Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenNytt nätverk för unga ingenjörer med intresse för hållbarhet

Nytt nätverk för unga ingenjörer med intresse för hållbarhet

I höst startar Sveriges Ingenjörer ett nätverk för hållbarhet som i första hand riktar sig till de yngre medlemmarna. Tanken är att det ska bli en självklar plats för ny kunskap, diskussion och utbyte av erfarenheter.

Hållbarhet är en fråga som i högsta grad engagerar ingenjörer. Fossilfri energiproduktion, hållbara städer och cirkulär ekonomi är bara några exempel på områden där ingenjörer kan bidra. Det är bakgrunden till att Sveriges Ingenjörer nu startar ett digitalt nätverk för hållbarhetsintresserade medlemmar.

Annika Prine, verksamhetsutvecklare på Sveriges Ingenjörer.

– Ingenjörer efterfrågar sätt att mötas, lära och inspireras av varandra och vårt nya hållbarhetsnätverk är ett av flera digitala nätverk som vi nu kommer att dra igång, berättar Annika Prine, verksamhetsutvecklare på Sveriges Ingenjörer.

Fem digitala träffar

Tanken med nätverket är att ge medlemmar i Sveriges ingenjörer och framförallt de som är nya på arbetsmarknaden möjlighet att utvecklas i sin profession samtidigt som de får möjlighet att utbyta erfarenheter med andra ingenjörer som arbetar med hållbarhetsfrågor. Den ideella föreningen Sustainergies, som bland annat jobbar med att rusta studenter i hållbarhetsfrågor, leder nätverksträffarna.

Nätverket har ett upplägg med fem digitala träffar under ett halvår. Träffarna kombinerar erfarenhetsutbyte och gemensamt lärande med inspiration från experter. Deltagarna blir dessutom inbjudna till en stängd Facebookgrupp. Där kan de dela tankar och erfarenheter med varandra mellan träffarna och även få del av relevant omvärldsspaning. Förhoppningen är att deltagarna på så vis ska få möjlighet att bygga långsiktiga relationer med varandra.

– Innehållet och upplägget ligger lite i gränslandet mellan kurs och nätverk. Vi vill att nätverket ska erbjuda en möjlighet att träffa andra hållbarhetsintresserade ingenjörer där man både får ny kunskap och möjlighet att diskutera viktiga frågor med varandra, säger Annika Prine.

Styr själva över innehållet

Hållbarhet spänner över ett brett område och vad som är aktuellt i branschen förändras hela tiden. För att vara relevant kommer deltagarna därför själva att få påverka en stor del av innehållet på träffarna. Första träffen är den 22 november. Fokus blir då att lära känna varandra, dela med sig av behov och förväntningar och få en gemensam introduktion till området.

Även om inbjudan i första hand riktar sig till medlemmar som är under 35 år så är även äldre hållbarhetsintresserade också välkomna att delta.

– Detta blir ett pilotnätverk där vi kan testa konceptet och utveckla fler nätverk med liknande upplägg. Vi tror att ett tidsbundet nätverk gör det lättare för fler att engagera sig, säger Annika Prine.

Mer information om nätverket och hur du anmäler dig finns här. 

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
Att ha kurser och kurslitteratur på engelska har till stor del setts som något naturligt och oproblematiskt i Sverige. Men nu visar en ny studie från KTH och Chalmers att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.