Se upp för härskartekniker i digitala möten

I digitala möten kan tekniken användas som ett redskap för den som använder sig av härskartekniker. Foto: Mostphotos.

Hur känns det när du märker att en kollega alltid stänger av sin kamera när just du pratar? I digitala möten kan tekniken bli ett redskap för härskartekniker.  

Retorikexperten Elaine Eksvärd har länge studerat härskartekniker i fysiska möten. I en intervju i Dagens Nyheter den 21 mars tar hon upp några härskartekniker och störande beteenden som du kan utsättas för under videomöten.

1. Stänger av kameran

Att konsekvent stänga av sin egen kamera (när alla har kameran på) när en viss person har ordet, och slå på den igen när andra pratar, är ett tydligt exempel på härskarbeteende.

2. Kidnapparen

Kidnapparen känner många igen från fysiska möten där hen tar över mötet med sin egen agenda. I digitala möten låter kidnapparen ofta mikrofonen vara påslagen hela tiden. Ibland tar hen över mötet för att prata om sina egna frågor men ibland pratar kidnapparen mer för att det är kul än för att ha något att säga.

3. Multitaskaren

I ett möte där alla har kameran på är det inte svårt att se när en person håller på med någonting annat. Det syns tydligt på ett nollställt ansiktsuttryck som flimrar av olika ljus när hen öppnar och stänger dokument eller hemsidor på sin skärm.

4. Den selektiva

Nära besläktad med multitaskaren men lyssnar när vissa pratar och passar på att göra annat när andra pratar.

5. Grodperspektivet

När någon sitter för högt framför kameran (ofta långa män) ser man bara personens stora näsborrar på skärmen. Se till att ha kameran i ögonhöjd. Att ligga ner i ett digitalt möte är inte heller att rekommendera.

6. Powerpoint marathon

Det här har många av oss varit med om på fysiska möten men de förekommer även under videomöten. Känner du själv igen dig? Släpp taget om powerpoint-presentationen, våga interagera och titta på dina mötesdeltagare.

Kameran av eller på?

”Om Magdalena Ribbing hade varit i livet så hade hon nog sagt att det vore god digital etikett att ha kameran på”, säger Elaine Eksvärd till Dagens Nyheter. Elaine Eksvärd menar att vi behöver se ansiktet och kunna tolka kroppsspråket på deltagarna – också i ett  digitalt möte.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar