Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSofie grundade en startup direkt och Vanja mitt i livet

Sofie grundade en startup direkt och Vanja mitt i livet

Ta hjälp, håll fokus, dela upp i etapper och våga prata om din idé. Det tipsar Vanja Samuelsson och Sofie Woge om. Från helt olika bakgrund driver de båda uppstartsbolag med framgång. Idag längtar ingen av dem efter tillvaron som storföretagsanställd.

I bokhyllan bakom Sofie Woge står tidigare prototyper uppradade. På skrivbordet i den lilla kontorslokalen i forskningsbyn Ideon i Lund ligger den senaste versionen i sin kartong, vissa optimeringar och anpassningar återstår fortfarande.

– Sen är det valideringsfasen, vilket är extra viktigt när det gäller medicinteknik. Förutom att vidareutveckla tekniken är det detta vi ska använda kapitalet till.

I början av nästa år ska Sofie Woges bolag Tendo ha betalande kunder, är det tänkt. Kapitalet hon talar om är de nästan 19 miljoner kronor man nyligen tog in när bolaget börsnoterades.

Sofie Woge har startat företaget Tendo som utvecklar en robothandske. Foto: Ola Nilsson.

Tendo utvecklar en robothandske som hjälper förlamade med viss rörlighet i axel eller arm men ingen handfunktion. Handsken hjälper till att greppa, hålla och släppa objekt. Den styrs intuitivt med hjälp av de rörelser som trots allt finns i kroppen.

Sofie Woge är designingenjör från Chalmers och byggde på med en master i industridesign på LTH i Lund. Det var under hennes studentprojekt som idén till Tendo föddes. Hos Nasa i Houston tog hon fram ett koncept för en robothandske, tänkt att hjälpa astronauter manövrera saker i tyngdlöshet men också ge dem träning för att behålla muskelstyrka.

– Jag har familjemedlemmar med reumatism och tänkte att det här har potential att hjälpa folk på jorden, jag såg kopplingen och startade företaget.

”Mormor betalade två månadshyror”

Hon ansökte till inkubatorn Venture Lab på Ideon och flyttade in dagen efter sin examenspresentation för sex år sedan.

Sofie Woges tips om att starta eget

  • Prata med så många som möjligt om vad du vill göra – tala bara inte om hur
  • Använd de stödsystem som finns
  • Se på resan i etapper, ta några månader eller något år i taget och se hur det känns
  • Fira dina framgångar

– Jag hade ingen tanke på att starta bolag men jag kom på den här idén, såg potentialen, och insåg att jag kan göra verklig skillnad för miljoner människor. Den chansen måste jag ju ta.

Nyckeln till att våga var att ta det stegvis i takt med att hon kunde hitta finansiering.

– Jag hade en snäll mormor som betalade två månadshyror för att jag skulle få testa, min första investerare kan man säga. Jag fick bidrag från Sten K Johnsons stiftelse här i Lund, då kunde jag försätta ett halvår till. Efter det fick jag in investerare och då hade jag pengar ett år till. Och så byggdes det på, steg för steg.

Anställning är inte tryggare än en startup

I en annan korridor i samma byggnadskomplex sitter Vanja Samuelsson. Hennes väg hit gick via Sony Mobile, bara ett stenkast härifrån.

Som civilingenjör i elektroteknik fick hon sitt första jobb på European Space Agency i Nederländerna. 2005 återvände hon till Sverige och dåvarande Sony Ericsson. Och där blev hon kvar i olika roller.

Qoitech, bolaget hon grundat och driver, har utvecklat ett mätverktyg för utvecklare av elektronik med fokus på energioptimering.

Vanja Samuelsson driver företaget Qoitech Foto: Ola Nilsson.

– För att utveckla något som är energieffektivt måste du se på vad du väljer för komponenter, hur du integrerar dem, skriver mjukvara och hur du väljer energikälla. Idag finns det inget verktyg som ger den överblicken enkelt, smidigt och bärbart, förklarar Vanja Samuelsson idén.

Fröet till bolaget såddes i ett projekt på Sony kring energiförbrukning i de då nya 5G-näten. Hon saknade den utrustning hon behövde för att göra mätningar i fält och fick med hjälp av kollegor helt enkelt utveckla den själv. Samtidigt hade man dragit igång en intern satsning för att inventera teknik, patent och idéer som skulle kunna bli egna bolag eller affärsområden. Vanja Samuelsson pitchade idén och Qoitech bildades 2017. Tekniken utvecklades till en färdig produkt och två år senare knoppades bolaget av.

– Det var tanken hela tiden, att det skulle stå på egna ben. Då hittade vi också investerare som idag äger bolaget tillsammans med teamet. Sony har också en mindre del.

Erfarenhet och bättre nätverk

Vanja Samuelsson menar att en anställning inte innebär större trygghet än en startup.

– Vi har ju haft neddragningar här i Lund inom många bolag, som Sony och Astra Zeneca. Vi har haft många omställningar genom tiderna.

Vanja Samuelssons tips om att starta eget

  • Det kan underlätta att vara senior, med mer erfarenhet och bättre nätverk
  • Ta hjälp, till exempel av en företagsinkubator
  • Men bli inte distraherad av startup-världen – prioritera och håll fokus

Möjligen är det de färdiga processerna och att egna misslyckanden blir mindre synliga som kan kännas tryggt i en större organisation, resonerar hon. Men omvänt är känslan av att kunna påverka mycket större i ett litet bolag.

– Man har en hel del gratis om man startar bolag när man har erfarenhet och bättre nätverk. Det finns en stabilitet i det och man är lite lugnare som person. Men man måste vara ärlig mot sig själv, om man vågar vara utlämnad på ett sätt man inte behövt vara i ett storbolag.

Att vara en del av en startup- och inkubatormiljö är positivt, så länge man förmår hålla fokus.

– Det är många pitchar och aktiviteter, och den grejen är väldigt fin, men det är distraherande ibland. Jag gissar att det är lättare när man är lite mer senior och har levt länge med att prioritera i olika projekt.

Utbytet med andra hjälper också till att gå från storbolagstänk till startupmentalitet.

– Det finns massor av människor som vill hjälpa, varför skulle man inte ta emot den hjälpen? Det här är ingenting som går att göra ensam.

Dela upp resan i etapper

Även Sofie Woge lovordar stödsystemen som finns för den som vill starta bolag. Hon framhåller också känslan av frihet i att kunna påverka mer direkt än i en stor organisation.

Hennes råd är att våga prata om sin idé.

– Man måste prata jättemycket om det, och inte bara med familjen. Säg till alla vad du gör, säg bara inte hur du gör det. Det måste synas, det måste ut till varenda människa som vill lyssna, för att testa om det finns ett intresse. Vill du göra en app för tågresenärer, sätt dig på ett tåg och fråga folk!

I övrigt tror hon att det är bra att dela upp resan i etapper, liksom hon själv gjort. Och att inte glömma bort att fira sina framgångar.

– Att fira mycket är viktigt. Det kommer att vara jättetungt ibland, man behöver lyfta det som är positivt.

Hon har i nuläget inga tankar på att lämna sitt bolag.

– Än så länge har jag jobbat med det jag tycker är spännande och kul. Just nu ser jag väldigt mycket fram emot att vara vd på Tendo som noterat bolag.

Inte heller Vanja Samuelsson har några planer på att göra något annat, även om hon erkänner att hon just nu har svårt att se sig själv i ett storbolag igen.

– Jag drivs av att göra skillnad. Jag har aldrig varit karriärplanerande, jag kommer inte att bli det nu heller. Man får väl bara våga lite och prova.

Ola Nilsson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.