Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSe upp för härskartekniker i digitala möten

Se upp för härskartekniker i digitala möten

Hur känns det när du märker att en kollega alltid stänger av sin kamera när just du pratar? I digitala möten kan tekniken bli ett redskap för härskartekniker.  

Retorikexperten Elaine Eksvärd har länge studerat härskartekniker i fysiska möten. I en intervju i Dagens Nyheter den 21 mars tar hon upp några härskartekniker och störande beteenden som du kan utsättas för under videomöten.

1. Stänger av kameran

Att konsekvent stänga av sin egen kamera (när alla har kameran på) när en viss person har ordet, och slå på den igen när andra pratar, är ett tydligt exempel på härskarbeteende.

2. Kidnapparen

Kidnapparen känner många igen från fysiska möten där hen tar över mötet med sin egen agenda. I digitala möten låter kidnapparen ofta mikrofonen vara påslagen hela tiden. Ibland tar hen över mötet för att prata om sina egna frågor men ibland pratar kidnapparen mer för att det är kul än för att ha något att säga.

3. Multitaskaren

I ett möte där alla har kameran på är det inte svårt att se när en person håller på med någonting annat. Det syns tydligt på ett nollställt ansiktsuttryck som flimrar av olika ljus när hen öppnar och stänger dokument eller hemsidor på sin skärm.

4. Den selektiva

Nära besläktad med multitaskaren men lyssnar när vissa pratar och passar på att göra annat när andra pratar.

5. Grodperspektivet

När någon sitter för högt framför kameran (ofta långa män) ser man bara personens stora näsborrar på skärmen. Se till att ha kameran i ögonhöjd. Att ligga ner i ett digitalt möte är inte heller att rekommendera.

6. Powerpoint marathon

Det här har många av oss varit med om på fysiska möten men de förekommer även under videomöten. Känner du själv igen dig? Släpp taget om powerpoint-presentationen, våga interagera och titta på dina mötesdeltagare.

Kameran av eller på?

”Om Magdalena Ribbing hade varit i livet så hade hon nog sagt att det vore god digital etikett att ha kameran på”, säger Elaine Eksvärd till Dagens Nyheter. Elaine Eksvärd menar att vi behöver se ansiktet och kunna tolka kroppsspråket på deltagarna – också i ett  digitalt möte.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?