Cykelförmån och avdrag för jobb på annan ort – här är nya lagarna 2022

Regeringen har infört en skattelättnad av förmånen att använda cyklar och elcyklar som betalats av arbetsgivaren för privat bruk. Det blir också möjligt att göra avdrag för ökade utgifter vid tillfällig anställning eller uppdrag på annan ort. Foto: Getty Images.

Avdrag för ökade kostnader vid uppdrag på annan ort, bättre skydd för visselblåsare och mer förmånlig beskattning av personaloptioner. Den 1 januari 2022 trädde en rad lagändringar i kraft. Här är åtta som påverkar arbetslivet.

Avdrag för ökade kostnader vid uppdrag på annan ort

Nu blir det möjligt att göra avdrag för ökade utgifter vid tillfällig anställning eller uppdrag på annan ort på samma sätt som för tjänsteresa. Dock ska anställningen eller uppdraget pågå i högst en månad och avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen vara längre än 50 kilometer.

Skattelättnad för cykelförmån

Regeringen vill öka cykelpendlingen och har därför infört en skattelättnad av förmånen att använda cyklar och elcyklar som betalats av arbetsgivaren för privat bruk. Skattelättnaden innebär att cykeln bara ska beskattas om värdet överstiger 3 000 kronor per år. Upp till denna summa behöver cykeln alltså inte beskattas av arbetstagaren.

Bättre skydd för visselblåsare

En nya lag (infördes 17 december) ger skydd för personer som rapporterar om missförhållanden på arbetsplatser, så kallade visselblåsare. Bland annat omfattas fler personer av skyddet. Det har också blivit tydligare hur man går till väga för att visselblåsa och identiteten på den som slår larm om missförhållanden ska hållas hemlig.

Mer förmånliga regler för beskattning av personaloptioner

Reglerna utvidgas till att gälla företag där medelantalet anställda och delägare som arbetar i företaget är lägre än 150 (istället för 50 som nu), att nettoomsättning eller balansomslutning i företaget uppgår högst till 280 miljoner kronor (istället för 80 miljoner kronor). Bestämmelserna omfattar även styrelseledamöter och styrelsesuppleanter.

Höjd åldersgräns för studiemedel

Den övre åldersgränsen för rätt till studiemedel höjs från 56 till 60 år. Ändringen införs för att man ska kunna skola om sig senare i livet.

Jobbskatteavdraget höjs  

Höjt jobbskatteavdrag för låg- och medelinkomsttagare innebär att den som jobbar heltid får sänkt skatt med minst 200 kronor per månad. Det införs också en skattereduktion för sjuk- och aktivitetsersättning. Den ändras så att den i princip motsvarar hur jobbskatteavdraget beräknas.

Lägre skatt för 65-plussare

Skatten sänks för personer som den 1 januari har fyllt 65 år. Den som har en pension på 13 000 kronor i månaden får cirka 150 kronor mer varje månad.

Högre tak i sjukförsäkringen

Taket för sjukpenningsgrundande inkomst i sjukförsäkringen höjs från åtta till tio gånger prisbasbeloppet. Även garantinivån i sjukersättningen och aktivitetsersättningen höjs.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar