Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjören29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

Hur ökar jag chansen att få jobb? Hur lär jag mig svenska snabbare? Vad ska man inte prata om på jobbet? Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

Här kan du läsa artikeln på engelska.

 Måste jag lära mig svenska?

  1. Det är en stor fördel att lära sig svenska, det öppnar fler dörrar till jobb och till att få vänner.
  2. Inom internationella företag finns de största chanserna att få jobb som ingenjör när man inte kan svenska.
  3. Det är nödvändigt att kunna svenska om du söker jobb i offentlig sektor och särskilt om du har kundkontakt.

Så här kan du lära dig svenska snabbare

4. Flera bibliotek ordnar språkcafé där kan man fika och öva på att prata svenska.

5. Får du inte ett jobb är praktik ett bra alternativ. Där får du chansen att höra och prata svenska varje dag.

6. Häng med på luncher och fika med svenskar om du får chansen, även om du inte förstår vad alla säger. Snart kommer du förstå mer och mer och alla pratar bra engelska.

7. Den svenska man lär sig på SFI och SAS (svenska som andraspråk) kan skilja sig från hur folk pratar till exempel på jobbet. I vardagen använder många slangord. Fråga när du inte förstår och gör en slangordslista.

8. Lyssna på svenska ljudböcker, det är bra övning. Jag valde böcker som jag hade läst på mitt språk. Då blev det lättare att förstå och jag lärde mig mycket.

Bra att veta när du söker ingenjörsjobb

9. Tveka inte att söka jobb från dag ett i Sverige.

10. Att få ett jobb som ingenjör kan ta tid och kräva många ansökningar, särskilt i storstäder. Som nyanländ behöver man vara beredd på det och inte ge upp.

Så kan du öka dina chanser att få jobb

11. Lägg ner tid på att bearbeta ditt cv och personliga brev. Gör inte misstaget att skicka samma cv och brev till alla företag och rekryterare. Man behöver läsa platsannonsen och besvara det som efterfrågas i sitt brev och cv.

12. Linkedin är väldig bra plattform för att hitta jobb.

13. Försök få en mentor. Jag fick en mentor genom ett program som Sveriges Ingenjörer ordnade Min mentor hjälpte mig mycket med att förstå hur arbetsmarknaden fungerar i Sverige.

14. Kontaktnät är mycket viktigt här. Jag saknade informella möten eller mingel mellan etablerade och nyanlända ingenjörer. Har du chansen att delta i ett sådant, gör det.

15. Var inte rädd att ta ett jobb som du egentligen är överkvalificerad för hos ”rätt” arbetsgivare, som ett instegsjobb. I Sverige är det väldigt lätt att röra sig mellan olika roller på ett företag.

16. Använd ledig tid till att lära dig nya dataprogram som du kan få användning för i jobbet. Man kan hitta väldigt mycket på internet.

17. När du har sökt ett jobb, kontakta alltid rekryterande chef efter någon vecka. Om du får ett nej, försök få feedback på hur du kan förbättra ditt cv och personliga brev.

18. Genom att få personlig kontakt med företag och rekryterare ökar chansen att bli kontaktad i framtiden när en passande tjänst blir ledig. 

Så kommer du snabbt in i jobbet och fortsätter att utvecklas

19. Våga fråga din chef och dina kollegor när du känner dig osäker. Var inte blyg och försök lösa problemen själv. Det är bättre att fråga än att göra fel.

20. Fråga om du får skugga en kollega. Det är ett utmärkt sätt att lära sig hur andra avdelningar och verksamheter på företaget fungerar. Men respektera också andras arbetsbörda.

21. Håll dig au jour med ditt område. Jag har lärt mig mycket genom att omvärldsbevaka min bransch, exempelvis genom att läsa facktidningar.

22. Lär dig svenska så bra du kan även om alla kan engelska. Fortsätt även om du har ett jobb som inte kräver svenska. Utan språket går man miste om mycket.

23. Det är inte lätt att flytta till ett annat land men en stark vilja kommer man långt med.

Så lär du dig förstå de sociala koderna

24. Läs åtminstone en kort bok om Sveriges historia. Det kan göra det enklare att förstå saker som händer nu.

25. Alla kulturer är olika och ibland kan man faktiskt googla för att förstå vissa kulturskillnader mellan hemlandet och Sverige.

26. Det kan vara klokt att undvika att prata om religion, politik eller andra frågor på första jobbet. När man har varit här ett tag blir man tryggare med vad som är okej.

27. Det finns vissa oskrivna lagar i Sverige. En av dem kallas Jantelagen och den säger att man inte får sticka upp och tro att man är bättre än andra på något sätt. När jag en gång sa att jag var nöjd med mitt jobb och hade levererat bäst tyckte kollegorna att jag skojade.

28. Du ska kunna vara sig själv. Om du inte känner att du kan det, till exempel på en arbetsplats, ska du försöka byta.

Så får hjälp med avtal och löneförhandlingar

29. Blir du medlem i Sveriges Ingenjörer får du tillgång till lönestatistik, rådgivning och andra medlemsförmåner.

Tack till Talat Gundogan, Merna Abdo, Feras Fadel och Balázs Szabó som bidragit med tipsen.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.