Därför vill (relativt många) kvinnliga ingenjörer jobba i offentlig sektor

Foto: Getty Images

Privat sektor har klart lägst andel kvinnor bland sina ingenjörer. Högst ligger kommunerna, och mellan privat och kommun ligger stat, region och högskola. Att kvinnor attraheras av offentlig sektor har sina förklaringar.

Totalt sett utgör kvinnor ungefär 30 procent av ingenjörerna i Sverige. Men av medlemmarna i Sveriges Ingenjörer som är anställda i en kommun är det inte långt från 50-50 vad gäller kön. Kvinnorna utgör 45 procent, männen 55.

Det är klart högre än i privat sektor, där andelen är 27 procent.   

– Att kommunerna sticker ut med högre andel kvinnor tror jag är kopplat till att det funnits ett tydligt fokus på jämställdhet med uttalad ambition kring jämställda, om än något lägre, löner och möjlighet till karriär, säger Jessica Bagge, ansvarig för jämställdhetsfrågor på Sveriges Ingenjörer.

Men det är inte bara löneskillnaden som spelar roll. Jessica Bagge lyfter också fram att kommunerna har bra villkor och mer flexibilitet, vilket gör det lättare att få ihop livspusslet.

En annan viktig faktor är att kvinnor är chefer i lika stor utsträckning som män i kommunerna.

Andel kvinnor respektive män per sektor:

Sektor Kvinnor Män
Privat 27% 73%
Högskoleanställda 28% 72%
Region 34% 66%
Stat exklusive högskoleanställda 36% 64%
Kommun 45% 55%

Källa: Sveriges Ingenjörers medlemsregister

Hoppen i andel kvinnor mellan privat, statlig och kommunal sektor följer nians tabell: 27 procent i privat, 36 i statlig och 45 i kommunal.

– Även inom staten finns goda villkor kring föräldraledighet, semester, jämställt tjänstepensionsintjänande, flextid liksom förtroendearbetstid. Och löneläget är lite bättre än inom kommuner och regioner. Det har historiskt varit trygga anställningsvillkor inom statlig sektor vilket gör att kvinnor attraheras i större utsträckning, och här ser vi också en ökning av andel kvinnliga chefer inom staten.

Regionerna ligger med 34 procent kvinnor precis efter statlig sektor och förklaringarna är liknande dem för kommuner och staten.

Låg andel på högskolor

På högskolorna är andelen kvinnor klart lägre bland anställda ingenjörer, 28 procent. Jessica Bagge kan bara spekulera om varför.

– Inom universitet och högskolor är resan lång till en tillsvidareanställning, och man behöver ta sig igenom en djungel av visstidsanställningar, ofta under en period av 12 år, samtidigt som man är i familjebildande ålder. Det gör att vi tror att man söker sig till andra sektorer hellre än att stanna kvar inom högskolan.

Sammanfattningsvis tror Jessica Bagge att kvinnor gör en avvägning av vad de kan få inom stat, kommun och region: Goda villkor och lättare att göra karriär. Även om löneläget där är lägre så är helheten ändå attraktiv.

– Det här är något som alla sektorer kan tänka på. Om de vill attrahera duktiga kvinnliga ingenjörer så är det här viktiga konkurrensfaktorer.

I den här tre år gamla artikeln skriver vi om könsfördelningen bland chefer: Snart varannan damernas bland tekniska chefer i kommunerna

3 kommentarer

  • Marina

    Det kan ju vara så att manliga ingenjörer inte söker sig till kommun i lika stor utsträckning. Jag jobbar själv inom privat sektor och även om vi har ungefär 30% kvinnliga ingenjörer så ökar antalet stadigt. Vi jobbar även med att lyfta kvinnor till chefspositioner för där är andelen kvinnor ännu lägre. Inte nog med att en arbetsplats mår bra av en mångfald av perspektiv, det visar även unga tjejer att de kan bli framgångsrika inom tekniska yrken (vilket vi också arbetar med att lyfta fram). Eftersom andelen utexaminerade ingenjörer som är kvinnor stadigt ökar så kommer män troligen inom en snar framtid behöva kvoteras in för att vi ska få jämställda arbetsplatser. Den dag det händer så lovar jag att strida för er rätt att få anställning på teknikföretag. Det är bra att det finns män också för perspektivets skull. Jag står på er sida i den striden – helt klart.

    23 juni 2021
  • Patrik Drevestedt

    Varför ska det vara 50/50%? Känns som dagisfasoner, ”det måste vara exakt lika”. Låt det vara det som det blir.

    15 juni 2021
  • Ingenjören

    Med tanke på att bara ca 30% av de som tar examen från en ingenjörsutbildning är kvinnor och de historiskt varit ännu lägre borde väl en jämställd arbetsplats ha 30/70 fördelning?
    För mig låter de som att män blir diskriminerade inom kommunen med vad som redovisas här.

    Vill man ändra på detta förhållande så är de väl förslagsvis inom grundskolan man ska börja titta över varför inte fler kvinnor väljer att bli ingenjörer. Att försöka ändra på detta i yrkeslivet och försöka få dessa siffror högre än vad som examineras innerbär ju att man måste utesluta män från arbetsmarknaden för att få ”statistiken man önskar”

    15 juni 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarna som yngre ingenjörer rankar högst

Arbetsgivarna som yngre ingenjörer rankar högst

Polestar, Volvo Cars och Google är de populäraste arbetsgivarna bland civilingenjörer som är i början av karriären. Sweco Skanska och Afry är högskoleingenjörernas favoriter. Se vilka som har klättrat eller rasat i populäritet.
Fler artiklar