Nu startar en distanskurs för ingenjörer om AI och etik

Den 29 mars statar en distansutbildning vid Örebro universitet om AI och etik för yrkesverksamma ingenjörer. Foto: Getty Images.

Inom artificiell intelligens finns ofta svåra etiska frågor att ta hänsyn till. Den 29 mars startar Örebro universitet en distanskurs för yrkesverksamma ingenjörer om etik och artificiell intelligens.

Hur kan vi tillvarata möjligheterna med artificiell intelligens men undvika riskerna? Ett stort ansvar vilar på ingenjörerna menar Amy Loufti, professor i informationsteknologi på Örebro universitet.

Amy Loufti, Örebro universitet

– Vinsterna med AI-systemen måste vägas mot riskerna och de negativa konsekvenserna. Ingenjörerna som utformar systemen behöver ha de verktyg som krävs för att klara den avvägningen och skapa AI-system som kommer till nytta för alla,

Nu har Amy Loufti tillsammans med kollegan Jennifer Renoux, forskare i artificiell intelligens, tagit fram en distanskurs om etik och AI just för ingenjörer – AI Ethics for Engineers.

– Sådana utbildningar finns för andra yrkesgrupper man det har saknats en inriktad mot ingenjörer, säger Amy Loufti.

Inspelade föreläsningar och zoom-träffar

Kursen som startar den 29 mars är en distansutbildning som ger 3 högskolepoäng. Den genomförs på kvartsfart, vilket motsvarar ca 80 timmars studier under totalt 10-12 veckor. Undervisningen består av tre zoom-träffar och resterande del sker digitalt med förinspelade föreläsningar och arbetsuppgifter.

Kursen ger både teoretisk och praktisk kunskap om AI och etik och den inleds med ingenjörernas ansvar, code of conduct och teorin bakom de etiska normer som styr.

Jennifer Renoux, Örebro universitet

– Därefter får deltagarna tillämpa kunskaperna, lära sig att förstå hur AI-system kan vara bias och vad ingenjörer som utformar systemen måste tänka på för att det inte ska bli det, säger Jennifer Renoux.

Kursdeltagarna får också göra praktiska övningar, bland annat reflektera över etiska dilemman som kan uppstå i deras eget arbete. Vid de tre zoom-träffarna är mötet med de andra kursdeltagarna ett viktigt inslag.

– Att få möjlighet att lyssna på problem och erfarenheter från ingenjörer på andra företag brukar vara en uppskattad del av kursen. Det vet vi från utvärderingar av andra distansutbildningar, säger Amy Loufti.

Fler kurser om AI

Örebro universitet har startat ytterligare tre nya kurser om AI för yrkesverksamma. Klicka på länkarna och läsa om dem och hur du anmäler dig.

Introduktion till Probabilistic robotics ges av Tomasz Kucner. Kursen går igenom olika metoder för att kunna implementera robotar i miljöer som egentligen inte är förberedda eller byggda för autonoma system.

Statistical inference ges av Polina Kurtser och handlar om hur man kan använda artificiell intelligens för att utvärdera och analysera data ifrån tester och experiment vid utvecklandet av nya produkter eller idéer.

Natural language processing ges av Mohamadreza Farid Ghasemnia. Kursen tittar närmare på så kallade naturliga språk, som svenska eller engelska, och hur vi kan hjälpa datorerna att förstå vårt språk så att de lättare kan lära sig av oss.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar