Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Hur gör jag om jag blir sjuk på semestern?"

”Hur gör jag om jag blir sjuk på semestern?”

Semestern närmar sig, men vad är det egentligen som gäller? Se till att du har koll på vilka rättigheter du har och vad arbetsgivaren kan kräva av dig när du är ledig.

Jenny Rosenbaum, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer ger svar på några av de vanligaste funderingarna inför semestern.

Hur många dagar har jag rätt att vara ledig under sommaren?

Rätten till semester är reglerad i lag och innebär att du har rätt till 25 dagars betald eller obetald semester per år. Det gäller alltså även om du inte har tjänat in till en betald semester. Du har också rätt att ta ut fyra veckors sammanhängande semester under perioden juni till augusti, men arbetsgivaren har rätt att bestämma när den läggs.

Jag vill vara ledig i vinter, måste jag ta ut min semester under sommaren?

Hur många semesterdagar du har kan variera en del beroende på kollektivavtal, vissa avtal ger fler semesterdagar. Du kan även ha fler semesterdagar än de lagstadgade 25, i ditt enskilda anställningsavtal. Enligt semesterlagen har du rätt att spara alla semesterdagar utöver de 20 som ska tas ut under sommaren. Vill du ha en kortare sommarsemester och spara fler dagar till senare behöver du komma överens med din arbetsgivare om det.

Hur länge kan jag spara semesterdagar?

Du måste ta ut dina sparade semesterdagar inom fem år, i vissa fall kan man spara dem ett sjätte år. Om du inte tar ut dina sparade dagar får du ut dem i pengar istället, dagarna brinner alltså inte inne om du inte tar ut dem.

Hur fungerar det med förskottssemester?

Det finns ingen lagstadgad rätt till förskottssemester utan det är något man kommer överens om med sin arbetsgivare när man börjar en ny anställning. Normalt sett tjänar du in din semester under det första semesteråret som är 1 april till 31 mars, och kan sedan ta ut dina betalda semesterdagar under år två. Men om du börjar din anställning mitt i semesteråret har du inte hunnit tjäna in till 25 betalda semesterdagar. Många arbetsgivare erbjuder då förskottsemester, vilket innebär att du får betald semester som vanligt. Enligt semesterlagen skrivs förskottssemester av efter fem år. Om du slutar din anställning före det kan du bli återbetalningsskyldig – det gäller dock inte om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist.

Varför ska jag sjukanmäla mig om jag blir sjuk, jag är ju ändå ledig?

Jag tycker absolut att du ska sjukanmäla dig om du blir sjuk under semestern. Semesterdagarna är dagar som du har tjänat in under året och tanken är att du ska använda din ledighet för vila och rekreation. Om du sjukanmäler dig kan din arbetsgivare ändra semesterdagarna till sjukdagar, så att du kan ta ut dina semesterdagar senare istället. Tänk också på att sjukdagar är semestergrundande. Det är samma regler som gäller för sjukskrivning under semestern som i vanliga fall. Jämför ditt sjuktillstånd med om du skulle ha arbetat, skulle du sjukskriva dig då? Då ska du också göra det när du blir sjuk under semestern.

Kan min arbetsgivare kräva att jag kollar min mejl under semestern?

Det är skillnad om du själv väljer att ha viss koll på mejlen när du är ledig och att arbetsgivaren kräver att du ska ha det. Enligt semesterlagen är du antingen ledig eller så jobbar du – du kan exempelvis inte ta ut halva semesterdagar. Arbetsgivaren kan inte be dig läsa mejl under semestern, för då har du inte semester, utan är i tjänst. Om du är osäker på vad som gäller, tveka inte att kontakta Sveriges Ingenjörers rådgivning, så kan de hjälpa dig att bolla frågan.

Jag tycker det känns bra att ha en viss koll på mejlen även när jag är ledig. Kan jag tillgodoräkna mig den tiden som jobb och därmed spara semesterdagar?

Nyfiken på mer?

Fler frågor och svar kring semester och ledighet får du om du lyssnar på Ingenjörspodden:

  • Avsnitt 4 Semester
  • Avsnitt 24 Mer om semester
  • Avsnitt 54 Vad säger semesterlagen om julledighet?

Fler artiklar i Ingenjören om semester och vad som gäller hittar du här.

Nej, om din arbetsgivare inte har beordrat dig att göra det kan du inte i efterhand kräva att bli kompenserad.

Vad är skillnaden mellan semesterlön och semesterersättning?

Semesterlönen är den lön som betalas ut under din semester. Det är summan av din dagslön plus ett semestertillägg, vilket gör att du har en något högre lön under semestern. Semesterersättning är däremot den ersättning för intjänade semesterdagar som betalas ut när du avslutar din anställning. Den beräknas utifrån den lön du har haft den senaste månaden plus semestertillägget. Om du har många sparade semesterdagar efter avslutad anställning blir varje semesterdag därmed värd mycket mer än om har semester under anställningen. Hur man beräknar semesterersättningen när man slutar en anställning är en av de vanligare frågorna som vi hjälper medlemmarna med i rådgivningen.

Anna Nyström

4 KOMMENTARER

  1. Jag har för mig att jag läst någonstans att för sjukskrivning mitt under semestern krävs läkarintyg från dag 1. Stämmer det?

    • Huvudregeln är att man behöver lämna ett läkarintyg efter 7 dagar, men undantagsvis kan arbetsgivare kräva förstadagsintyg vid sjukdom. Det är dock inget särskilt just vid semester. Om du blir sjuk under din semester ska du snarast möjligt informera din arbetsgivare och även i övrigt följa de rutiner ni har vid sjukdom. /Redaktionen.

  2. Min arbetsgivare som är staten tillåter att man växlar en semesterdag till semestertimmar och då kan man ta halvdag. Är detta fel, otillåtet eller vad?

    Det går utmärkt, inte som du skriver: ”du kan exempelvis inte ta ut halva semesterdagar. ”

    • Så här svarar Jenny Rosenbaum på Sveriges Ingenjörer: Huvudregeln enligt semesterlagen är att man bara kan ta ut hela semesterdagar. Semesterlagen är dock en dispositiv lag vilket betyder att det genom kollektivavtal kan finnas avvikelser från semesterlagens bestämmelser. I det kollektivavtal som tillämpas på din arbetsplats finns andra regleringar än de som finns i semesterlagen, vilket inte är fel eller otillåtet.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.