Sofie grundade en startup direkt och Vanja mitt i livet

Sofie Woge fick idén till sitt företag Tendpo redan under utbildningen på Chalmers. Vanja Samuelsson har lång arbetslivserfarenhet bakom sig, både utomlands och i Sverige innan hon startade Qoitech. Foto: Ola Nilsson.

Ta hjälp, håll fokus, dela upp i etapper och våga prata om din idé. Det tipsar Vanja Samuelsson och Sofie Woge om. Från helt olika bakgrund driver de båda uppstartsbolag med framgång. Idag längtar ingen av dem efter tillvaron som storföretagsanställd.

I bokhyllan bakom Sofie Woge står tidigare prototyper uppradade. På skrivbordet i den lilla kontorslokalen i forskningsbyn Ideon i Lund ligger den senaste versionen i sin kartong, vissa optimeringar och anpassningar återstår fortfarande.

– Sen är det valideringsfasen, vilket är extra viktigt när det gäller medicinteknik. Förutom att vidareutveckla tekniken är det detta vi ska använda kapitalet till.

I början av nästa år ska Sofie Woges bolag Tendo ha betalande kunder, är det tänkt. Kapitalet hon talar om är de nästan 19 miljoner kronor man nyligen tog in när bolaget börsnoterades.

Sofie Woge har startat företaget Tendo som utvecklar en robothandske. Foto: Ola Nilsson.

Tendo utvecklar en robothandske som hjälper förlamade med viss rörlighet i axel eller arm men ingen handfunktion. Handsken hjälper till att greppa, hålla och släppa objekt. Den styrs intuitivt med hjälp av de rörelser som trots allt finns i kroppen.

Sofie Woge är designingenjör från Chalmers och byggde på med en master i industridesign på LTH i Lund. Det var under hennes studentprojekt som idén till Tendo föddes. Hos Nasa i Houston tog hon fram ett koncept för en robothandske, tänkt att hjälpa astronauter manövrera saker i tyngdlöshet men också ge dem träning för att behålla muskelstyrka.

– Jag har familjemedlemmar med reumatism och tänkte att det här har potential att hjälpa folk på jorden, jag såg kopplingen och startade företaget.

”Mormor betalade två månadshyror”

Hon ansökte till inkubatorn Venture Lab på Ideon och flyttade in dagen efter sin examenspresentation för sex år sedan.

Sofie Woges tips om att starta eget

  • Prata med så många som möjligt om vad du vill göra – tala bara inte om hur
  • Använd de stödsystem som finns
  • Se på resan i etapper, ta några månader eller något år i taget och se hur det känns
  • Fira dina framgångar

– Jag hade ingen tanke på att starta bolag men jag kom på den här idén, såg potentialen, och insåg att jag kan göra verklig skillnad för miljoner människor. Den chansen måste jag ju ta.

Nyckeln till att våga var att ta det stegvis i takt med att hon kunde hitta finansiering.

– Jag hade en snäll mormor som betalade två månadshyror för att jag skulle få testa, min första investerare kan man säga. Jag fick bidrag från Sten K Johnsons stiftelse här i Lund, då kunde jag försätta ett halvår till. Efter det fick jag in investerare och då hade jag pengar ett år till. Och så byggdes det på, steg för steg.

Anställning är inte tryggare än en startup

I en annan korridor i samma byggnadskomplex sitter Vanja Samuelsson. Hennes väg hit gick via Sony Mobile, bara ett stenkast härifrån.

Som civilingenjör i elektroteknik fick hon sitt första jobb på European Space Agency i Nederländerna. 2005 återvände hon till Sverige och dåvarande Sony Ericsson. Och där blev hon kvar i olika roller.

Qoitech, bolaget hon grundat och driver, har utvecklat ett mätverktyg för utvecklare av elektronik med fokus på energioptimering.

Vanja Samuelsson driver företaget Qoitech Foto: Ola Nilsson.

