Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenNu startar en distanskurs för ingenjörer om AI och etik

Nu startar en distanskurs för ingenjörer om AI och etik

Inom artificiell intelligens finns ofta svåra etiska frågor att ta hänsyn till. Den 29 mars startar Örebro universitet en distanskurs för yrkesverksamma ingenjörer om etik och artificiell intelligens.

Hur kan vi tillvarata möjligheterna med artificiell intelligens men undvika riskerna? Ett stort ansvar vilar på ingenjörerna menar Amy Loufti, professor i informationsteknologi på Örebro universitet.

Amy Loufti, Örebro universitet

– Vinsterna med AI-systemen måste vägas mot riskerna och de negativa konsekvenserna. Ingenjörerna som utformar systemen behöver ha de verktyg som krävs för att klara den avvägningen och skapa AI-system som kommer till nytta för alla,

Nu har Amy Loufti tillsammans med kollegan Jennifer Renoux, forskare i artificiell intelligens, tagit fram en distanskurs om etik och AI just för ingenjörer – AI Ethics for Engineers.

– Sådana utbildningar finns för andra yrkesgrupper man det har saknats en inriktad mot ingenjörer, säger Amy Loufti.

Inspelade föreläsningar och zoom-träffar

Kursen som startar den 29 mars är en distansutbildning som ger 3 högskolepoäng. Den genomförs på kvartsfart, vilket motsvarar ca 80 timmars studier under totalt 10-12 veckor. Undervisningen består av tre zoom-träffar och resterande del sker digitalt med förinspelade föreläsningar och arbetsuppgifter.

Kursen ger både teoretisk och praktisk kunskap om AI och etik och den inleds med ingenjörernas ansvar, code of conduct och teorin bakom de etiska normer som styr.

Jennifer Renoux, Örebro universitet

– Därefter får deltagarna tillämpa kunskaperna, lära sig att förstå hur AI-system kan vara bias och vad ingenjörer som utformar systemen måste tänka på för att det inte ska bli det, säger Jennifer Renoux.

Kursdeltagarna får också göra praktiska övningar, bland annat reflektera över etiska dilemman som kan uppstå i deras eget arbete. Vid de tre zoom-träffarna är mötet med de andra kursdeltagarna ett viktigt inslag.

– Att få möjlighet att lyssna på problem och erfarenheter från ingenjörer på andra företag brukar vara en uppskattad del av kursen. Det vet vi från utvärderingar av andra distansutbildningar, säger Amy Loufti.

Fler kurser om AI

Örebro universitet har startat ytterligare tre nya kurser om AI för yrkesverksamma. Klicka på länkarna och läsa om dem och hur du anmäler dig.

Introduktion till Probabilistic robotics ges av Tomasz Kucner. Kursen går igenom olika metoder för att kunna implementera robotar i miljöer som egentligen inte är förberedda eller byggda för autonoma system.

Statistical inference ges av Polina Kurtser och handlar om hur man kan använda artificiell intelligens för att utvärdera och analysera data ifrån tester och experiment vid utvecklandet av nya produkter eller idéer.

Natural language processing ges av Mohamadreza Farid Ghasemnia. Kursen tittar närmare på så kallade naturliga språk, som svenska eller engelska, och hur vi kan hjälpa datorerna att förstå vårt språk så att de lättare kan lära sig av oss.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.