Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenNytt nätverk för unga ingenjörer med intresse för hållbarhet

Nytt nätverk för unga ingenjörer med intresse för hållbarhet

I höst startar Sveriges Ingenjörer ett nätverk för hållbarhet som i första hand riktar sig till de yngre medlemmarna. Tanken är att det ska bli en självklar plats för ny kunskap, diskussion och utbyte av erfarenheter.

Hållbarhet är en fråga som i högsta grad engagerar ingenjörer. Fossilfri energiproduktion, hållbara städer och cirkulär ekonomi är bara några exempel på områden där ingenjörer kan bidra. Det är bakgrunden till att Sveriges Ingenjörer nu startar ett digitalt nätverk för hållbarhetsintresserade medlemmar.

Annika Prine, verksamhetsutvecklare på Sveriges Ingenjörer.

– Ingenjörer efterfrågar sätt att mötas, lära och inspireras av varandra och vårt nya hållbarhetsnätverk är ett av flera digitala nätverk som vi nu kommer att dra igång, berättar Annika Prine, verksamhetsutvecklare på Sveriges Ingenjörer.

Fem digitala träffar

Tanken med nätverket är att ge medlemmar i Sveriges ingenjörer och framförallt de som är nya på arbetsmarknaden möjlighet att utvecklas i sin profession samtidigt som de får möjlighet att utbyta erfarenheter med andra ingenjörer som arbetar med hållbarhetsfrågor. Den ideella föreningen Sustainergies, som bland annat jobbar med att rusta studenter i hållbarhetsfrågor, leder nätverksträffarna.

Nätverket har ett upplägg med fem digitala träffar under ett halvår. Träffarna kombinerar erfarenhetsutbyte och gemensamt lärande med inspiration från experter. Deltagarna blir dessutom inbjudna till en stängd Facebookgrupp. Där kan de dela tankar och erfarenheter med varandra mellan träffarna och även få del av relevant omvärldsspaning. Förhoppningen är att deltagarna på så vis ska få möjlighet att bygga långsiktiga relationer med varandra.

– Innehållet och upplägget ligger lite i gränslandet mellan kurs och nätverk. Vi vill att nätverket ska erbjuda en möjlighet att träffa andra hållbarhetsintresserade ingenjörer där man både får ny kunskap och möjlighet att diskutera viktiga frågor med varandra, säger Annika Prine.

Styr själva över innehållet

Hållbarhet spänner över ett brett område och vad som är aktuellt i branschen förändras hela tiden. För att vara relevant kommer deltagarna därför själva att få påverka en stor del av innehållet på träffarna. Första träffen är den 22 november. Fokus blir då att lära känna varandra, dela med sig av behov och förväntningar och få en gemensam introduktion till området.

Även om inbjudan i första hand riktar sig till medlemmar som är under 35 år så är även äldre hållbarhetsintresserade också välkomna att delta.

– Detta blir ett pilotnätverk där vi kan testa konceptet och utveckla fler nätverk med liknande upplägg. Vi tror att ett tidsbundet nätverk gör det lättare för fler att engagera sig, säger Annika Prine.

Mer information om nätverket och hur du anmäler dig finns här. 

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.