”Bra att Volvo Cars får utländsk vd”

Jim Rowan, Volvo Cars
Volvo Cars nya vd Jim Rowan. Foto: Volvo Cars

Volvo Cars har fått en ny vd, skotten Jim Rowan. Från Akademikerklubben på företaget välkomnar man att det kommer in en vd som har färska ögon på företaget.  

Volvo Cars har haft sin bästa tid någonsin de gångna tio åren, tycker Fredric Lundkvist som är ordförande för Akademikerna på Volvo Cars. Ändå tycker han att det är rätt tid för ett skifte i toppen.

– Håkan Samuelsson är den vd som fått Volvo Cars att gå längst. Trots det är det bra att det kommer in någon med färska ögon, säger han.

Jim Rowan tillträdde som vd den 21 mars, men de fackliga företrädarna fick träffa honom två gånger före det.

Fredric Lundkvist

Fredric Lundkvist. Foto: Åsa Hafmar

Fredric Lundkvist tycker att träffarna har känts bra. Jim Rowan verkar vara en ödmjuk person vars största styrka är att sätta ihop grupper som når längre än de trott de kunde. Och det är något som behövs.

– Vi har ganska mycket silos på Volvo Cars. Då är det bra att få in en vd som visar att man kan jobba tvärfunktionellt.

Han tycker också att det är bra att få en utländsk vd. Både för att det kan locka fler som inte är svenskar – och för att det skakar om gamla strukturer mer.

– Det har varit en hel del kompisrekryteringar och jag tror att det är nyttigt att ändra. Folk är lite mer på tårna nu.

Utbilda i stället för att säga upp

Efter Volvo Cars uppsägningar av 650 tjänstemän för två år sedan, på grund av teknikskiftet från förbränningsbilar till elbilar, har Akademikerna tryckt extra på att man måste utbilda befintlig personal i stället för att anställa nya. Så när Jim Rowan på ett av mötena frågade vad det finns för plan för re- och upskilling så kändes det bra.

– Det är ljuv musik för oss. I stället för att bara ta in ny kompetens är det viktigt att utveckla de personer vi har. Vi undrar också hur man värderar Volvo Cars-erfarenhet. Det tar rätt lång tid att få grepp om, inget man klarar på ett år.

Ytterligare ett område där man ser att företaget kan bli bättre är att styrningen blivit för centraliserad på vissa områden.

Annan erfarenhet

Akademikerna välkomnar också Jim Rowans erfarenhet från Ember Consumer, som tillverkar temperaturreglerande muggar, från dammsugartillverkaren Dyson och från mobiltillverkaren Blackberry.

– Tycka vad man vill om dammsugare men Dysons dammsugare är dyra och det kräver mycket för att sälja och göra en bra affär. Bilar är dyrare, men är också en premiumprodukt med direktförsäljning till kund, säger Fredric Lundkvist.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.