Branschen som betalar bland de högsta ingenjörslönerna

Sveriges Ingenjörers medlemmar som arbetar på banker och finansföretag har det högsta relativa löneläget inom privat sektor. Foto: Getty Images.

Kompetens inom avancerad matematik är hett eftertraktad i bank- och finanssektorn. Därför anställs allt fler civilingenjörer och lönerna är högre än i de flesta andra branscher. Ingenjören har träffat civilingenjörerna Ala Tarighati som jobbar på SEB och Emil Karlsson på Nasdaq.

(Nu finns en nyare artikel om löner per bransch, för 2023. Du hittar den nya artikeln här.)

Statistiken från Sveriges Ingenjörer visar att medellönen 2020 för civilingenjörer inom avtalsområdet BAO – Bankinstitutets arbetsgivarorganisation – var 30 procent högre än medellönen för civilingenjörer i hela den privata sektorn.

2020 var medellönen för civilingenjörer inom banker och finansföretag 72 700 kronor. Medellönen för samtliga civilingenjörer inom privat sektor var 56 000 kronor. Källa: Saco lönesök.

Förbundets medlemmar som arbetar på banker och finansföretag har också det högsta relativa löneläget inom privat sektor (då man tar hänsyn till skillnader i utbildning, examensår, befattningsnivå och övertidsersättning).

Lönestatistiken 2020

Under 2020 hade många medlemmar i Sveriges Ingenjörer inte haft sin lönerevision när de besvarade förbundets löneenkät. Därför lämnade många medlemmar uppgift om den lön som sattes 2019.

Anna Ihrfors Wikström, statistiker på Sveriges Ingenjörer, ger några förklaringar till de höga lönerna.

– Inom avtalsområdet BAO – (företag inom bank- och finanssektorn) finns en något högre andel chefer jämfört med hela den privata sektorn, men vad som verkligen sticker ut är att det är en mycket högre andel som är specialister.

Dessutom har 80 procent av medlemmarna som arbetar på banker och finansföretag inte rätt till övertidsersättning. För privat sektor totalt är det 65 procent som inte har det. Enligt kollektivavtalen ska övertid kompenseras, i pengar eller ledighet. Många har kompenserats med högre lön.

Bankerna behöver rekrytera

Civilingenjör är inte den vanligaste utbildningsbakgrunden bland anställda på banker och finansbolag, men det sker stora satsningar på digitala tjänster – och för detta krävs det medarbetare som är vassa på matematik och problemlösning.

– Vi ser ett markant ökat behov av civilingenjörer, säger Mikaela Granlund, presskommunikatör på Nordea.

Bland civilingenjörerna på Nordea kommer majoriteten från datateknik men också från teknisk fysik, teknisk matematik och elektro.

Sam Joukhadar är globalt ansvarig för Talent Acquisition på SEB. Han säger att behovet av civilingenjörer inom banken har ökat kraftigt de senaste tre åren.

– På tre år har vi anställt 275 personer inom STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) och många av dem är civilingenjörer.

Utvecklar nya banktjänster

En av dem är Ala Tarighati som kom från Iran till Sverige 2011 för att doktorera i datavetenskap på KTH. Efter examen hade han inga planer att söka sig till banksektorn utan siktade mot mindre techbolag. Det var en slump att han fick syn på en platsannons från SEB.

Ala Tarighati, civilingenjör och teknologie doktor på SEB.

– Jag visste inte att det fanns intressanta jobb för ingenjörer i banksektorn, säger han.

Ala arbetar i ett team med drygt tio personer med olika kompetenser. Några är ekonomer och övriga är ingenjörer från flera olika inriktningar. Tillsammans utvecklar teamet nya digitala tjänster för bankens kunder.

Artificiell intelligens och maskininlärning är områden som växer snabbt. Robotar besvarar bankkundernas frågor och de digitala tjänsterna innebär att banken är öppen dygnet runt, till exempel för den som vill söka bolån. IT-säkerhet är också en viktig del av utvecklingsarbetet.

– Kulturen här är öppen och innovativ och vi arbetar med väldigt komplex problemlösning. Det känns meningsfullt eftersom resultatet är så konkret. Bankkunderna får fler och bättre tjänster som är tillgängliga när de behöver dem.

Ingenjörer på Nasdaq

Inom finanssektorn är det inte bara banker som rekryterar ingenjörer. Nasdaq (som äger och driver Stockholmsbörsen) har omkring 550 anställda med teknisk kompetens i Stockholm och 90 utvecklare i Umeå.

– Under 2021 anställde vi cirka 140 ingenjörer i Stockholm och Umeå. De ingenjörsprogram som vi främst rekryterar från är datateknik, matematik och teknisk fysik, säger Sandra Hesselbom, europeisk HR-chef på Nasdaq.

På Nasdaqs projektledningskontor i Stockholm jobbar civilingenjören Emil Karlsson. Han har alltid haft ett stort intresse för matematik och läste till civilingenjör i teknisk matematik med finansmatematik som masterinriktning.

Emil Karlsson är civilingenjör i teknisk matematik och arbetar på Nasdaq.

– Jag är intresserad av aktiehandel och det var därför jag sökte jobb på Nasdaq, först som mjukvaruutvecklare av företagets tradingsystem, men i dag är jag account manager för flera av företagets interna system.

Nasdaq finns i alla tidszoner och Emil jobbar dagligen med kollegor i andra länder, bland annat i USA, Rumänien och Indien. Numera löser han inte avancerade matematiska problem men han säger ändå att han varje dag har användning av sin utbildning.

– Oavsett inriktning är du som ingenjör i grund och botten en problemlösare.

Då och då händer det som inte får hända – att börsen går ner någonstans i världen. Då startar en kedja av problemlösare på Nasdaq att jobba under tidspress. Om first line inte får upp systemet går uppdraget vidare till second line. Third line är Emils Karlssons mjukvaruutvecklare.

– Då stiger adrenalinet. Nasdaq är nästan en infrastruktur som man tar för givet. Det är en cool utmaning för en ingenjör att vara med och underhålla det, säger Emil Karlsson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Industrifackens lönekrav: 4,2 procent

Industrifackens lönekrav: 4,2 procent

Löneökningar på 4,2 procent, arbetstidsförkortning och rätt till förskottssemester. Det är några av kraven från Sveriges Ingenjörer och de övriga fackförbunden inom industrin inför kommande avtalsrörelse.
Fler artiklar