Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSeg och omotiverad efter semestern? Här är förklaringen

Seg och omotiverad efter semestern? Här är förklaringen

Känner du dig omotiverad och seg inför jobbstarten? Det är inget konstigt. Så här kan du göra för att väcka lusten inför höstens arbete.

Semestern är en tid som präglas av stor frihet. Du kan i princip ägna dig åt att bara göra saker du tycker om, tillsammans med de du trivs allra bäst med. Kontrasten till arbetsvardagen är total.

Att börja jobba igen är därför en stor omställning för de allra flesta.

Stefan Söderfjäll har bland annat skrivit boken En liten bok om motivation.

– Det är en brutal övergång. Även jag, som älskar mitt jobb kan känna ångest inför att börja jobba igen efter semestern, säger Stefan Söderfjäll, psykolog och författare till ett flertal böcker om ledarskap, teamarbete, mål och motivation.

Gör övergången smidig

Ett bra tips inför jobbstarten är att försöka att göra övergången så smidig som möjligt. Kanske behöver du börja vänja kroppen vid tidigare morgnar, eller så smått börja planera för de vardagliga rutinerna. Men undvik att tjuvjobba under hela din semester.

– Många tycker att det är bra och att det inte gör övergången lika blodig. Men har du då verkligen gett din kropp och ditt psyke den vila och återhämtning som du behöver?

Tänk inte heller att du ska prestera maximalt från dag ett efter semestern. Använd den första veckan till att vänja dig vid nya rutiner, ta dig an de enklare uppgifterna först och ge dig själv tid att prata med dina kollegor om hur sommaren varit.

Så mjukstartar du efter semestern

  1. Sätt inte för höga mål. Tänk inte att du ska prestera maximalt dag ett.
  2. Smyg igång. Ägna dig åt de mer lättsamma uppgifterna första veckan. Ge dig själv tid att komma in i de nya rutinerna.
  3. Prata med kollegorna. Ge dig tid att samtala om hur sommaren har varit och de känslor som väcks när höstens arbete drar igång igen.

– Det hjälper dig att göra övergången mindre brutal. Efter en till två veckor brukar de allra flesta vara tillbaka i de gamla jobbgängorna igen.

Låt inte känslorna styra ditt beteende

För vissa sätter jobbångesten in redan under sista semesterveckan. Jobbtankarna börjar mala och sorgen över att den härliga semestern snart är slut kan vara tung att bära på.

– Om de tankarna kommer, försök acceptera att du känner så men låt inte känslorna styra ditt beteende. Fundera istället hur en riktigt bra sista semestervecka skulle kunna se ut, trots att du känner jobbångest, förklarar Stefan Söderfjäll.

Läs också: Behåll dina rutiner för en smidigare jobbstart

Då är motivationen på topp

Att känna motivation och lust till sitt arbete är viktigt för att kunna göra ett bra jobb. Utan motivation blir det svårt att ta tag i de tuffa uppgifterna, känna engagemang och må bra på jobbet.

– Motivation är en drivkraft till vårt beteende. Det är motivationen som gör att vi anstränger oss och fortsätter göra det, även när vi möter utmaningar, förklarar Stefan Söderfjäll.

Vad är det då som gör att vi känner motivation?

– Det som är bäst för att må bra och ha ett hållbart arbetsliv där du presterar bra är autonomi, alltså självbestämmande. Om du vill odla den typen av motivation hos dig själv, eller hos andra, så är det tre parametrar som är avgörande, förklarar Stefan Söderfjäll.

De tre parametrarna är:

  1. Kompetens. Vi behöver känna oss duktiga på det vi gör. Det gör vi genom att få feedback, se resultat och framsteg i vårt arbete och att vi får möjlighet att utveckla vår kompetens för att fortsätta göra ett bra  jobb.
  2. Samhörighet. Vi behöver känna oss trygga i relationerna med våra kollegor, att vi stöttar och hjälper varandra, har roligt tillsammans och att det finns utrymme att vara sig själv.
  3. Autonomi. Vi behöver även känna att vi får vara med och bestämma, att vi är involverade och har möjlighet att påverka både beslut och hur arbetet ska utföras.

Under semestern kan de flesta checka av alla tre parametrarna. Motivationen är på topp. Men även på jobbet behöver de tre grundläggande behoven checkas av för att vi ska vara motiverade.

– Om det falerar på någon punk kan det fungera ett tag, men alltsomoftast inverkar det negativt på motivationen, förklarar Stefan Söderfjäll.

Prata om motivationen

Bristande motivation påverkar alla, både individen, kollegorna och verksamheten i stort. Gnistan finns inte där längre. Du går in i ett förvaltande läge, utvecklingen stannar av och i värsta fall sprider du en dålig stämning omkring dig.

Därför tycker Stefan Söderfjäll att det är viktigt att prata om motivation på arbetsplatsen. Hur märker ni när ni gör ett bra jobb? På vilket sätt kan ni påverka ert arbete? Hur gör ni för att öka samhörigheten i gruppen och stärka varandra? Hur kan ni göra mer av det som fungerar bra?

– Genom att prata motivation kan man få indikatorer på om det finns motivationsbrist hos dig själv eller i gruppen som helhet och sätta in åtgärder i tid, konstaterar Stefan Söderfjäll.

Känslan av orättvisa kan påverka

Tips om du vill byta jobb

Här är Sveriges Ingenjörers tips för dig som vill ta steget och söka nytt jobb.

Förutom de grundläggande behoven – kompetens, samhörighet och autonomi – finns det även andra saker som påverkar motivationen. Att sätta mål som utgår från dina personliga ambitioner och drivkrafter är ett sätt att jobba med motivation.

Känslan av rättvisa är en annan faktor som spelar in.

– Om du upplever att du ger mer än du får tillbaka eller att resurserna fördelas orättvist i jämförelse med dina kollegor så kan det påverka din motivation i arbetet negativt. I värsta fall innebär det att du slutar att anstränga dig, säger Stefan Söderfjäll.

Fundera över din egen motivation

Generellt sett tror Stefan Söderfjäll att det är viktigt att fundera över sin motivation. Vad är det som gör min nuvarande situation motiverande och tillfredsställande? Vad drar ned? Vad behöver jag tillföra om jag ska vara kvar på det jobb jag har?

Läs också: Sex råd – så gör du när jobbet inte känns kul längre

Om minustecknen börjar bli fler än pulstecknen behöver du göra något åt situationen – både för din egen skull, men även för arbetsgivaren och kollegorna.

– Ställ dig frågan: Är det här det sista jag vill göra i mitt arbetsliv? Att byta jobb är inte lätt, det ska vi ha all respekt för, men om du själv eller omgivningen börjar notera att du inte har samma driv och gnista längre så kanske det är dags att göra något nytt, säger Stefan Söderfjäll.

Anna Nyström

Känner du dig omotiverad efter semestern?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

1 KOMMENTAR

  1. Detta kanske fungerar för ingenjörer, men för många andra yrken kan nog rådet att ”smyga igång ” upplevas som närmast provocerande…

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.