4. Välj sektor
    Du kan starta din sökning med att ange arbetsmarknadssektor, alltså om du arbetar i ett privat bolag, inom stat, kommun eller region. Det gör du överst i den blå listan till vänster.
  5. Övertidsersättning eller inte
    Det är också viktigt att du anger om du har rätt till övertidsersättning eller inte, det påverkar också lönen.
  6. Ange befattning
    Det är viktigt att ange befattning eftersom det påverkar lönen mycket. Klicka på befattning i den blå listan.
  7.  Jämför din lön i ett diagram
    Du kan också skriva in din egen lön och se hur den ligger till i jämförelse med det urval du har gjort. Välj ”Skriv in och visa egen lön i diagram” under tabell och diagram.
  8. Spara, skriv ut eller mejla
    Du också kan spara, skriva ut eller mejla din sökning. Det väljer du längst ner på sidan.
  9. Se arbetsgivarens statistik
    Om du är anställd i offentlig sektor kan du också söka i statistik som arbetsgivarna har rapporterat. Välj ”Löner från arbetsgivare” överst på sidan. Där används andra befattningar än i löneenkäten och kan ge dig en bättre jämförelse. För anställda i kommuner och regioner är det lönerna för 2019 som finns i databasen nu. Den uppdateras med lönerna för 2020 under våren.
  10. Lön på första jobbet
    Är du alldeles i början av din karriär kan du välja ”Första jobb” högt upp på sidan. Den visar löner för medlemmar som tog examen 2019 eller 2020. Du kan ange om du är civil- eller högskoleingenjör, vilken sektor du arbetar i och i vilken region i landet.
  11. Chef, konsult eller anställd i högskolan
    Det finns ytterligare val som du kan göra beroende på typ av tjänst och befattning. Är du chef kan du välja bland fem olika chefsnivåer. Är du konsult kan du söka bland fyra olika typer på konsulter. Om du arbetar inom högskolan finns det tio olika befattningar att välja mellan.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?