Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningAI ska hjälpa läkare bedöma patienters körförmåga

AI ska hjälpa läkare bedöma patienters körförmåga

Att ta någons körkort av medicinska skäl kan vara tufft – både för den som inte får köra mer och för läkaren som gör bedömningen. Men nu genomförs ett pilotprojekt vid Örebro universitet med målet att AI och ögonspårning ska ge säkrare underlag.

Läkare är skyldiga att anmäla till Transportstyrelsen om patienter bedöms vara olämpliga i trafiken. Det kan vara på grund av sjukdom, ålder eller en kognitiv nedsättning. Bedömningen är svår, eftersom läkaren i vissa fall inte vet säkert hur mycket tillståndet påverkar patientens bilkörning.

Men nu ska pilotprojektet Dash (Driving Assessment in Healthcare) se om ett AI-system för inlärning vid bilkörning också kan användas till det här. Det går ut på att läkaren instruerar patienten att ha AI-glasögon på sig när han eller hon kör.

– Utifrån det kan vi ta fram en rapport med all data och markera nyckelsekvenser. Om personen har kört i en timme så behöver läkaren inte titta på hela materialet utan fokusera på de väsentliga bitarna, berättar ingenjören och doktoranden Ravi Chadalavada.

Och det här gäller också för att lyfta fram bra delar i körningen. För lika viktigt som det är att bedöma om en person inte ska köra, så är det viktigt att någon som kör tillräckligt bra också ska få fortsätta göra det.

I dag används bland annat frågeformulär och simulatorer för att bedöma körprestanda, men det underlaget är begränsat och det finns stora möjligheter till förbättring, menar vårdpersonalen.

Samarbete med hälso- och trrafikexperter

Ravi Chadalavada jobbar sedan några år med innovationen som ska göra inlärningen vid bilkörning mer effektiv. I den lär man en AI våra trafikregler och kombinerar det med ögonspårning och information om bland annat körhastighet och hinder i omgivningen. Systemet kan fungera som en körskollärare eller förarprövare. Arbetet i det projektet sker tillsammans med ett team bestående av professor Achim Lilienthal och forskarna Henrik Andreasson och Sai Krishna, samt professor Maike Schindler från Kölns universitet.

AI-forskningsteamet
Forskningsteamet: Sai Krishna, Achim Lilienthal, Maike Schindler, Ravi Chadalavada och Henrik Andreasson.

I Dash ska man alltså se om systemet går att använda inom sjukvården. Och för det tar man nu hjälp av experter från Geriatriska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro, Trafikverket och Statens väg- och trafikforskningsinstitut, VTI, samt två trafikskolor.

Att jobba med sjukvården är nytt för Ravi Chadalavada, som är maskiningenjör och har studerat mekatronik vid Chalmers innan han kom till Örebro universitet.

– Det är som att hoppa in i en helt ny värld och min inlärningskurva går brant uppåt nu och det känns jättebra, säger han.

Korta projekt ska tillämpa AI

Projekttiden är bara sju månader och avslutas i mars 2022. Det beror på att Dash är en del av AI.ALL där forskare samarbetar med näringsliv och offentlig sektor för att tillämpa AI-tekniken. Tio case eller delprojekt ska testas inom AI.ALL och Dash är det första. Casen ska ha snabba utvecklingscykler, vilket kan leda till nya innovationer.

– Det blir väldigt intressant att se hur vi kan använda systemet inom hälso- och sjukvården. Det är fortfarande läkaren som ska fatta beslutet, men med hjälp av AI-systemet får läkaren ett intelligent verktyg. Jag hoppas att det ska leda till ökad trafiksäkerhet och bidra till nollvisionen i trafiken.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.