Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivDärför vill (relativt många) kvinnliga ingenjörer jobba i offentlig sektor

Därför vill (relativt många) kvinnliga ingenjörer jobba i offentlig sektor

Privat sektor har klart lägst andel kvinnor bland sina ingenjörer. Högst ligger kommunerna, och mellan privat och kommun ligger stat, region och högskola. Att kvinnor attraheras av offentlig sektor har sina förklaringar.

Totalt sett utgör kvinnor ungefär 30 procent av ingenjörerna i Sverige. Men av medlemmarna i Sveriges Ingenjörer som är anställda i en kommun är det inte långt från 50-50 vad gäller kön. Kvinnorna utgör 45 procent, männen 55.

Det är klart högre än i privat sektor, där andelen är 27 procent.   

– Att kommunerna sticker ut med högre andel kvinnor tror jag är kopplat till att det funnits ett tydligt fokus på jämställdhet med uttalad ambition kring jämställda, om än något lägre, löner och möjlighet till karriär, säger Jessica Bagge, ansvarig för jämställdhetsfrågor på Sveriges Ingenjörer.

Men det är inte bara löneskillnaden som spelar roll. Jessica Bagge lyfter också fram att kommunerna har bra villkor och mer flexibilitet, vilket gör det lättare att få ihop livspusslet.

En annan viktig faktor är att kvinnor är chefer i lika stor utsträckning som män i kommunerna.

Andel kvinnor respektive män per sektor:

Sektor Kvinnor Män
Privat 27% 73%
Högskoleanställda 28% 72%
Region 34% 66%
Stat exklusive högskoleanställda 36% 64%
Kommun 45% 55%

Källa: Sveriges Ingenjörers medlemsregister

Hoppen i andel kvinnor mellan privat, statlig och kommunal sektor följer nians tabell: 27 procent i privat, 36 i statlig och 45 i kommunal.

– Även inom staten finns goda villkor kring föräldraledighet, semester, jämställt tjänstepensionsintjänande, flextid liksom förtroendearbetstid. Och löneläget är lite bättre än inom kommuner och regioner. Det har historiskt varit trygga anställningsvillkor inom statlig sektor vilket gör att kvinnor attraheras i större utsträckning, och här ser vi också en ökning av andel kvinnliga chefer inom staten.

Regionerna ligger med 34 procent kvinnor precis efter statlig sektor och förklaringarna är liknande dem för kommuner och staten.

Låg andel på högskolor

På högskolorna är andelen kvinnor klart lägre bland anställda ingenjörer, 28 procent. Jessica Bagge kan bara spekulera om varför.

– Inom universitet och högskolor är resan lång till en tillsvidareanställning, och man behöver ta sig igenom en djungel av visstidsanställningar, ofta under en period av 12 år, samtidigt som man är i familjebildande ålder. Det gör att vi tror att man söker sig till andra sektorer hellre än att stanna kvar inom högskolan.

Sammanfattningsvis tror Jessica Bagge att kvinnor gör en avvägning av vad de kan få inom stat, kommun och region: Goda villkor och lättare att göra karriär. Även om löneläget där är lägre så är helheten ändå attraktiv.

– Det här är något som alla sektorer kan tänka på. Om de vill attrahera duktiga kvinnliga ingenjörer så är det här viktiga konkurrensfaktorer.

I den här tre år gamla artikeln skriver vi om könsfördelningen bland chefer: Snart varannan damernas bland tekniska chefer i kommunerna

Karin Thorsell

3 KOMMENTARER

  1. Det kan ju vara så att manliga ingenjörer inte söker sig till kommun i lika stor utsträckning. Jag jobbar själv inom privat sektor och även om vi har ungefär 30% kvinnliga ingenjörer så ökar antalet stadigt. Vi jobbar även med att lyfta kvinnor till chefspositioner för där är andelen kvinnor ännu lägre. Inte nog med att en arbetsplats mår bra av en mångfald av perspektiv, det visar även unga tjejer att de kan bli framgångsrika inom tekniska yrken (vilket vi också arbetar med att lyfta fram). Eftersom andelen utexaminerade ingenjörer som är kvinnor stadigt ökar så kommer män troligen inom en snar framtid behöva kvoteras in för att vi ska få jämställda arbetsplatser. Den dag det händer så lovar jag att strida för er rätt att få anställning på teknikföretag. Det är bra att det finns män också för perspektivets skull. Jag står på er sida i den striden – helt klart.

  2. Varför ska det vara 50/50%? Känns som dagisfasoner, ”det måste vara exakt lika”. Låt det vara det som det blir.

  3. Med tanke på att bara ca 30% av de som tar examen från en ingenjörsutbildning är kvinnor och de historiskt varit ännu lägre borde väl en jämställd arbetsplats ha 30/70 fördelning?
    För mig låter de som att män blir diskriminerade inom kommunen med vad som redovisas här.

    Vill man ändra på detta förhållande så är de väl förslagsvis inom grundskolan man ska börja titta över varför inte fler kvinnor väljer att bli ingenjörer. Att försöka ändra på detta i yrkeslivet och försöka få dessa siffror högre än vad som examineras innerbär ju att man måste utesluta män från arbetsmarknaden för att få ”statistiken man önskar”

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.