Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

Per Norlander, ordförande för akademikerföreningen på Ericsson, säger att anställda är besvikna över att exporten till Ryssland fortsätter trots att företaget har hävdat motsatsen. Foto: Sveriges Ingenjörer.

Efter efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten har upphört.
”De signaler vi har hört är att förtroendet för ledningen har sjunkit mer än aktien” säger Per Norlander, koncernförhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson, till Dagens Industri.

Fredagen den 23 september avslöjade Sveriges Radio att Ericsson sökt och beviljats dispens från de exportrestriktioner till Ryssland som infördes efter invasionen av Ukraina. Men företaget har hela tiden hävdat att deras export till Ryssland har upphört.

På bolagsstämman i mars sa Ericssons vd Börje Ekholm att företaget beslutat att stoppa alla leveranser till Ryssland och Belarus. Och i den senaste halvårsrapporten kan man läsa: ”I slutet av februari avbröt Ericsson alla leveranser till kunder i Ryssland. Med anledning av de senaste händelserna och EU:s sanktioner stoppas nu samtliga affärer som påverkas med kunder i Ryssland”.

Dagens Industri har kontaktat Per Norlander, koncernförhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson och han svarar i ett mejl.

”Precis som tongångarna förra gången så uttrycker många besvikelse, ”inte nu igen!” men nu är det ännu närmare och på allas läppar”.

Lever inte som man lär

Att besvikelsen är stor beror på att ledningen inte lever som man lär. Per Norlander berättar för Dagens Industri att anställda på Ericsson globalt har drillats hårt i att agera etiskt, kommunicera ärligt och följa regler och protokoll till punkt och pricka.

”De anställda, våra medlemmar, har verkligen dragit sitt strå till stacken. Då blir skadan större när sådant här bubblar upp likt gasbubblor i ett kärr”, skriver Per Norlander till DI.

I samband med Sveriges Radios avslöjande sjönk Ericssons aktie kraftigt men Per Norlander ser också andra allvarliga effekter.

”De signaler vi hört i dag är att förtroendet för ledningen sjunkit betydligt mer än aktien så där finns en uppförsbacke som heter duga”, skriver han till Dagens Industri.

Sveriges Ingenjörer hoppas nu på ”uppryckning och tillnyktring å det snaraste”.

Per Norlander menar att det inte har någon större betydelse att exporten har godkänts av myndigheter. Problemet, och det som skadar förtroendet, är att det som företaget har kommunicerat inte verkar stämma.

Leveranserna pågår till årsskiftet

Tisdagen den 27 september, fyra dagar efter Sveriges Radios avslöjande, tog Ericssons vd Börje Ekholm några minuter av en presskonferens i samband med ett företagsförvärv, för att kommentera exporten till Ryssland.

Han försäkrade att Ericsson i april stoppat alla verksamheter i Ryssland men att det handlar om komplex verksamhet som tar tid att stänga ner. Leveranserna som fortfarande pågår ska enligt Börje Ekholm bara gälla civila nätverk och kommer att avslutas vid årsskiftet 2022/2023.

11 kommentarer

  • PPS

    Visst gäller det mjukvara osv. MEN, hur svårt kan det vara att vid tillfälle då man basunerar ut att ALLA LEVERANSER TILL RYSSLAND STOPPAS OMEDELBART kompletterar det med att informera om att DETTA INNEBÄR, ATT ENDAST VISSA MJUKVARUUPPDATERINGAR PÅ CIVILA NÄT AVSES LEVERERAS FÖRUTSATT ATT TILLSTÅND ERHÅLLS. Därefter kan man motivera VARFÖR dessa mjukvaruuppdateringar bör göras och konsekvenserna om de inte görs. I annat fall ska man givetvis inte göra mjukvarukompletteringarna. Hur svårt kan det vara???

    29 september 2022
  • Rafael Amen

    Om företagets lönsamhet är allra viktigast, är sådant här oundvikligt. Ska man leva med det?

    29 september 2022
    • Sascha

      Alla vill till himmelen men ingen vill dö. Jag skulle aldrig utsätta mitt jobb och min ekonomi för risker baserade på vad Aftonbladet beskriver. Jag kan teknik, inte politik, men jag har förtroende för Ericssons Ledning. De gör allt för radda jobben.
      ibland, a man has got to do what a man has got to do!

      13 oktober 2022
  • Magnus Roland

    Jag ingår inte i Ericsson som ingenjör men förtroendet för SVT och organisationen Sveriges ingenjörer har sjunkit kraftigt då man inte kan förstå hur informationsspridning i nätverk påverkar hela systemets verklighetsuppfattning. Det vore ett slag mot det ryska folket att inte kunna kommunicera öppet med de nätverk som Ericsson byggt upp. Öppna samhällen är sårbara men öppenheten bygger på att alla enskilda individer och organisationer agerar med ett globalt ansvarstagande, vilket normalt sunt förnuft talar för att Ericsson har agerat rätt eftersom de ger stöd till civil kommunikation som i Ryssland av Kreml stoppas.

    29 september 2022
    • Karl Svensson

      Om Ericsson tycker att det är av yttersta vikt att stödja kommunikationen den ryska befolkningen emellan, varför har man då inte kommunicerat det utåt?
      Problemet här är ju inte om det Ericsson har gjort är rätt eller fel utan hur de har valt att kommunicera det. De har ännu en gång valt att inte vara transparenta mot sina aktieägare och sånt brukar straffa sig på börsen…

      29 september 2022
  • Ann-Christine Eriksson

    Har inte hört något missnöje som bubblar inom Ericsson. Agerandet av Ericsson i Ryssland verkar helt rimligt.
    Läs nyheten på Ericsson.com
    https://www.ericsson.com/en/newsroom/comments-september-23-2022

    29 september 2022
  • Josefin

    Byt ledning! Det är det enda rätta för företagets skull, nuvarande ledning har misslyckats om och om igen på viktiga punkter. Förtroendet är skadat och företaget får lida. Fattar inte att ledningen inte tar sitt ansvar för företaget och frivilligt lämnar. Egoistiskt, om du frågar mig.

    29 september 2022
  • Hans Tegnander

    Ja, missnöjet bubblar på Ericsson. Missnöjet med att media, och nu t o m Sveriges Ingenjörer, väljer att misstolka tillgänglig information från Ericsson och sedan sprida denna uppenbart vinklade bild.

    29 september 2022
    • Karin Virgin

      Sveriges Ingenjörers koncernförhandlare på Ericsson beskriver ett svikande förtroende för ledningen/Redaktionen

      29 september 2022
    • Charlotta Werner

      Håller helt med dig Hans, media misstolkar hela tiden information från Ericsson för att få säljande rubriker. I detta fall är det inga hårdvaruleveranser utan bara mjukvarusupport till civila nätverk så att det ryska folket ska fortsätta kunna få information från omvärlden.

      29 september 2022
      • Peter

        Vad är skillnad? Produkt=produkt oberoende vilken form. Har man sagt att man stoppar alla leveranser och så innte sker har man inte talat sanningen. Talar man inte sanningen knagar det på förtroende = inte bra.

        07 oktober 2022

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar