Nu startar en distanskurs för ingenjörer om AI och etik

Den 29 mars statar en distansutbildning vid Örebro universitet om AI och etik för yrkesverksamma ingenjörer. Foto: Getty Images.

Inom artificiell intelligens finns ofta svåra etiska frågor att ta hänsyn till. Den 29 mars startar Örebro universitet en distanskurs för yrkesverksamma ingenjörer om etik och artificiell intelligens.

Hur kan vi tillvarata möjligheterna med artificiell intelligens men undvika riskerna? Ett stort ansvar vilar på ingenjörerna menar Amy Loufti, professor i informationsteknologi på Örebro universitet.

Amy Loufti, Örebro universitet

– Vinsterna med AI-systemen måste vägas mot riskerna och de negativa konsekvenserna. Ingenjörerna som utformar systemen behöver ha de verktyg som krävs för att klara den avvägningen och skapa AI-system som kommer till nytta för alla,

Nu har Amy Loufti tillsammans med kollegan Jennifer Renoux, forskare i artificiell intelligens, tagit fram en distanskurs om etik och AI just för ingenjörer – AI Ethics for Engineers.

– Sådana utbildningar finns för andra yrkesgrupper man det har saknats en inriktad mot ingenjörer, säger Amy Loufti.

Inspelade föreläsningar och zoom-träffar

Kursen som startar den 29 mars är en distansutbildning som ger 3 högskolepoäng. Den genomförs på kvartsfart, vilket motsvarar ca 80 timmars studier under totalt 10-12 veckor. Undervisningen består av tre zoom-träffar och resterande del sker digitalt med förinspelade föreläsningar och arbetsuppgifter.

Kursen ger både teoretisk och praktisk kunskap om AI och etik och den inleds med ingenjörernas ansvar, code of conduct och teorin bakom de etiska normer som styr.

Jennifer Renoux, Örebro universitet

– Därefter får deltagarna tillämpa kunskaperna, lära sig att förstå hur AI-system kan vara bias och vad ingenjörer som utformar systemen måste tänka på för att det inte ska bli det, säger Jennifer Renoux.

Kursdeltagarna får också göra praktiska övningar, bland annat reflektera över etiska dilemman som kan uppstå i deras eget arbete. Vid de tre zoom-träffarna är mötet med de andra kursdeltagarna ett viktigt inslag.

– Att få möjlighet att lyssna på problem och erfarenheter från ingenjörer på andra företag brukar vara en uppskattad del av kursen. Det vet vi från utvärderingar av andra distansutbildningar, säger Amy Loufti.

Fler kurser om AI

Örebro universitet har startat ytterligare tre nya kurser om AI för yrkesverksamma. Klicka på länkarna och läsa om dem och hur du anmäler dig.

Introduktion till Probabilistic robotics ges av Tomasz Kucner. Kursen går igenom olika metoder för att kunna implementera robotar i miljöer som egentligen inte är förberedda eller byggda för autonoma system.

Statistical inference ges av Polina Kurtser och handlar om hur man kan använda artificiell intelligens för att utvärdera och analysera data ifrån tester och experiment vid utvecklandet av nya produkter eller idéer.

Natural language processing ges av Mohamadreza Farid Ghasemnia. Kursen tittar närmare på så kallade naturliga språk, som svenska eller engelska, och hur vi kan hjälpa datorerna att förstå vårt språk så att de lättare kan lära sig av oss.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

    Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

    AI omvandlar ingenjörsrollen i snabb takt och öppnar upp nya möjligheter – men för att hänga med krävs spetskompetens och nyfikenhet. Frågan är: hur förbereder sig dagens ingenjörer för AI-revolutionen och framtidens arbetsuppgifter?
  • Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

    Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

    Var öppen med din NPF-diagnos så att du kan få rätt stöd, men akta dig för att få anpassningar inskrivna i anställningsavtalet. Det är några av råden från Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson.
  • Vad vet du om den svenska modellen?

    Vad vet du om den svenska modellen?

    De flesta regler som i praktiken rör arbete, lön och villkor i Sverige är inte de som står i lagboken. Lagarna har ersatts med kollektivavtal och det här kallas för den svenska modellen.
  • What do you know about the Swedish labour market model?

    What do you know about the Swedish labour market model?

    Most regulations related to employment, salary and benefits in Sweden are not regulated in law. The laws have been replaced by collective agreements and this is called the Swedish labour market model.
  • Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

    Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

    Övertid som göms undan i flextiden och övertidsavlösta som inte har koll på hur mycket de jobbar. Det blir många timmar som arbetsgivaren inte ser. ”Våra medlemmar är ibland för lojala” säger en förtroendevald som Ingenjören pratat med.