Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjören29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

Hur ökar jag chansen att få jobb? Hur lär jag mig svenska snabbare? Vad ska man inte prata om på jobbet? Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

Här kan du läsa artikeln på engelska.

 Måste jag lära mig svenska?

  1. Det är en stor fördel att lära sig svenska, det öppnar fler dörrar till jobb och till att få vänner.
  2. Inom internationella företag finns de största chanserna att få jobb som ingenjör när man inte kan svenska.
  3. Det är nödvändigt att kunna svenska om du söker jobb i offentlig sektor och särskilt om du har kundkontakt.

Så här kan du lära dig svenska snabbare

4. Flera bibliotek ordnar språkcafé där kan man fika och öva på att prata svenska.

5. Får du inte ett jobb är praktik ett bra alternativ. Där får du chansen att höra och prata svenska varje dag.

6. Häng med på luncher och fika med svenskar om du får chansen, även om du inte förstår vad alla säger. Snart kommer du förstå mer och mer och alla pratar bra engelska.

7. Den svenska man lär sig på SFI och SAS (svenska som andraspråk) kan skilja sig från hur folk pratar till exempel på jobbet. I vardagen använder många slangord. Fråga när du inte förstår och gör en slangordslista.

8. Lyssna på svenska ljudböcker, det är bra övning. Jag valde böcker som jag hade läst på mitt språk. Då blev det lättare att förstå och jag lärde mig mycket.

Bra att veta när du söker ingenjörsjobb

9. Tveka inte att söka jobb från dag ett i Sverige.

10. Att få ett jobb som ingenjör kan ta tid och kräva många ansökningar, särskilt i storstäder. Som nyanländ behöver man vara beredd på det och inte ge upp.

Så kan du öka dina chanser att få jobb

11. Lägg ner tid på att bearbeta ditt cv och personliga brev. Gör inte misstaget att skicka samma cv och brev till alla företag och rekryterare. Man behöver läsa platsannonsen och besvara det som efterfrågas i sitt brev och cv.

12. Linkedin är väldig bra plattform för att hitta jobb.

13. Försök få en mentor. Jag fick en mentor genom ett program som Sveriges Ingenjörer ordnade Min mentor hjälpte mig mycket med att förstå hur arbetsmarknaden fungerar i Sverige.

14. Kontaktnät är mycket viktigt här. Jag saknade informella möten eller mingel mellan etablerade och nyanlända ingenjörer. Har du chansen att delta i ett sådant, gör det.

15. Var inte rädd att ta ett jobb som du egentligen är överkvalificerad för hos ”rätt” arbetsgivare, som ett instegsjobb. I Sverige är det väldigt lätt att röra sig mellan olika roller på ett företag.

16. Använd ledig tid till att lära dig nya dataprogram som du kan få användning för i jobbet. Man kan hitta väldigt mycket på internet.

17. När du har sökt ett jobb, kontakta alltid rekryterande chef efter någon vecka. Om du får ett nej, försök få feedback på hur du kan förbättra ditt cv och personliga brev.

18. Genom att få personlig kontakt med företag och rekryterare ökar chansen att bli kontaktad i framtiden när en passande tjänst blir ledig. 

Så kommer du snabbt in i jobbet och fortsätter att utvecklas

19. Våga fråga din chef och dina kollegor när du känner dig osäker. Var inte blyg och försök lösa problemen själv. Det är bättre att fråga än att göra fel.

20. Fråga om du får skugga en kollega. Det är ett utmärkt sätt att lära sig hur andra avdelningar och verksamheter på företaget fungerar. Men respektera också andras arbetsbörda.

21. Håll dig au jour med ditt område. Jag har lärt mig mycket genom att omvärldsbevaka min bransch, exempelvis genom att läsa facktidningar.

22. Lär dig svenska så bra du kan även om alla kan engelska. Fortsätt även om du har ett jobb som inte kräver svenska. Utan språket går man miste om mycket.

23. Det är inte lätt att flytta till ett annat land men en stark vilja kommer man långt med.

Så lär du dig förstå de sociala koderna

24. Läs åtminstone en kort bok om Sveriges historia. Det kan göra det enklare att förstå saker som händer nu.

25. Alla kulturer är olika och ibland kan man faktiskt googla för att förstå vissa kulturskillnader mellan hemlandet och Sverige.

26. Det kan vara klokt att undvika att prata om religion, politik eller andra frågor på första jobbet. När man har varit här ett tag blir man tryggare med vad som är okej.

27. Det finns vissa oskrivna lagar i Sverige. En av dem kallas Jantelagen och den säger att man inte får sticka upp och tro att man är bättre än andra på något sätt. När jag en gång sa att jag var nöjd med mitt jobb och hade levererat bäst tyckte kollegorna att jag skojade.

28. Du ska kunna vara sig själv. Om du inte känner att du kan det, till exempel på en arbetsplats, ska du försöka byta.

Så får hjälp med avtal och löneförhandlingar

29. Blir du medlem i Sveriges Ingenjörer får du tillgång till lönestatistik, rådgivning och andra medlemsförmåner.

Tack till Talat Gundogan, Merna Abdo, Feras Fadel och Balázs Szabó som bidragit med tipsen.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?