Alstoms nybygge blir ett lyft för ingenjörerna

Här tas det första spadtaget till Alstoms nya innovationscenter i Västerås.

Tågtillverkaren Alstom bygger ett nytt innovationscenter i Västerås. Här kommer ingenjörer att sitta vägg i vägg med produktionen, vilket öppnar för helt nya möjligheter.

I början av oktober togs de första spadtagen för det nya innovationscentret i Västerås. Det innebär att Alstom, som idag har utveckling och produktion i olika byggnader i Västerås, snart kan samla all verksamhet under ett och samma tak.

– Det här blir en boost för hela verksamheten, säger David Lindgren, lokal representant för Sveriges Ingenjörer på Alstom i Västerås.

Närmare från idé till produkt

Det var i januari i år som det blev klart att Alstom tar över som nya ägare av Bombardiers tågdivision i Västerås. Bombardier hade redan tidigare aviserat en satsning på innovation i Västerås. Att Alstom nu väljer att gå vidare med satsningen är en tydlig signal för medarbetarna i Västerås.

– Det är jätteroligt att Alstom väljer att satsa på Västerås. För oss är det en tydlig signal om att de vill satsa långsiktigt på oss, vilket gör att vi kan känna oss trygga och försiktigt optimistiska för framtiden, säger David Lindgren.

Så här är tanken att de nya lokalerna kommer att se ut. Planen är att flytta in hösten 2023.

Att samla kompetensen i gemensamma lokaler blir en stor skillnad, tror David Lindgren.

– Vägen från idéer till produktion blir kortare och det blir lättare att jobba mer iterativt med utvecklingen av produkterna. Vi kan dra nytta av varandras spetskompetens på ett helt annat sätt, vilket gör att vi kan ligga i framkant i utvecklingen av nya produkter.

Hoppas på fler kreativa samarbeten

Sara Lindqvist är fabrikschef på Alstom i Västerås. Hon konstaterar att Alstom, tack vare sin långa erfarenhet av elektriska fordon, är en viktig nyckelspelare i den klimatomställning som Sverige står inför.

– Satsningen på innovationscentret vidareutvecklar våra förutsättningar för kreativa samarbeten med andra aktörer inom industri och akademi, berättar hon.

Genom att erbjuda kompetens och kapacitet i testanläggningen Powerlab åt andra företag i fordonsbranchen hoppas hon att innovationscentret blir en inspirerande mötesplats där de kan utbyta idéer och lära av varandra.

– Dessutom vill vi göra det möjligt för studenter och start-ups att genomföra projekt i testanläggningen, säger Sara Lindqvist.

Om allt går enligt plan räknar man med att kunna flytta in i de nya lokalerna hösten 2023.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det här är det viktigaste jag arbetat med i mitt liv”

”Det här är det viktigaste jag arbetat med i mitt liv”

Ståltillverkaren SSAB står för tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Men nu ska de ner till noll. Civilingenjörerna Lotta Jakobsson och Lisette Mikaelsson har två av nyckelrollerna när företaget bygger ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå.
Fler artiklar