Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivBara fyra svenska energibolag (av 284) är helt jämställda

Bara fyra svenska energibolag (av 284) är helt jämställda

Nätverket Kraftkvinnorna har undersökt hur jämställda svenska energibolag är. Fyra bolag finns på topplistan – och är därmed de mest jämställda bolagen i branschen. 57 procent av bolagen fick noll poäng i undersökningens jämställdhetsindex.

För andra årets i rad har nätverket Kraftkvinnorna gjort en jämställdhetsundersökning av svenska energibolag. I år ingår 284 energibolag i granskningen.

Undersökningen

Kraftkvinnornas undersökning utgår från statistik från SCB:s företagsregister (maj 2022). Därtill har kompletterande data samlats in och sammanställts av medlemmar i Kraftkvinnornas styrelse. Urvalet har avgränsats till företag med fem eller fler anställda. Totalt ingår 284 företag i undersökningen.

Varje bolag har tilldelats poäng efter tre kriterier, där var och ett ger en poäng.  

  1. Könsfördelningen i styrelsen är 40–60 procent kvinnor.
  2. Könsfördelningen bland medarbetarna är 40–60 procent kvinnor.
  3. Vd eller styrelseordförande är kvinna.

Fyra bolag har i år får full pott – tre poäng – och toppar därmed Kraftkvinnornas topplista. 22 bolag får två poäng (varav ett för jämställd styrelse) och kvalar därmed in på den gröna listan. (Se listorna längre ner.)

162 energibolag – 57 procent av bolagen i granskningen får noll poäng i Kraftkvinnornas jämställdhetsindex. Av dem saknar mer än en fjärdedel helt kvinnor i styrelsen. Det visar att jämställdhet inte är en högprioriterad fråga i branschen, menar Karin Jönsson på Eon som sitter i Kraftkvinnornas styrelse och är en av författarna till rapporten.

En styrelse består ofta av minst sex, ibland upp till tio personer. Det är tråkigt att se att det är en så stor andel bolag som inte är på frågan över huvud taget, säger hon.

Politikerna har ett ansvar

Kraftkvinnornas granskning visar att det finns en stor spridning bland företagen som har kvalat in på deras jämställdhetslistor. Där finns en blandning av stora, mellanstora små, privata, statliga och kommunala bolag.

Karin Jönsson ((th) och Helena Olssén (tv) från Kraftkvinnorna pratade om jämställdhet i energibolagen på Almedalen. Foto: Anette Persson.

Karin Jönsson menar att är viktigt att uppmärksamma bolag som prioriterar jämställdhet oavsett storlek. Det är också ett av skälen till att göra granskningen.

Jämställdhetsgranskningar görs i allmänhet av stora bolag, ofta börsbolag. Mindre och mellanstora privata, statliga eller kommunala bolag hamnar ofta under radarn, trots att många jobbar där och bolagen är som ett skyltfönster för branschen, säger Karin Jönsson.

I energibranschen finns också en hel del bolag med politiskt tillsatta styrelser.

Där har valberedningarna ett ansvar för att det sker en förändring. Nu är det valår och vi uppmanar alla att fundera på hur de kan bidra till mer jämställda bolagsstyrelser.  Nästa år vill vi se fler jämställa energibolag.

De bolag som anges som nya fanns inte på Kraftkvinnornas topplista eller på den gröna listan 2021. 

Kraftkvinnornas topplista
Bixia AB Ny
Stockholms Gas AB Ny
Svea Vid Offshore AB
Svenska Kraftnät

 

Kraftkvinnornas gröna lista
E.ON Energiinfrastruktur Ny
Gasolnätet Stockholm AB
GodEl i Sverige AB
Gotlands Elnät AB
Halmstads Energi och Miljö AB
Kalmar Energi Elnät AB Ny
Kalmar Energi Värme AB Ny
Karlstads Energi AB
Lekebergs Bioenergi AB
Lerum Energi AB Ny
Leva i Lysekil AB Ny
Nacka Energi AB Ny
SR Energy AB Ny
Sundsvall Elnät AB
Telge Energi AB
Tidaholms Energi AB
Umeå Energi AB
Vara Energi ekonomisk förening
Vattenfall AB
Vattenfall Eldistribution AB
Västerbergslagens Elnät AB Ny
Österlens Kraft AB Ny

De flesta heter Anders

Undersökningen har också tittat på vilka namn som är vanligast bland vd:ar och styrelseordföranden på svenska energibolag. På tio-i-topplistan av över vanligaste tilltalsnamn på styrelseordföranden finns inga kvinnonamn. På listan över tilltalsnamn för vd:ar finns Anna på delad åttondeplats.

Placering Antal Vanligaste namn på styrelseordförande
1 19 Anders
2 10 Johan
10 Mats
4 9 Peter
9 Tomas/Thomas
6 8 Jan
7 7 Björn
8 5 Bo
5 Per/Pär
5 Fredrik
5 Christer
5 Mikael/Michael/Micael

 

Placering Antal Vanligaste namn på verkställande direktör
1 15 Anders
2 12 Johan
3 9 Stefan
9 Björn
5 8 Peter
8 Håkan
7 7 Jonas
8 6 Martin
6 Jan
6 Anna

Kraftkvinnorna

Kraftkvinnorna är en förening och ett nätverk som bildades 2015 för att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energibranschen. Man har ett uttalat mål att öka andelen kvinnor bland medarbetare, i styrelser och ledningsgrupper i svenska energibolag.

 

 

 

 

 

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Samer Nameer

Startade batteriföretag för att förse marknaden med stationär energilagring

0
Ingenjören Samer Nameer startade batteriföretaget Enerpoly med sin vän Mylad Chamoun. Nu utvecklar och tillverkar de zinkbatterier på KTHs campus och företaget växer. Hur är det jobbet? Följ med en vecka med produktion, patent och möten.

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

2
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.

Våga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

0
Funderar på ett göra något helt annat men är orolig för att hoppa av ingenjörsbanan? En avstickare i karriären kan ge dig en ny nisch och ett mer utvecklande jobb.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

Spanien prövar fyra dagars arbetsvecka

0
I Spanien startar ett försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. Fler länder i Europa är på gång eller har redan infört kortare arbetsvecka. Frågan debatterades också på Ingenjörsfullmäktige i november.
Intervju för sommarjobb

Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

0
Hur gör man för att få ett sommarjobb där man får använda sina ingenjörskunskaper? Eller för att få ett sommarjobb över huvud taget? Här ger en professor, en studievägledare och en karriärvägledare sina bästa råd.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Konsult funderar över pengapåsar

Sex råd – om du erbjuds rörlig lön som konsult

0
Som konsult finns det upplägg där man får en procentandel av det som faktureras kunden. Det kan ge hög lön, men innebär också risker. Vad ska man tänka på om man erbjuds den typen av lön? Här svarar två ombudsmän.