Rekordlåg arbetslöshet – men skillnad mellan inriktningarna

IT, finans, bygg och kemi
Foto: Getty images

Arbetslösheten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar är nu nere på 1,0 procent – den näst lägsta nivån på tio år. Men arbetslösheten skiljer sig mellan olika inriktningar och för vissa har den svängt mycket under pandemin.   

Arbetslösheten för ingenjörer har sjunkit snabbt från 1,7 procent i januari 2021 till 1,0 procent nu i december. Det innebär att arbetslösheten för ingenjörer är tillbaka på nivån från december 2019, innan pandemin påverkade arbetsmarknaden.

Månadssiffrorna sedan december 2019, procent:

Arbetslöshet december 2019-december 2021

Andel arbetslösa medlemmar i procent. Källa: Akademikernas a-kassa/Sveriges Ingenjörer

Tittar man på arbetslösheten sedan december 2012 ser man att dagens arbetslöshet bara är 0,1 procentenhet högre än den lägsta noteringen: i december 2018 när arbetslösheten för ingenjörer var låga 0,9 procent.

Man ser också att arbetslösheten sköt i höjden i och med pandemin men sedan snabbt har sjunkit.

Tertialsiffrorna (april, augusti och december) sedan december 2012, procent:

 

Lika eller lägre för alla åldrar

Arbetslösheten har också sjunkit genomgående för alla åldersgrupper och ligger nu lika eller lägre än före pandemin.

Andel arbetslösa medlemmar per åldersgrupp

Andel arbetslösa medlemmar per åldersgrupp. Källa: Sveriges Ingenjörer/Akademikernas a-kassa

Skillnader mellan inriktningarna

Men mellan utbildningsinriktningarna skiljer det sig, även om arbetslösheten sjunkit tillbaka på alla områden.

Lägst arbetslöshet är det för civilingenjörer i lantmäteri: 0,4 procent. Andra som ligger under 1,0 procents arbetslöshet är datateknik (både högskole- och civilingenjörer), civilingenjörer med kombinationen teknisk fysik och elektroteknik samt civilingenjörer övriga inriktningar (det vill säga utöver de största).

Så här såg arbetslösheten ut i december 2020 (blå staplar) respektive december 2021 (mörka staplar) för de större utbildningsinriktningarna och totalt.

Civilingenjörer:

Högskoleingenjörer:

Källa: Akademikernas a-kassa/Sveriges Ingenjörer

Högst men har minskat mest

I grafen syns också att de två inriktningar som hade högst arbetslöshet för ett år sedan (högskoleingenjörer inom maskinteknik och civilingenjörer inom industriell ekonomi) är de inriktningar där arbetslösheten efter det sjunkit mest. (se också tabell längst ner)

Och Olle Dahlberg, utredare på Sveriges Ingenjörer, tycker inte att man ska överdriva skillnaderna mellan inriktningarna.

– Civilingenjör i industriell ekonomi och högskoleingenjör i maskinteknik stack ut för ett år sedan, men det vilar inget spöke över de inriktningarna, säger han och konstaterar att alla inriktningar är tillbaka på normala eller låga nivåer.

Lägre än för andra grupper

Högst arbetslöshet i december var det för högskoleingenjörer i byggteknik, med 1,4 procent. Men jämför man det med andra grupper så är det ändå lågt. Snittet för medlemmar i Akademikernas a-kassa ä 1,8 procent, och i Sverige totalt är SCB:s arbetslöshetssiffra för november 7,5 procent.

Och det här uppmanar Olle Dahlberg ingenjörer att ta fasta på.

– Det blir snart löneförhandlingar och då hoppas jag att ingenjörer tar med sig det här och kan känna att ”vi är hett efterfrågade, vi behövs och förtjänar att ha bättre betalt”.

De senaste fem åren

Tittar man på en sammanställning över arbetslösheten för de senaste fem åren är mönstret detsamma. Civilingenjörer i lantmäteri har lägst arbetslöshet – både i genomsnitt och när den var som lägst. Högst genomsnittlig arbetslöshet har det varit för civilingenjörer i teknisk fysik och industriell ekonomi på cirka 1,5 procent.

Störst variation har det varit för högskoleingenjörer i maskinteknik, följt av högskoleingenjörer i byggteknik och civilingenjörer i industriell ekonomi.

Variation i arbetslöshet per inriktning de senaste fem åren

Andel arbetslösa per större inriktning, värden för april, augusti och december 2016-2021. HI = högskoleingenjör CI = civilingenjör. Källa: Akademikernas a-kassa

Arbetslöshet per inriktning i december 2020 respektive december 2021, procent:

  Dec 2020 Dec 2021 Förändring
CIVILINGENJÖRER
TOTALT civilingenjörer 1,5 1,0 0,5
Datateknik 1,2 0,7 0,5
Elektro 1,6 1,1 0,5
Ind ek 2,0 1,2 0,8
Kemi 1,3 1,0 0,3
Lantmäteri 0,6 0,4 0,2
Maskin 1,6 1,1 0,5
Teknisk fysik 1,7 1,2 0,5
Teknisk fysik & elektro 1,2 0,8 0,4
Väg- och vatten 1,4 1,2 0,2
Övriga inriktningar 1,2 0,8 0,4
HÖGSKOLEINGENJÖRER
TOTALT högskoleingenjörer 1,9 1,1 0,8
Bygg 1,5 1,4 0,1
Datateknik 1,3 0,8 0,5
Elektro 1,6 1,2 0,4
Maskin 2,4 1,0 1,4
Övriga inriktningar 2,0 1,0 1,0

6 kommentarer

  • Glada ingenjören

    Hej! Jag har en förfrågan, det skulle vara kul om ni hade med miljöingenjörer i såna här artiklar! Känner att just miljökategorin ofta saknas i olika sammanställningar jag läst från er 🙂

    20 januari 2022
    • Karin Thorsell

      Hej, Det finns ju många inriktningar och det som oftast redovisas är de största. Kanske blir miljöingenjörer en av de största grupperna snart. /Karin Thorsell

      20 januari 2022
  • Rickard Holst

    Här kan man fundera över om valåret har viss effekt. Har regeringen fyllt på myndigheterna för att få bra arbetslöshetssiffror? Där kanske det borde göras en koll på utvecklingen av antalet anställda och konsulter i offentliga verksamheter.

    20 januari 2022
  • Sura Ingenjören

    Hur räknas arbetslösheten? Är det som vanligt #andel godkända a-kasseansökningar/#berättigade till a-kassa ?

    19 januari 2022
    • Karin Thorsell

      Det är samma sätt som det alltid beräknats, ja: Dvs de som får ersättning från a-kassan eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan, delat med dem som är berättigade till a-kassa (vilket är i princip alla yrkesverksamma medlemmar). /Karin Thorsell

      20 januari 2022
      • Bob

        Stämmer inte helt. När a-kassan är slut finns möjlighet till aktivitetsstöd. Personer som söker arbete kan också ha utvecklingsersättning eller aktivitetsersättning.

        20 januari 2022

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Så  här mycket kostar det att vara sjuk

Så här mycket kostar det att vara sjuk

Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
Fler artiklar