Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadArbetslösheten för ingenjörer sjunker

Arbetslösheten för ingenjörer sjunker

Från toppnoteringen på 1,7 procents arbetslöshet för ingenjörer tidigare under pandemin är arbetslösheten nu nere på 1,5 procent. Och mönstret går igen för i princip alla grupper – för olika åldrar, inriktningar och både civil- och högskoleingenjörer.

Arbetslösheten för ingenjörer låg på en platå på 1,6–1,7 procent från augusti 2020 till februari 2021, men nu har nivån legat på 1,5 procent i mars och april.

Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer. Pressbild
Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer.

– Man ska alltid vara försiktig, det är som en kristallkula. Men om inte viruset hittar på något konstigt så kan det värsta ha blåst över nu, säger Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer.

Han konstaterar att arbetslösheten för ingenjörer i så fall inte blev lika hög nu som under finanskrisen. Och de främsta orsakerna är att det inte varit några underliggande problem i ekonomin och att det införts statliga stöd, som korttidsarbete.

– Arbetslösheten är fortfarande högre än före pandemin, men det är inte så förvånande eftersom den var väldigt låg då. Vi är nu i nivå med arbetslösheten för ingenjörer 2015 och då var det ingen som brydde sig.

Olle Dahlberg pekar också på att antalet nyinskrivna i a-kassorna överlag ligger på mer normala nivåer, med en tydligt vikande trend. Även antalet varsel minskar och är tillbaka på nivåerna före pandemin.

Arbetslösheten ner för alla åldrar

Tittar man på ingenjörers arbetslöshet uppdelat per åldersgrupp så återfinns den svaga nedåtgående trenden i alla grupper.

Minst är nedgången för 30–34-åringar, men arbetslösheten är heller inte hög i den gruppen. Olle Dahlberg tycker att det är förvånande att ålderskurvorna är så tydliga.

De blå staplarna är januari–december 2020 och de orange är januari–april 2021.

Arbetslöshet per åldersgrupp 2020-april 2021
Källa: Akademikernas a-kassa/Sveriges Ingenjörer

För olika inriktningar är trenden densamma, om än lite mindre tydlig. En inriktning där trenden är särskilt tydlig är högskoleingenjörer i maskinteknik.

– De låg högre, men för dem har arbetslösheten från december till april nu gått ned till genomsnittet för högskoleingenjörer.

Både för högskole- och civilingenjörer har arbetslösheten sjunkit. Nivån är högre för högskoleingenjörer, 1,7 procent, jämfört med 1,3 procent för civilingenjörer.

Historiskt har det varierat om civil- eller högskoleingenjörer haft högst arbetslöshet. Senast 2017 var arbetslösheten högre för civilingenjörer än för högskoleingenjörer.

Arbetslöshet civil/högskoleingenjörer
Källa: Sveriges Ingenjörer / Akademikernas a-kassa

Karin Thorsell

De omfattas av statistiken

Arbetslöshetsstatistiken omfattar medlemmar i Sveriges Ingenjörer som också är medlemmar i Akademikernas a-kassa. Det betyder att bland annat många nyexaminerade ingenjörer inte omfattas, eftersom de ofta inte är med i a-kassan eller inte jobbat tillräckligt mycket för att få ersättning.

8 KOMMENTARER

    • Håller med till hundra procent. Förbundet behöver ge besked om detta. Det är inte rimligt att den förhöjda avgiften ska kvarstå i all evighet, utan redan nu bör man kunna dra tillbaka den höjningen.

    • Olle Dahlberg svarar: Nej, vi skäms inte, eftersom vi inte medvetet utelämnat dem, men vi är de första att beklaga att det saknas tillförlitliga uppgifter över nyexaminerade. Men även om de inte återfinns i statistiken, har nu även nyexaminerade anledning att känna större tillförsikt i och med att det går bättre för yrkesverksamma på arbetsmarknaden.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.