Hemarbetet sätter arbetsmiljöarbetet på nya prov

– Det är många olika variabler som påverkar arbetsmiljön i hemmet. Därför är det också väldigt individuellt hur man påverkas av hemarbetet, säger Johan Stenmark på Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Förutsättningarna för en god arbetsmiljö i hemmet varierar från person till person. Det behövs därför mer kunskap om hur man hanterar det på ett systematiskt sätt. Det konstaterar Myndigheten för arbetsmiljökunskap i en färsk rapport som nu överlämnats till regeringen.

I december fick Myndigheten för arbetsmiljökunskap i uppdrag av regeringen att kartlägga och analysera hur hemarbetet under coronapandemin fungerat. Nu har de överlämnat sin rapport till regeringen där de pekar på riskerna, men även ger förslag på åtgärder för att säkra en god arbetsmiljö vid hemarbete.

Många variabler påverkar

Kartläggningen visar att övergången till mer arbete hemifrån har påverkat förutsättningarna för en god arbetsmiljö på flera sätt. Framför allt har individuella förutsättningar fått större betydelse för den egna arbetsmiljön. Hur det ser ut i hemmet – till exempel bostadens storlek, familjeförhållanden och teknisk utrustning – påverkar med andra ord förutsättningarna.

– Förutsättningarna ser väldigt olika, det är många olika variabler som påverkar arbetsmiljön i hemmet. Därför är det också väldigt individuellt hur man påverkas av hemarbetet, säger Johan Stenmark, processledande analytiker på Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Både arbetstagare och chefer upplever fördelar med att arbeta hemifrån. Stressen minskar när man slipper pendla till jobbet, det är lättare att fokusera på arbetet och det är lättare att få ihop det så kallade livspusslet. 

Om rapporten

Myndigheten för arbetsmiljökunskap har kartlagt och analyserat förutsättningar för arbete hemifrån under Coronapandemin samt identifierat eventuella arbetsmiljörisker och andra utmaningar som finns för att kunna ha en god arbetsmiljö vid arbete hemifrån. Kartläggningen bygger på en litteraturgenomgång och en intervjustudie med chefer och experter inom arbetsmiljöområdet.

Läs rapporten Kartläggning och analys av förutsättningar för arbete hemifrån under Coronapandemin

Men det finns också risker. Bristande ergonomi i hemmet ökar risken för skador i nacke, axlar och rygg och viss forskning varnar för en ”belastningsskuld”, att problem kan komma att visa sig senare. Minskad social kontakt med kollegorna kan leda till minskad motivation och arbetslust och även försämrat psykiskt mående. Dessutom blir det svårare att dra gränsen mellan arbete och fritid. 

Otydligheter kring ansvaret

Övergången har också skapat svårigheter med att definiera arbetsgivarens arbetsmiljöansvar. Även om arbetsgivaren fortfarande har det direkta arbetsmiljöansvaret upplever många att hemarbetet under pandemin lett till en ad hoc-artad situation. 

– Här har vi fått in olika synpunkter, vissa tycker att dagens lagstiftning fungerar bra, andra ser problem med att arbetsgivaren inte har rådighet över arbetet hemma. Här finns det otydligheter som man behöver gå vidare med, säger Johan Stenmark.

Trots riskerna vill ändå allt fler arbeta hemifrån även efter pandemin. 

– Det finns av den anledningen skäl till att fördjupa kunskapen om hur ett hållbart arbetsliv kan skapas även när arbetstagare arbetar på distans och från hemmet, konstaterar han.

Två arbetsmiljöer att hantera

I kartläggningen föreslår Myndigheten för arbetsmiljökunskap en rad åtgärder, både på kort och lång sikt. Bland annat vill de se ökad kompetens både hos arbetsgivare och arbetstagare i hur man kan skapa en god arbetsmiljö även i hemmet. Arbetsgivare behöver dessutom hitta arbetsformer för att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete som fungerar både på kontoret och vid hemarbete. 

Eftersom hemarbete förmodligen är något vi kommer att se allt mer av framöver är det också viktigt att barn och unga förbereds för ett mer flexibelt arbetsliv. 

– Det återstår att se vad vi går tillbaka till, om det blir ett paradigmskifte där vi jobbar mer hemifrån. Den stora utmaningen är då att vi får två arbetsmiljöer att hålla reda på och behöver hitta metoder att hantera båda perspektiven inom ramen för vårt systematiska arbetsmiljöarbete, säger Johan Stenmark.

1 kommentar

  • John Smith

    It is funny in a weird way that we need a pandemic to remind us, that many of us have the technology that allows us to work from home and now seems to be somehow evident, not before. We humans need to stumble with the stone we already have in sight in order to realize it’s there. What is next I wonder.

    15 april 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Här skördar AI-styrda robotar saffran i Sörmland

    Här skördar AI-styrda robotar saffran i Sörmland

    I Sveriges första inomhusodling för saffran styr robotar och AI över varje blomblad och knöl. BlueRedGold har siktet inställt på att sätta Sverige på saffranskartan med världens mest hållbara produktion.
  • Så mycket är ingenjörer sjukskrivna

    Så mycket är ingenjörer sjukskrivna

    Hur varierar sjukskrivningarna mellan olika grupper ingenjörer? Och hur förebygger man stress, som ligger bakom många sjukskrivningar?
  • Strikta regler – då kommer färre till kontoret

    Strikta regler – då kommer färre till kontoret

    Efter pandemin har många teknikföretag fått ompröva sin inställning till hur distansarbete och närvaro på kontoret ska kombineras. Nu visar en studie vad som krävs av företagen för att kontoren ska bli en plats där medarbetarna vill vara.
  • Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

    Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

    Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
  • Polhem Prize awarded to Yubico – The Hackers’ Worst Enemy

    Polhem Prize awarded to Yubico – The Hackers’ Worst Enemy

    Jakob and Stina Ehrensvärd, founders of the cybersecurity company Yubico, have been awarded this year’s Polhem Prize by Engineers of Sweden. Their YubiKey, designed to protect against data breaches, is now used by the largest tech companies in the U.S., large corporations and governments around the world and helps to secure critical infrastructure.
Strikta regler – då kommer färre till kontoret

Strikta regler – då kommer färre till kontoret

Efter pandemin har många teknikföretag fått ompröva sin inställning till hur distansarbete och närvaro på kontoret ska kombineras. Nu visar en studie vad som krävs av företagen för att kontoren ska bli en plats där medarbetarna vill vara.
Fler artiklar