Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFacket larmar om arbetsmiljöbrister på Paradox

Facket larmar om arbetsmiljöbrister på Paradox

Medarbetare på spelföretaget Paradox larmar nu om problem med diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Och särskilt utsatta är kvinnorna. Problemen uppdagades efter en medarbetarenkät som initierats av de lokala fackklubbarna. 

Det var i augusti som de lokala fackklubbarna för Sveriges Ingenjörer och Unionen gick ut med en gemensam enkät till medarbetarna på Paradox Interactive för att undersöka arbetsmiljön på företaget.

Resultaten som tidningen Breakit har tagit del av visar att nästan hälften, 44 procent, har upplevt kränkande eller felaktig behandling.

Mobbning och diskriminering

Särskilt utbrett är problemet bland kvinnor. 69 procent av de kvinnliga anställda svarade att de hade upplevt kränkande behandling, medan motsvarande siffra för män var 33 procent.

Enligt Breakit handlar problemen främst om mobbning och könsdiskriminering.

– Resultaten visade att vi faktiskt har problem med diskriminering och trakasserier på några plan hos Paradox, och att företaget har varit ganska ineffektivt på att hantera det, säger Alexander Altanis, ordförande i Akademikerföreningen på Paradox.

Misstänkte att det fanns problem

Tidigare i år uppdagades det att det amerikanska spelföretaget Activision Blizzard har stora problem med arbetsmiljön. I juni stämde den amerikanska delstaten Kalifornien företaget för diskriminering. Utredningen som ligger till grund för stämningen beskriver en kultur där kvinnor och andra minoritetsgrupper inom företaget fått sämre lön och villkor, samt även utsatts för trakasserier.

Det var också anledningen till att fackklubbarna på Paradox initierade undersökningen.

– Efter Blizzardskandalen tyckte vi att det var dags att utreda i vilken utsträckning problemet fanns också hos oss på Paradox, för att kunna inleda en diskussion kring ämnet med företaget. Vi misstänkte att det fanns ett problem, men inte exakt hur stort det var. Enkäten bekräftade våra misstankar och visade att problemet är kanske även större än vi trodde, säger Alexander Altanis.

Hur har företagsledningen reagerat på enkäten?

– Företaget har antytt att de ska anlita en tredje part för att granska våra processer och arbetsmiljö kring frågor av diskriminering och trakasserier, som vi tycker kan vara en bra väg framåt, så länge som vi är också med att hjälpa till och se till att arbetstagarperspektivet beaktas, säger Alexander Altanis.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.