– För att utveckla något som är energieffektivt måste du se på vad du väljer för komponenter, hur du integrerar dem, skriver mjukvara och hur du väljer energikälla. Idag finns det inget verktyg som ger den överblicken enkelt, smidigt och bärbart, förklarar Vanja Samuelsson idén.

Fröet till bolaget såddes i ett projekt på Sony kring energiförbrukning i de då nya 5G-näten. Hon saknade den utrustning hon behövde för att göra mätningar i fält och fick med hjälp av kollegor helt enkelt utveckla den själv. Samtidigt hade man dragit igång en intern satsning för att inventera teknik, patent och idéer som skulle kunna bli egna bolag eller affärsområden. Vanja Samuelsson pitchade idén och Qoitech bildades 2017. Tekniken utvecklades till en färdig produkt och två år senare knoppades bolaget av.

– Det var tanken hela tiden, att det skulle stå på egna ben. Då hittade vi också investerare som idag äger bolaget tillsammans med teamet. Sony har också en mindre del.

Erfarenhet och bättre nätverk

Vanja Samuelsson menar att en anställning inte innebär större trygghet än en startup.

– Vi har ju haft neddragningar här i Lund inom många bolag, som Sony och Astra Zeneca. Vi har haft många omställningar genom tiderna.

Vanja Samuelssons tips om att starta eget

  • Det kan underlätta att vara senior, med mer erfarenhet och bättre nätverk
  • Ta hjälp, till exempel av en företagsinkubator
  • Men bli inte distraherad av startup-världen – prioritera och håll fokus

Möjligen är det de färdiga processerna och att egna misslyckanden blir mindre synliga som kan kännas tryggt i en större organisation, resonerar hon. Men omvänt är känslan av att kunna påverka mycket större i ett litet bolag.

– Man har en hel del gratis om man startar bolag när man har erfarenhet och bättre nätverk. Det finns en stabilitet i det och man är lite lugnare som person. Men man måste vara ärlig mot sig själv, om man vågar vara utlämnad på ett sätt man inte behövt vara i ett storbolag.

Att vara en del av en startup- och inkubatormiljö är positivt, så länge man förmår hålla fokus.

– Det är många pitchar och aktiviteter, och den grejen är väldigt fin, men det är distraherande ibland. Jag gissar att det är lättare när man är lite mer senior och har levt länge med att prioritera i olika projekt.

Utbytet med andra hjälper också till att gå från storbolagstänk till startupmentalitet.

– Det finns massor av människor som vill hjälpa, varför skulle man inte ta emot den hjälpen? Det här är ingenting som går att göra ensam.

Dela upp resan i etapper

Även Sofie Woge lovordar stödsystemen som finns för den som vill starta bolag. Hon framhåller också känslan av frihet i att kunna påverka mer direkt än i en stor organisation.

Hennes råd är att våga prata om sin idé.

– Man måste prata jättemycket om det, och inte bara med familjen. Säg till alla vad du gör, säg bara inte hur du gör det. Det måste synas, det måste ut till varenda människa som vill lyssna, för att testa om det finns ett intresse. Vill du göra en app för tågresenärer, sätt dig på ett tåg och fråga folk!

I övrigt tror hon att det är bra att dela upp resan i etapper, liksom hon själv gjort. Och att inte glömma bort att fira sina framgångar.

– Att fira mycket är viktigt. Det kommer att vara jättetungt ibland, man behöver lyfta det som är positivt.

Hon har i nuläget inga tankar på att lämna sitt bolag.

– Än så länge har jag jobbat med det jag tycker är spännande och kul. Just nu ser jag väldigt mycket fram emot att vara vd på Tendo som noterat bolag.

Inte heller Vanja Samuelsson har några planer på att göra något annat, även om hon erkänner att hon just nu har svårt att se sig själv i ett storbolag igen.

– Jag drivs av att göra skillnad. Jag har aldrig varit karriärplanerande, jag kommer inte att bli det nu heller. Man får väl bara våga lite och prova.

Ola Nilsson

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.