Chefstjänster på Volvo Cars vikta för vissa personer – ”Ingen idé att söka”

Volvo Cars
Foto: Mostphotos

Vid många av chefstillsättningarna på Volvo Cars är det bestämt på förhand vem som ska få jobbet. För ingenjörerna och andra akademiker har det gett känslan att ”Det är ingen idé att söka, de har redan bestämt sig ändå”.

Fredric Lundkvist, ordförande för Akademikerna på Volvo Cars, understryker att många chefer i företaget är bra. Men det har ändå hänt några gånger för ofta att chefer handplockats utan att andra fått chans att söka.

– Vi har försökt föra fram att det är ok om företaget har en favorit, men bjud in så många som möjligt att söka. Man kan hitta guldkorn som man inte visste fanns. Det är också viktigt att få fram vilka som kom tvåa och trea när en chefstjänst tillsätts, för att se vilka man ser som potentialer.

För att driva på för en förändring har Akademikerna kartlagt hur företaget rekryterar medarbetare och chefer – och det är där man kunnat se att det, i fackets mening, är alltför ofta som chefstjänsterna varken annonseras externt eller internt.

Inte enda som gör så här

Fredric Lundkvist tror inte att Volvo Cars är ensamt om att göra så här och understryker att företaget har all rätt att göra som man vill. Men för medarbetarna känns det tråkigt.

– För en del av våra medlemmar har det inneburit att de inte fått komma till sin rätt och fått chansen vid chefsrektyreringar. Och att de sett personer bli chefer och tänkt ”Vad fasiken var det här?”.

I en del fall har det också gått att visa att det förekommit nepotism, alltså otillbörligt gynnande av vänner. Företaget och facken har haft diskussioner och varit överens om att tillsättningen inte gått rätt till.

Tjat har gett viss förändring

I ett och ett halvt år har facken tjatat om den här frågan och nu ser man en ”antydan till förändring”. I alla fall i vissa delar av Volvo Cars.

Men det behövs mer. Akademikerna vill se en mer öppen tillsättning av chefer. Det skulle både ge bättre chefer, mer nöjda medarbetare och främja den interna rörligheten.

Fredric Lundkvist säger att det finns grupper där medarbetarna känner sig förfördelade och att de inte blivit sedda på grund av att de fått en chef tillsatt utan en öppen process. Ibland har det lett till att vissa söker sig från gruppen, men också att chefen inte känner sig välkommen.

– Nu försöker vi hitta ett nytt angreppssätt. Kanske som Google har: en gruppering som tillsammans fattar beslut om vem som ska utses. Så att vi ska slippa nepotism. Slippa att vissa chefer utser ja-sägare eller kompisar från en speciell högskola.

9 kommentarer

  • David

    Det värsta man kan göra på ett företag är att uppmuntra anställda utan chefsutbildning att söka till chefsroller. Då börjar alla genast att hugga varandra i ryggen för att etablera hierarki genom mobbning i hopp om att få en officiell titel. Chef är ett yrke som kräver självkänsla, trygghet i sin roll, kunskap om arbetarnas rättigheter, förebyggande arbete mot diskriminering, och konflikthantering. En chef som känner att dess roll inte är säker kommer antingen att bli konflikträdd och tillåta mobbning eller själv bli en mobbare. Borde snarare spikas fast som policy att anställda inte får tilldelas chefspositioner så att de som är längst ned inte behöver utsättas för maktspelen. En mobbare som vill bli chef måste då avgå först, för att sedan inte komma tillbaka.

    Ett bra företag skippar mellanchefer helt och låter anställda fråga den som de anser har mest kompetens på sin avdelning (organisk organisation). Sedan kan saker relaterade till säkerhet ha specialister som kontrollerar att saker sköts på rätt sätt utan att behöva en vertikal makt hierarki.

    02 juni 2022
  • Jonas

    Väldigt lite mothugg i denna debatt. De som försvarar nepotism är väldigt tysta. De gör alltså något som de vet inte är ok. Sisådär rakryggat.

    29 maj 2022
  • Noll

    Sökte ~100 jobb internt
    Typexempel: Vi söker en analyserare – bra om du har fallenhet för statistik och har genomgått 3-dagars kurs i grönt bälte.
    Då jag har 225Hp enbart i statistik och beslutsanslys. Tänker man att här har man chansen, kanske flera, men jobbet var på för hög nivå (enligt bolaget).
    Inget svar ens, noll, zero, total tystnad. Vid fråga om det är något som fattas, inga svar, …nästa gång är det din tur. Efter 10 år så inser man att det är bortkastad tid att vara anställd om man inte tillhör Fat cats klubben.

    26 maj 2022
  • Eva

    Inte bara på volvo, och inte bara chefstjänster… Naturligtvis har chefen rätt att välja som hen vill, men vore jag företagsägare skulle jag ifrågasätta om dessa klubbar för inbördes beundran verkligen är det bästa för företagets produktivitet.

    25 maj 2022
  • Peter

    En mer alvarlig sak är att om företaget inte öppna upp att dels fackförbundet är med att förhandla kravprofil samt att välja ut kandidater så ökar risken att kompiskoruption kan uppstå. Det är då inte sagt att bästa chefskandidat får jobbet utan den med bäst kontakt.
    Det är ju inte heller bra för företaget att inte veta vem av de anställda har chefsambitioner. Och de som har chefskap som mål blir tvungna eller känner sig tvungna att lämna företaget.
    Just att kräva av företaget att gå igenom samtliga kandidater är viktigt då man då kan föra konstruktiv dialog med företag.
    Kämna inte över att företaget plocka sin kandidat för MBL. Finns större rättigheter som facken har.

    24 maj 2022
  • Jonas

    Varit på andra Volvo i många år. Och jo, ofta har man tänkt HUR fick hen den rollen?
    Nepotism borde ses som lika illa som diskriminering pga ras, kön etc. Ändå bara fortsätter det.
    Jättebra du lyfter detta Karin
    Givetvis skall alla ha samma chans. Skamligt många inte tänker så.

    24 maj 2022
  • Petrus

    Detta var intressant. Klart att om en avdelning var med och valde mellan 3 chefskandidater vore det en enorm styrka.

    24 maj 2022
  • Hans

    Instämmer angående Volvo Trucks!

    24 maj 2022
  • Tommy

    Fint artikel. Kollar ni på Volvo Trucks så blir det säkert värre. Jag har sökt över 120 tjänster internt och inte ens fått svar från 10 av de. Går man förbi anställande chef så gömma vissa sig, andra säger rakt ut att det redan finns tuff konkurens.

    24 maj 2022

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.