Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningSvenska ingenjörer i centrum för coronaforskningen

Svenska ingenjörer i centrum för coronaforskningen

För forskargruppen i Lund som studerar luftburen smitta har coronaåret bjudit på både utmaningar, internationell uppmärksamhet och nya forskningsmöjligheter. Nu kan de presentera de första resultaten som svarar på frågan om coronaviruset finns i luften.

Forskare vid Aerosollaboratoriet i Lund forskar kring luftburen smitta och har tidigare arbetat med att studera hur bland annat vinterkräksjukevirus sprids i luften. Under året har de använt sina mätinstrument för att studera coronaviruset, något som Ingenjören.se berättat om tidigare.

I höstas hamnade forskningsgruppen i centrum för uppmärksamheten då deras studie om körsång fick stor medial uppmärksamhet. Det var den första större studien av smitta vid körsång där de genom att mäta operasångares utandningsluft kunde visa hur partiklar sprider sig mer under sång än vid vanlig utandning.

Stort sug på kunskap

– Uppmärksamheten var enorm, vi blev omskrivna överallt. Den studien blev även underlag för rekommendationerna från amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, CDC, berättar Jakob Löndahl, föreståndare för Aerosollaboratoriet och universitetslektor i aerosolteknologi vid Lunds universitet.

Tillsammans med en forskargrupp i Jordanien har han även tagit fram en exponeringsmodell för covidvirus i inomhusmiljöer. Modellen bygger vidare på tidigare studier kring luftföroreningar och kan användas för att göra beräkningar i smittsamma miljöer utifrån lokalens storlek, ventilation, fysisk aktivitet, vistelsetid i rummet med mera.

Jakob Löndahl konstaterar att det varit ett intensivt år. Diskussionerna kring virusets förmåga att sprida sig i olika miljöer, munskyddsdebatten och den intensiva forskningen runt om i världen har satt fokus på luftburen smitta på ett helt annat sätt än tidigare. Men det har även ökat förståelsen för smittvägar, inte minst insikten om att inandning är en viktig smittväg.

Hitta de som smittar mest

Kunskapen om coronaviruset har dessutom utmanat gamla föreställningar om smitta.

– I våra första studier utgick vi från att de som är sjukast är de som smittar mest. Men nu har vi lärt oss att personer helt utan symptom kan ha väldigt höga virusnivåer, vilket gjort att vi fått tänka om när det gäller våra metoder.

Istället för att huvudsakligen studera de som ligger i intensivvård följer de numera även upp personer som testats med höga virusnivåer utan att vara särskilt sjuka. Att hitta dessa personer är förstås en utmaning.

Jakob Löndahl

– Vi tittar på testresultaten och söker upp de som har testats positiv med höga virushalter. Dessutom följer vi smittspårningskedjorna, berättar han.

Egen utrustning på plats

Jakob Löndahl tycker att det är roligt att ett forskningsområde som tidigare inte väckt så stort intresse nu fått sådant fokus. Det öppnar för fler möjligheter att göra studier och förstå saker på djupet.

Men mycket har också varit svårt. Universitetet har till stora delar varit nedstängt, det har varit leveransstopp på laboratoriematerial och i början av pandemin hade de dessutom svårigheter att göra sina analyser eftersom de behövde laboratorieutrustning med högre känslighet än de som fanns att tillgå på sjukhusen. I samarbete med forskare vid Klinisk virologi i Lund har de dock en egen analysutrustning på plats nu.

Hur har det då gått med studien kring coronavirusets spridning i luften?

Efter många svårigheter kring provtagning och analys har forskargruppen nu under våren kommit igång med analyserna. När hälften av de cirka 300 proverna nu är analyserade har de ett preliminärt resultat.

– I cirka 10 procent av de prover som analyserats finns det små mängder av virus i luften. Så vi kan bekräfta att coronaviruset finns i luften nära patienterna. Resultaten följer den forskning som finns idag, men för ett år sedan hade det nog varit mer kontroversiellt, berättar Sara Thuresson, doktorand i aerosolteknologi och en av forskarna i projektet.

Under våren fortsätter provtagning och analys och de kommer även att titta närmare på vilka situationer och vårdmoment som är mest utsatta.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.