Cykelförmån och avdrag för jobb på annan ort – här är nya lagarna 2022

Regeringen har infört en skattelättnad av förmånen att använda cyklar och elcyklar som betalats av arbetsgivaren för privat bruk. Det blir också möjligt att göra avdrag för ökade utgifter vid tillfällig anställning eller uppdrag på annan ort. Foto: Getty Images.

Avdrag för ökade kostnader vid uppdrag på annan ort, bättre skydd för visselblåsare och mer förmånlig beskattning av personaloptioner. Den 1 januari 2022 trädde en rad lagändringar i kraft. Här är åtta som påverkar arbetslivet.

Avdrag för ökade kostnader vid uppdrag på annan ort

Nu blir det möjligt att göra avdrag för ökade utgifter vid tillfällig anställning eller uppdrag på annan ort på samma sätt som för tjänsteresa. Dock ska anställningen eller uppdraget pågå i högst en månad och avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen vara längre än 50 kilometer.

Skattelättnad för cykelförmån

Regeringen vill öka cykelpendlingen och har därför infört en skattelättnad av förmånen att använda cyklar och elcyklar som betalats av arbetsgivaren för privat bruk. Skattelättnaden innebär att cykeln bara ska beskattas om värdet överstiger 3 000 kronor per år. Upp till denna summa behöver cykeln alltså inte beskattas av arbetstagaren.

Bättre skydd för visselblåsare

En nya lag (infördes 17 december) ger skydd för personer som rapporterar om missförhållanden på arbetsplatser, så kallade visselblåsare. Bland annat omfattas fler personer av skyddet. Det har också blivit tydligare hur man går till väga för att visselblåsa och identiteten på den som slår larm om missförhållanden ska hållas hemlig.

Mer förmånliga regler för beskattning av personaloptioner

Reglerna utvidgas till att gälla företag där medelantalet anställda och delägare som arbetar i företaget är lägre än 150 (istället för 50 som nu), att nettoomsättning eller balansomslutning i företaget uppgår högst till 280 miljoner kronor (istället för 80 miljoner kronor). Bestämmelserna omfattar även styrelseledamöter och styrelsesuppleanter.

Höjd åldersgräns för studiemedel

Den övre åldersgränsen för rätt till studiemedel höjs från 56 till 60 år. Ändringen införs för att man ska kunna skola om sig senare i livet.

Jobbskatteavdraget höjs  

Höjt jobbskatteavdrag för låg- och medelinkomsttagare innebär att den som jobbar heltid får sänkt skatt med minst 200 kronor per månad. Det införs också en skattereduktion för sjuk- och aktivitetsersättning. Den ändras så att den i princip motsvarar hur jobbskatteavdraget beräknas.

Lägre skatt för 65-plussare

Skatten sänks för personer som den 1 januari har fyllt 65 år. Den som har en pension på 13 000 kronor i månaden får cirka 150 kronor mer varje månad.

Högre tak i sjukförsäkringen

Taket för sjukpenningsgrundande inkomst i sjukförsäkringen höjs från åtta till tio gånger prisbasbeloppet. Även garantinivån i sjukersättningen och aktivitetsersättningen höjs.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Så  här mycket kostar det att vara sjuk

Så här mycket kostar det att vara sjuk

Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
Fler artiklar