Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHär är höstens nya ingenjörsutbildningar

Här är höstens nya ingenjörsutbildningar

Flera universitet och högskolor har tagit fram nya utbildningsprogram till hösten. Tre universitet lockar med var sitt nytt civilingenjörsprogram och en högskola har ett nytt högskoleingenjörsprogram. Dessutom har fem högskoleingenjörsprogram fått nya inriktningar.

Den 15 april stänger anmälan till höstens antagningar till universitet och högskolor. Över 20 lärosäten i Sverige har utbildningsprogram för ingenjörer och utbudet förändras hela tiden. Nya program läggs till och befintliga program revideras för att bättre matcha arbetsmarknadens efterfrågan

Här kan du läsa vilka lärosäten som erbjuder nya program och vilka som har reviderat program med ny inriktning.

Tre har nya civilingenjörsprogram

Mittuniversitetet inleder från och med hösten ett samarbete med KTH och erbjuder en Civilingenjörsutbildning i teknisk kemi där man läser de tre första åren vid Mittuniversitetet campus Sundsvall och de två sista åren på mastersnivå på KTH. Samma program erbjuds liksom tidigare med studier alla fem åren på Mitthögskolan i Sundsvall.

Linnéuniversitetet erbjuder från och med i höst Civilingenjörsprogrammet i teknisk matematik på campus Växjö, en efterfrågad inriktning som redan finns vid flera andra lärosäten.

Jönköping University kompletterar sitt utbud av civilingenjörsprogram med inriktning i  Datateknik som inte erbjudits där tidigare.

Ett nytt högskoleingenjörsprogram

Högskolan i Skövde är det enda lärosäte som tagit fram ett helt nytt högskoleingenjörsprogram – Högskoleingenjör i industriell digitalisering. Studenterna kommer att få både teoretisk och praktisk kunskap om digitala lösningar för industrin. Utbildningen sker också i nära samarbete med industrin

Flera högskoleingenjörsprogram har reviderats

Fyra lärosäten har – på lite olika sätt – förändrat inriktningen på program, slagit ihop två program till ett eller kompletterat program med nya valbara specialiseringar.

Högskolan i Borås erbjuder från om med hösten Maskiningenjörsprogrammet med inriktning mot automation och AI. Inriktningen väljs redan i ansökan.

Högskolan i Borås erbjuder också en ny specialisering mot digitalisering på programmet Industriell ekonomi – affärsingenjör. Specialiseringen väljer man till andra läsåret och alltså inte till utbildningsstarten i höst.

Mittuniversitetet har ändrat inriktning på högskolaingenjörsprogrammet Energiingenjör som funnits tidigare. Från och med hösten kallas programmet Energiingenjör hållbara digitala fastigheter.

Mälardalens högskola har slagit ihop två tidigare högskoleingenjörsprogram till ett – Högskoleingenjörsprogrammet i produktion och produktionsdesign.

Högskolan Dalarna har omarbetat högskoleingenjörsprogrammet i energi med nytt fokus och namn. Nu heter programmet Hållbara energisystem. För det här programmet erbjuder man två olika studiesätt – distansundervisning (som kallas Flexibelt) eller studier på campus Borlänge.

Ett nytt program efter årsskiftet

Högskolan Väst har tagit fram ett nytt treårigt kandidatproram – Internationell maskiningenjör – som kommer att erbjudas från och med nästa år. Första kursstart blir januari 2022 och ansökan öppnar 15 september 2021.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.