Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenNu startar en distanskurs för ingenjörer om AI och etik

Nu startar en distanskurs för ingenjörer om AI och etik

Inom artificiell intelligens finns ofta svåra etiska frågor att ta hänsyn till. Den 29 mars startar Örebro universitet en distanskurs för yrkesverksamma ingenjörer om etik och artificiell intelligens.

Hur kan vi tillvarata möjligheterna med artificiell intelligens men undvika riskerna? Ett stort ansvar vilar på ingenjörerna menar Amy Loufti, professor i informationsteknologi på Örebro universitet.

Amy Loufti, Örebro universitet

– Vinsterna med AI-systemen måste vägas mot riskerna och de negativa konsekvenserna. Ingenjörerna som utformar systemen behöver ha de verktyg som krävs för att klara den avvägningen och skapa AI-system som kommer till nytta för alla,

Nu har Amy Loufti tillsammans med kollegan Jennifer Renoux, forskare i artificiell intelligens, tagit fram en distanskurs om etik och AI just för ingenjörer – AI Ethics for Engineers.

– Sådana utbildningar finns för andra yrkesgrupper man det har saknats en inriktad mot ingenjörer, säger Amy Loufti.

Inspelade föreläsningar och zoom-träffar

Kursen som startar den 29 mars är en distansutbildning som ger 3 högskolepoäng. Den genomförs på kvartsfart, vilket motsvarar ca 80 timmars studier under totalt 10-12 veckor. Undervisningen består av tre zoom-träffar och resterande del sker digitalt med förinspelade föreläsningar och arbetsuppgifter.

Kursen ger både teoretisk och praktisk kunskap om AI och etik och den inleds med ingenjörernas ansvar, code of conduct och teorin bakom de etiska normer som styr.

Jennifer Renoux, Örebro universitet

– Därefter får deltagarna tillämpa kunskaperna, lära sig att förstå hur AI-system kan vara bias och vad ingenjörer som utformar systemen måste tänka på för att det inte ska bli det, säger Jennifer Renoux.

Kursdeltagarna får också göra praktiska övningar, bland annat reflektera över etiska dilemman som kan uppstå i deras eget arbete. Vid de tre zoom-träffarna är mötet med de andra kursdeltagarna ett viktigt inslag.

– Att få möjlighet att lyssna på problem och erfarenheter från ingenjörer på andra företag brukar vara en uppskattad del av kursen. Det vet vi från utvärderingar av andra distansutbildningar, säger Amy Loufti.

Fler kurser om AI

Örebro universitet har startat ytterligare tre nya kurser om AI för yrkesverksamma. Klicka på länkarna och läsa om dem och hur du anmäler dig.

Introduktion till Probabilistic robotics ges av Tomasz Kucner. Kursen går igenom olika metoder för att kunna implementera robotar i miljöer som egentligen inte är förberedda eller byggda för autonoma system.

Statistical inference ges av Polina Kurtser och handlar om hur man kan använda artificiell intelligens för att utvärdera och analysera data ifrån tester och experiment vid utvecklandet av nya produkter eller idéer.

Natural language processing ges av Mohamadreza Farid Ghasemnia. Kursen tittar närmare på så kallade naturliga språk, som svenska eller engelska, och hur vi kan hjälpa datorerna att förstå vårt språk så att de lättare kan lära sig av oss.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.