”Bra att Volvo Cars får utländsk vd”

Jim Rowan, Volvo Cars
Volvo Cars nya vd Jim Rowan. Foto: Volvo Cars

Volvo Cars har fått en ny vd, skotten Jim Rowan. Från Akademikerklubben på företaget välkomnar man att det kommer in en vd som har färska ögon på företaget.  

Volvo Cars har haft sin bästa tid någonsin de gångna tio åren, tycker Fredric Lundkvist som är ordförande för Akademikerna på Volvo Cars. Ändå tycker han att det är rätt tid för ett skifte i toppen.

– Håkan Samuelsson är den vd som fått Volvo Cars att gå längst. Trots det är det bra att det kommer in någon med färska ögon, säger han.

Jim Rowan tillträdde som vd den 21 mars, men de fackliga företrädarna fick träffa honom två gånger före det.

Fredric Lundkvist

Fredric Lundkvist. Foto: Åsa Hafmar

Fredric Lundkvist tycker att träffarna har känts bra. Jim Rowan verkar vara en ödmjuk person vars största styrka är att sätta ihop grupper som når längre än de trott de kunde. Och det är något som behövs.

– Vi har ganska mycket silos på Volvo Cars. Då är det bra att få in en vd som visar att man kan jobba tvärfunktionellt.

Han tycker också att det är bra att få en utländsk vd. Både för att det kan locka fler som inte är svenskar – och för att det skakar om gamla strukturer mer.

– Det har varit en hel del kompisrekryteringar och jag tror att det är nyttigt att ändra. Folk är lite mer på tårna nu.

Utbilda i stället för att säga upp

Efter Volvo Cars uppsägningar av 650 tjänstemän för två år sedan, på grund av teknikskiftet från förbränningsbilar till elbilar, har Akademikerna tryckt extra på att man måste utbilda befintlig personal i stället för att anställa nya. Så när Jim Rowan på ett av mötena frågade vad det finns för plan för re- och upskilling så kändes det bra.

– Det är ljuv musik för oss. I stället för att bara ta in ny kompetens är det viktigt att utveckla de personer vi har. Vi undrar också hur man värderar Volvo Cars-erfarenhet. Det tar rätt lång tid att få grepp om, inget man klarar på ett år.

Ytterligare ett område där man ser att företaget kan bli bättre är att styrningen blivit för centraliserad på vissa områden.

Annan erfarenhet

Akademikerna välkomnar också Jim Rowans erfarenhet från Ember Consumer, som tillverkar temperaturreglerande muggar, från dammsugartillverkaren Dyson och från mobiltillverkaren Blackberry.

– Tycka vad man vill om dammsugare men Dysons dammsugare är dyra och det kräver mycket för att sälja och göra en bra affär. Bilar är dyrare, men är också en premiumprodukt med direktförsäljning till kund, säger Fredric Lundkvist.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar