Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivBara fyra svenska energibolag (av 284) är helt jämställda

Bara fyra svenska energibolag (av 284) är helt jämställda

Nätverket Kraftkvinnorna har undersökt hur jämställda svenska energibolag är. Fyra bolag finns på topplistan – och är därmed de mest jämställda bolagen i branschen. 57 procent av bolagen fick noll poäng i undersökningens jämställdhetsindex.

För andra årets i rad har nätverket Kraftkvinnorna gjort en jämställdhetsundersökning av svenska energibolag. I år ingår 284 energibolag i granskningen.

Undersökningen

Kraftkvinnornas undersökning utgår från statistik från SCB:s företagsregister (maj 2022). Därtill har kompletterande data samlats in och sammanställts av medlemmar i Kraftkvinnornas styrelse. Urvalet har avgränsats till företag med fem eller fler anställda. Totalt ingår 284 företag i undersökningen.

Varje bolag har tilldelats poäng efter tre kriterier, där var och ett ger en poäng.  

  1. Könsfördelningen i styrelsen är 40–60 procent kvinnor.
  2. Könsfördelningen bland medarbetarna är 40–60 procent kvinnor.
  3. Vd eller styrelseordförande är kvinna.

Fyra bolag har i år får full pott – tre poäng – och toppar därmed Kraftkvinnornas topplista. 22 bolag får två poäng (varav ett för jämställd styrelse) och kvalar därmed in på den gröna listan. (Se listorna längre ner.)

162 energibolag – 57 procent av bolagen i granskningen får noll poäng i Kraftkvinnornas jämställdhetsindex. Av dem saknar mer än en fjärdedel helt kvinnor i styrelsen. Det visar att jämställdhet inte är en högprioriterad fråga i branschen, menar Karin Jönsson på Eon som sitter i Kraftkvinnornas styrelse och är en av författarna till rapporten.

En styrelse består ofta av minst sex, ibland upp till tio personer. Det är tråkigt att se att det är en så stor andel bolag som inte är på frågan över huvud taget, säger hon.

Politikerna har ett ansvar

Kraftkvinnornas granskning visar att det finns en stor spridning bland företagen som har kvalat in på deras jämställdhetslistor. Där finns en blandning av stora, mellanstora små, privata, statliga och kommunala bolag.

Karin Jönsson ((th) och Helena Olssén (tv) från Kraftkvinnorna pratade om jämställdhet i energibolagen på Almedalen. Foto: Anette Persson.

Karin Jönsson menar att är viktigt att uppmärksamma bolag som prioriterar jämställdhet oavsett storlek. Det är också ett av skälen till att göra granskningen.

Jämställdhetsgranskningar görs i allmänhet av stora bolag, ofta börsbolag. Mindre och mellanstora privata, statliga eller kommunala bolag hamnar ofta under radarn, trots att många jobbar där och bolagen är som ett skyltfönster för branschen, säger Karin Jönsson.

I energibranschen finns också en hel del bolag med politiskt tillsatta styrelser.

Där har valberedningarna ett ansvar för att det sker en förändring. Nu är det valår och vi uppmanar alla att fundera på hur de kan bidra till mer jämställda bolagsstyrelser.  Nästa år vill vi se fler jämställa energibolag.

De bolag som anges som nya fanns inte på Kraftkvinnornas topplista eller på den gröna listan 2021. 

Kraftkvinnornas topplista
Bixia AB Ny
Stockholms Gas AB Ny
Svea Vid Offshore AB
Svenska Kraftnät

 

Kraftkvinnornas gröna lista
E.ON Energiinfrastruktur Ny
Gasolnätet Stockholm AB
GodEl i Sverige AB
Gotlands Elnät AB
Halmstads Energi och Miljö AB
Kalmar Energi Elnät AB Ny
Kalmar Energi Värme AB Ny
Karlstads Energi AB
Lekebergs Bioenergi AB
Lerum Energi AB Ny
Leva i Lysekil AB Ny
Nacka Energi AB Ny
SR Energy AB Ny
Sundsvall Elnät AB
Telge Energi AB
Tidaholms Energi AB
Umeå Energi AB
Vara Energi ekonomisk förening
Vattenfall AB
Vattenfall Eldistribution AB
Västerbergslagens Elnät AB Ny
Österlens Kraft AB Ny

De flesta heter Anders

Undersökningen har också tittat på vilka namn som är vanligast bland vd:ar och styrelseordföranden på svenska energibolag. På tio-i-topplistan av över vanligaste tilltalsnamn på styrelseordföranden finns inga kvinnonamn. På listan över tilltalsnamn för vd:ar finns Anna på delad åttondeplats.

Placering Antal Vanligaste namn på styrelseordförande
1 19 Anders
2 10 Johan
10 Mats
4 9 Peter
9 Tomas/Thomas
6 8 Jan
7 7 Björn
8 5 Bo
5 Per/Pär
5 Fredrik
5 Christer
5 Mikael/Michael/Micael

 

Placering Antal Vanligaste namn på verkställande direktör
1 15 Anders
2 12 Johan
3 9 Stefan
9 Björn
5 8 Peter
8 Håkan
7 7 Jonas
8 6 Martin
6 Jan
6 Anna

Kraftkvinnorna

Kraftkvinnorna är en förening och ett nätverk som bildades 2015 för att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energibranschen. Man har ett uttalat mål att öka andelen kvinnor bland medarbetare, i styrelser och ledningsgrupper i svenska energibolag.

 

 

 

 

 

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.