Arbetslösheten för ingenjörer sjunker

Arbetslöshet april 2021
Arbetslöshet för ingenjörer 2020-april 2021. Källa: Akademikernas a-kassa/Sveriges Ingenjörer

Från toppnoteringen på 1,7 procents arbetslöshet för ingenjörer tidigare under pandemin är arbetslösheten nu nere på 1,5 procent. Och mönstret går igen för i princip alla grupper – för olika åldrar, inriktningar och både civil- och högskoleingenjörer.

Arbetslösheten för ingenjörer låg på en platå på 1,6–1,7 procent från augusti 2020 till februari 2021, men nu har nivån legat på 1,5 procent i mars och april.

Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer. Pressbild

Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer.

– Man ska alltid vara försiktig, det är som en kristallkula. Men om inte viruset hittar på något konstigt så kan det värsta ha blåst över nu, säger Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer.

Han konstaterar att arbetslösheten för ingenjörer i så fall inte blev lika hög nu som under finanskrisen. Och de främsta orsakerna är att det inte varit några underliggande problem i ekonomin och att det införts statliga stöd, som korttidsarbete.

– Arbetslösheten är fortfarande högre än före pandemin, men det är inte så förvånande eftersom den var väldigt låg då. Vi är nu i nivå med arbetslösheten för ingenjörer 2015 och då var det ingen som brydde sig.

Olle Dahlberg pekar också på att antalet nyinskrivna i a-kassorna överlag ligger på mer normala nivåer, med en tydligt vikande trend. Även antalet varsel minskar och är tillbaka på nivåerna före pandemin.

Arbetslösheten ner för alla åldrar

Tittar man på ingenjörers arbetslöshet uppdelat per åldersgrupp så återfinns den svaga nedåtgående trenden i alla grupper.

Minst är nedgången för 30–34-åringar, men arbetslösheten är heller inte hög i den gruppen. Olle Dahlberg tycker att det är förvånande att ålderskurvorna är så tydliga.

De blå staplarna är januari–december 2020 och de orange är januari–april 2021.

Arbetslöshet per åldersgrupp 2020-april 2021

Källa: Akademikernas a-kassa/Sveriges Ingenjörer

För olika inriktningar är trenden densamma, om än lite mindre tydlig. En inriktning där trenden är särskilt tydlig är högskoleingenjörer i maskinteknik.

– De låg högre, men för dem har arbetslösheten från december till april nu gått ned till genomsnittet för högskoleingenjörer.

Både för högskole- och civilingenjörer har arbetslösheten sjunkit. Nivån är högre för högskoleingenjörer, 1,7 procent, jämfört med 1,3 procent för civilingenjörer.

Historiskt har det varierat om civil- eller högskoleingenjörer haft högst arbetslöshet. Senast 2017 var arbetslösheten högre för civilingenjörer än för högskoleingenjörer.

Arbetslöshet civil/högskoleingenjörer

Källa: Sveriges Ingenjörer / Akademikernas a-kassa

Karin Thorsell

De omfattas av statistiken

Arbetslöshetsstatistiken omfattar medlemmar i Sveriges Ingenjörer som också är medlemmar i Akademikernas a-kassa. Det betyder att bland annat många nyexaminerade ingenjörer inte omfattas, eftersom de ofta inte är med i a-kassan eller inte jobbat tillräckligt mycket för att få ersättning.

8 kommentarer

  • Peter Ekberg

    Åldersdiskrimineringen är utbredd i landet.
    Vad gör förbundet?

    15 maj 2021
  • Ola

    Håller med Maskiningenjören. När sänks medlemsavgiften tillbaka?

    13 maj 2021
  • Peter Ekberg

    Åldersdiskrimineringen är uppenbar, de med störst kompetens ratas mest!

    12 maj 2021
  • Maskiningenjören

    Dags att sänka medlemsavgiften och återbetala det som tagits ut felaktigt tidigare?

    12 maj 2021
    • MerFågelsång

      Like på den

      12 maj 2021
    • Joakim

      Håller med till hundra procent. Förbundet behöver ge besked om detta. Det är inte rimligt att den förhöjda avgiften ska kvarstå i all evighet, utan redan nu bör man kunna dra tillbaka den höjningen.

      12 maj 2021
  • pelle

    Och dom ingenjörer som aldrig fick jobb efter examen finns inte med i statistiken. Skäms ni inte?

    11 maj 2021
    • Karin Thorsell

      Olle Dahlberg svarar: Nej, vi skäms inte, eftersom vi inte medvetet utelämnat dem, men vi är de första att beklaga att det saknas tillförlitliga uppgifter över nyexaminerade. Men även om de inte återfinns i statistiken, har nu även nyexaminerade anledning att känna större tillförsikt i och med att det går bättre för yrkesverksamma på arbetsmarknaden.

      11 maj 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Så  här mycket kostar det att vara sjuk

Så här mycket kostar det att vara sjuk

Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
Fler artiklar