Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbHär är "tech-tjejernas" bästa tips för jobbsökandet

Här är ”tech-tjejernas” bästa tips för jobbsökandet

Strunta i kravlistorna, bara sök jobbet! Och oroa dig inte i onödan – karriären är inget sprintlopp, utan ett maraton. Det är några ord på vägen från två prisade tech-tjejer och ingenjörer.

I två decennier har Microsoft Sverige utsett Årets Tech-tjej, tidigare kallat Årets IT-tjej. Syftet med utmärkelsen är att lyfta fram unga kvinnliga förebilder i branschen för att inspirera fler att satsa på en utbildning och karriär inom teknik och IT. Under de 20 år priset funnits har det flera gånger delats ut till tjejer som läst en ingenjörsutbildning.

Sofie Borck Janeheim och Emma Tysk är två av dem. Nu har de hunnit en bit i sina karriärer och har många användbara tips att dela med sig av, både till studenter som spanar efter sina första jobb och till ingenjörer som jobbat ett tag och börjat fundera på nästa steg.

Fotbollen blev en stark merit

Sofie Borck Janeheim utsågs till Årets IT-tjej 2017, tog året därpå civilingenjörs- och lärarexamen på KTH i Stockholm – och slöt cirkeln genom att få jobb på just Microsoft Sverige. Där arbetar hon nu som teknisk specialist för low-code-plattformen och hjälper kunder att lösa problem med hjälp av appar, bottar och automationer.

Vägen fram till jobbet kan låta spikrak, men det var den inte.

Sofie Borck Janeheim

– Fram till tredje året på ingenjörsutbildningen fick jag inte ens svar på de sommarjobbsansökningar jag skickade in.

Hon började därför engagera sig i nätverk på KTH som träffade olika företag. Hon lyckades också fixa ett extrajobb på HelloWorld – vilket hon tackar fotbollen för. Att hon i hela livet hållit på med fotboll blev här en stark merit, eftersom hon hade erfarenheter från läger och av att leda barn och ungdomar. Med extrajobbet började snart allt rulla på.

– Varje söndag var vi hos ett nytt partnerföretag och kodade. På så sätt träffade jag Microsoft och var sedan med i tävlingen Årets IT-tjej.

Hon kände alltså till de företag hon sedan sökte jobb hos. Framför allt visste hon varför hon ville jobba just där. Det är en stor fördel. Att anpassa och vinkla sin ansökan efter mottagaren. Att skicka exakt samma CV och personliga brev till flera olika företag, det går alltid bort. Totalt.

– Ta istället den tid som krävs att läsa på om jobbet du söker, och anpassa din ansökan så att du lyfter fram vad du kan bidra med just där.

Fem tips från Sofie

  1. Våga söka de jobb du vill ha, sortera inte ut dig själv på förhand.
  2. Ta chansen att träffa företagen du är intresserad av, försök knyta kontakter.
  3. Börja söka jobb så fort som möjligt, många traineeprogram startar sin antagningsprocess nästan ett år i förväg.
  4. Ge inte upp för snabbt! Det är helt normalt att det är tufft att börja ett nytt jobb, det kan ta månader innan man förstår vad man egentligen jobbar med.
  5. Skaffa mentorer och buddies som jobbar med det du själv siktar på i framtiden. Prata med och lär av dem.

”Jag hade velat oroa mig mindre”

Vad gäller den egna karriären är Sofie Borck Janeheim mest nöjd med att hon vågat byta roll många gånger. Efter omorganisationer som lett till ändrade arbetsuppgifter har hon aktivt korrigerat sin karriärväg för att komma tillbaka ”på rätt spår”.

Vad hon är mindre nöjd med är svårare att svara på.

– Jag kanske skulle säga att jag hade velat oroa mig mindre. Karriären är ingen sprint, den är ett maraton.

Ingenjörer som hunnit en bit in i arbetslivet, men vill komma vidare, råder hon att hitta mentorer eller buddies som arbetar i de roller som lockar. Detta för att förstå vad uppdragen innebär och vad man måste lära sig för att klara dem.

– Sen är det viktigt att ha en öppen och ärlig dialog med sin chef. Vad vill du göra? Vad förväntar sig din chef utav dig? Är ni överens om vad dina mål är och hur de ska mätas? I så fall har du ett bra förhandlingsläge kring lönen.

”Bli inte avskräckt av kravlistorna”

Emma Tysk utsågs till Årets IT-tjej 2018. Ifjol tog hon examen från civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi i Uppsala och sedan i höstas arbetar hon på Adidas i Amsterdam, som appdesigner inom UX.

