Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadIngenjörerna på Nevs är optimistiska trots varslet

Ingenjörerna på Nevs är optimistiska trots varslet

Företaget Nevs i Trollhättan, som utvecklar elbilar, varslar 300 medarbetare om uppsägning, varav 200 tjänstemän. Akademikerföreningens ordförande Hans Carlsson är chockad över att varslet blev så stort, men han är ändå optimistisk.

Det var i måndags som facken på Nevs blev informerade om att ett varsel på totalt 300 personer skulle läggas dagen efter.

Hans Carlsson, ordförande för Akademikerföreningen på Nevs.

– Det kom inte som en chock men omfattningen blev större än vi hade trott. Totalt varslar företaget 40 procent av de anställda, bland metallarna varslas 80 procent, säger Hans Carlsson, ordförande för Akademikerföreningen på Nevs.

Orsaken till varslet uppges i media vara ägarens, det kinesiska företaget Evergrandes, ekonomiska problem.

– Det är ingen hemlighet att Evergrande är högt skuldsatt, säger Hans Carlsson.

Skiftar inriktning

För SVT har Jonas Hernqvist, presskommunikatör på Nevs, uppgett att företaget ska ”avancera sin tekniska omställning”. Hans Carlsson menar att det tyder på att företaget skiftar inriktning. Satsningar sker främst inom mjukvarubaserade områden, bland annat självkörande fordon.

Fakta om Nevs

Nevs, National Electric Vehicle Sweden, grundades av den förra ägaren Kai Johan Jiang 2012 då hans företag NE Holding köpte biltillverkaren Saabs konkursbo. Företaget utvecklar elbilar, främst för den kinesiska marknaden. Förra året sålde Kai Johan Jiang sina aktier till det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande Health. Planer på elbilstillverkning i Trollhättan finns men ekonomiska problem har skjutit fram beslutet.

Nevs har totalt 650 anställda i Trollhättan, varav 540 tjänstemän, omkring 90 av dem är medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

– När företag ändrar inriktning krävs ofta ett kompetensskifte och det kan vara en förklaring till varslet, både det som berör metallarna och det som berör tjänstemännen.

Hans Carlsson sitter inte själv i bolagsstyrelsen och alla tjänstemän företräds istället av Unionen.

Ronnie Hermansson, ordförande för Unionen på Nevs, säger i en intervju med Unionens medlemstidning Kollega att ”Trots att jag sitter i bolagsstyrelsen så har jag har ingen insyn i vad vår ägare har för planer, vilket gör det svårt för oss här i Trollhättan att planera”.

Uppsägningar tidigast om en månad

De frågor som Hans Carlsson hittills främst har fått från medlemmarna rör praktiska saker som uppsägningstid och vad som händer om man blir varslad.

– Det är extremt olyckligt att ett varsel läggs under pandemin när de flesta arbetar hemifrån. Jag är orolig för hur kollegorna mår. Det är svårt att fånga upp deras tankar och känslor när vi inte är samlade på jobbet.

Det som händer närmast på företaget är att samtliga chefer tillsammans med ledningen ska ta fram en ny organisation som sedan ska MBL-förhandlas tidigast vecka 37, senast vecka 39 (sista veckan i september). Därefter sker en ny MBL-förhandling om omplaceringar.

Vecka 43 ska ledningen meddela vilka som blir uppsagda. De med kortast uppsägningstid lämnar sina anställningar den 17 februari.

Hans Carlsson är ändå optimistisk, både inför neddragningsförhandlingarna och företagets framtid på sikt.

– Jag tror att ledningen har tagit i när de lade ett så stort varsel. Min bedömning är att betydligt färre blir uppsagda.

Han pekar också på den kompetens som finns.

– Den samlade kompetens som finns i företaget är otrolig. Vi gör också affärer med externa kunder och jag tror att det finns en framtid för Nevs.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.