Känner du dig omotiverad och seg inför jobbstarten? Det är inget konstigt. Så här kan du göra för att väcka lusten inför höstens arbete.
Semestern är en tid som präglas av stor frihet. Du kan i princip ägna dig åt att bara göra saker du tycker om, tillsammans med de du trivs allra bäst med. Kontrasten till arbetsvardagen är total.
Att börja jobba igen är därför en stor omställning för de allra flesta.
– Det är en brutal övergång. Även jag, som älskar mitt jobb kan känna ångest inför att börja jobba igen efter semestern, säger Stefan Söderfjäll, psykolog och författare till ett flertal böcker om ledarskap, teamarbete, mål och motivation.
Gör övergången smidig
Ett bra tips inför jobbstarten är att försöka att göra övergången så smidig som möjligt. Kanske behöver du börja vänja kroppen vid tidigare morgnar, eller så smått börja planera för de vardagliga rutinerna. Men undvik att tjuvjobba under hela din semester.
– Många tycker att det är bra och att det inte gör övergången lika blodig. Men har du då verkligen gett din kropp och ditt psyke den vila och återhämtning som du behöver?
Tänk inte heller att du ska prestera maximalt från dag ett efter semestern. Använd den första veckan till att vänja dig vid nya rutiner, ta dig an de enklare uppgifterna först och ge dig själv tid att prata med dina kollegor om hur sommaren varit.
Så mjukstartar du efter semestern
- Sätt inte för höga mål. Tänk inte att du ska prestera maximalt dag ett.
- Smyg igång. Ägna dig åt de mer lättsamma uppgifterna första veckan. Ge dig själv tid att komma in i de nya rutinerna.
- Prata med kollegorna. Ge dig tid att samtala om hur sommaren har varit och de känslor som väcks när höstens arbete drar igång igen.
– Det hjälper dig att göra övergången mindre brutal. Efter en till två veckor brukar de allra flesta vara tillbaka i de gamla jobbgängorna igen.
Låt inte känslorna styra ditt beteende
För vissa sätter jobbångesten in redan under sista semesterveckan. Jobbtankarna börjar mala och sorgen över att den härliga semestern snart är slut kan vara tung att bära på.
– Om de tankarna kommer, försök acceptera att du känner så men låt inte känslorna styra ditt beteende. Fundera istället hur en riktigt bra sista semestervecka skulle kunna se ut, trots att du känner jobbångest, förklarar Stefan Söderfjäll.
Läs också: Behåll dina rutiner för en smidigare jobbstart
Då är motivationen på topp
Att känna motivation och lust till sitt arbete är viktigt för att kunna göra ett bra jobb. Utan motivation blir det svårt att ta tag i de tuffa uppgifterna, känna engagemang och må bra på jobbet.
– Motivation är en drivkraft till vårt beteende. Det är motivationen som gör att vi anstränger oss och fortsätter göra det, även när vi möter utmaningar, förklarar Stefan Söderfjäll.
Vad är det då som gör att vi känner motivation?
– Det som är bäst för att må bra och ha ett hållbart arbetsliv där du presterar bra är autonomi, alltså självbestämmande. Om du vill odla den typen av motivation hos dig själv, eller hos andra, så är det tre parametrar som är avgörande, förklarar Stefan Söderfjäll.
De tre parametrarna är:
- Kompetens. Vi behöver känna oss duktiga på det vi gör. Det gör vi genom att få feedback, se resultat och framsteg i vårt arbete och att vi får möjlighet att utveckla vår kompetens för att fortsätta göra ett bra jobb.
- Samhörighet. Vi behöver känna oss trygga i relationerna med våra kollegor, att vi stöttar och hjälper varandra, har roligt tillsammans och att det finns utrymme att vara sig själv.
- Autonomi. Vi behöver även känna att vi får vara med och bestämma, att vi är involverade och har möjlighet att påverka både beslut och hur arbetet ska utföras.
Under semestern kan de flesta checka av alla tre parametrarna. Motivationen är på topp. Men även på jobbet behöver de tre grundläggande behoven checkas av för att vi ska vara motiverade.
– Om det falerar på någon punkt kan det fungera ett tag, men alltsomoftast inverkar det negativt på motivationen, förklarar Stefan Söderfjäll.
Prata om motivationen
Bristande motivation påverkar alla, både individen, kollegorna och verksamheten i stort. Gnistan finns inte där längre. Du går in i ett förvaltande läge, utvecklingen stannar av och i värsta fall sprider du en dålig stämning omkring dig.
Därför tycker Stefan Söderfjäll att det är viktigt att prata om motivation på arbetsplatsen. Hur märker ni när ni gör ett bra jobb? På vilket sätt kan ni påverka ert arbete? Hur gör ni för att öka samhörigheten i gruppen och stärka varandra? Hur kan ni göra mer av det som fungerar bra?
– Genom att prata motivation kan man få indikatorer på om det finns motivationsbrist hos dig själv eller i gruppen som helhet och sätta in åtgärder i tid, konstaterar Stefan Söderfjäll.
Känslan av orättvisa kan påverka
Tips om du vill byta jobb
Här är Sveriges Ingenjörers tips för dig som vill ta steget och söka nytt jobb.
Förutom de grundläggande behoven – kompetens, samhörighet och autonomi – finns det även andra saker som påverkar motivationen. Att sätta mål som utgår från dina personliga ambitioner och drivkrafter är ett sätt att jobba med motivation.
Känslan av rättvisa är en annan faktor som spelar in.
– Om du upplever att du ger mer än du får tillbaka eller att resurserna fördelas orättvist i jämförelse med dina kollegor så kan det påverka din motivation i arbetet negativt. I värsta fall innebär det att du slutar att anstränga dig, säger Stefan Söderfjäll.
Fundera över din egen motivation
Generellt sett tror Stefan Söderfjäll att det är viktigt att fundera över sin motivation. Vad är det som gör min nuvarande situation motiverande och tillfredsställande? Vad drar ned? Vad behöver jag tillföra om jag ska vara kvar på det jobb jag har?
Om minustecknen börjar bli fler än pulstecknen behöver du göra något åt situationen – både för din egen skull, men även för arbetsgivaren och kollegorna.
– Ställ dig frågan: Är det här det sista jag vill göra i mitt arbetsliv? Att byta jobb är inte lätt, det ska vi ha all respekt för, men om du själv eller omgivningen börjar notera att du inte har samma driv och gnista längre så kanske det är dags att göra något nytt, säger Stefan Söderfjäll.
1 kommentar
Detta kanske fungerar för ingenjörer, men för många andra yrken kan nog rådet att ”smyga igång ” upplevas som närmast provocerande…