Emma Tysk

– Jag trivs jättebra. Det roligaste är att jag fått jobba i många olika team med olika projekt, verktyg och ansvarsområden. Eftersom Adidas är ett så stort och globalt företag är det mycket som händer.

Emma Tysk kände ingen på Adidas när hon såg annonsen på Linkedin. Hennes strategi blev att lägga mycket tid och energi på sin ansökan. Hon sökte med en designportfolio där hon visade tidigare projekt och skrev ett personligt brev.

Fem tips från Emma

  1. Bli inte avskräckt av jobbannonsernas ”kravlistor”. Även om du inte kan allt – sök jobbet ändå! Viktigast är viljan att lära sig.
  2. Leta intern- och traineeships internationellt och i Sverige. De ger erfarenhet och möjlighet att få prova något du skulle vilja jobba med eller bli bättre inom.
  3. I jobbet, försök att skjuta bort ”imposter syndrome”-tankarna. Du kommer med nya ögon och perspektiv, ta för dig!
  4. Visa engagemang, var personlig, och uttryck att du är taggad på att lära dig.
  5. Våga säga till om du hamnat i en roll du inte trivs med. Det gynnar även företaget om du som anställd vill stanna kvar och utvecklas där, fast med andra uppgifter.

– Jag jobbade lite med rekrytering inom IT under min studietid och insåg då att man snabbt märker vilka som lagt extra energi på sin ansökan, vilka som tagit ett steg till och läst på om företaget och tydligt förklarar varför de söker till den arbetsplatsen och är en bra match. Det gör större skillnad än vad man tror att visa entusiasm och engagemang.

Något som är viktigt för alla som står i jobbsökarläge är att inte avskräckt av långa ”kravlistor” i jobbannonserna.

– Även om du inte kan allt – sök ändå! Ofta handlar det inte om att du ska kunna allt, utan om viljan att lära sig, säger Emma Tysk.

Sedan, när jobbet fixats, är det inte ovanligt att känna att man inte kan något och bara är en bluff på arbetsplatsen. Den känslan måste bekämpas.

– Försök att skjuta bort ”imposter syndrome”-tankarna. Bara för att du är ny på en arbetsplats betyder inte det att du inte bidrar lika mycket som andra! Du kommer med nya ögon och perspektiv, ta för dig!

Det viktigaste för den som fått jobb och sedan vill klättra vidare tycker hon är att visa engagemang, ta initiativ och uttrycka att man är taggad och glad att vara där. Plus, förstås, att även visa det i sitt arbete.

Emma Tysk har skaffat sig en vana för att underlätta inför sina löneförhandlingar. Hon gör korta anteckningar om varje projekt hon är delaktig i och vilka initiativ hon tagit där.

– Det gör det lättare att ha något att peka på och visa ”här är de konkreta saker jag bidragit med”.

Bertil Janson

Fakta om Sofia Borck Janheim och Emma Tysk

Sofie Borck Janeheim
Ålder
: 29
Arbetar: Microsoft Sverige
Årets IT-tjej: 2017
Utbildning:  Civilingenjör och lärare inom informations- och kommunikationsteknik på KTH, Stockholm.
Kommer från: Karlstad
Bor nu: Stockholm
Fritidsintresse: Fotboll

Emma Tysk
Ålder
: 27
Arbetar: Adidas
Årets IT-tjej: 2018
Utbildning: Civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi, Uppsala universitet.
Kommer från: Uppsala
Bor nu: Amsterdam, Nederländerna
Fritidsintresse: Fotografi och målning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Samer Nameer

Startade batteriföretag för att förse marknaden med stationär energilagring

0
Ingenjören Samer Nameer startade batteriföretaget Enerpoly med sin vän Mylad Chamoun. Nu utvecklar och tillverkar de zinkbatterier på KTHs campus och företaget växer. Hur är det jobbet? Följ med en vecka med produktion, patent och möten.

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

2
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.

Våga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

0
Funderar på ett göra något helt annat men är orolig för att hoppa av ingenjörsbanan? En avstickare i karriären kan ge dig en ny nisch och ett mer utvecklande jobb.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

Spanien prövar fyra dagars arbetsvecka

1
I Spanien startar ett försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. Fler länder i Europa är på gång eller har redan infört kortare arbetsvecka. Frågan debatterades också på Ingenjörsfullmäktige i november.
Intervju för sommarjobb

Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

0
Hur gör man för att få ett sommarjobb där man får använda sina ingenjörskunskaper? Eller för att få ett sommarjobb över huvud taget? Här ger en professor, en studievägledare och en karriärvägledare sina bästa råd.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER