Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtSveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

Sveriges Ingenjörer på Ericsson: ”Inte nu igen”

Efter efter invasionen av Ukraina har Ericsson sökt och beviljats tillstånd för export till Ryssland. Men bolaget har hävdat att exporten har upphört.
”De signaler vi har hört är att förtroendet för ledningen har sjunkit mer än aktien” säger Per Norlander, koncernförhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson, till Dagens Industri.

Fredagen den 23 september avslöjade Sveriges Radio att Ericsson sökt och beviljats dispens från de exportrestriktioner till Ryssland som infördes efter invasionen av Ukraina. Men företaget har hela tiden hävdat att deras export till Ryssland har upphört.

På bolagsstämman i mars sa Ericssons vd Börje Ekholm att företaget beslutat att stoppa alla leveranser till Ryssland och Belarus. Och i den senaste halvårsrapporten kan man läsa: ”I slutet av februari avbröt Ericsson alla leveranser till kunder i Ryssland. Med anledning av de senaste händelserna och EU:s sanktioner stoppas nu samtliga affärer som påverkas med kunder i Ryssland”.

Dagens Industri har kontaktat Per Norlander, koncernförhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson och han svarar i ett mejl.

”Precis som tongångarna förra gången så uttrycker många besvikelse, ”inte nu igen!” men nu är det ännu närmare och på allas läppar”.

Lever inte som man lär

Att besvikelsen är stor beror på att ledningen inte lever som man lär. Per Norlander berättar för Dagens Industri att anställda på Ericsson globalt har drillats hårt i att agera etiskt, kommunicera ärligt och följa regler och protokoll till punkt och pricka.

”De anställda, våra medlemmar, har verkligen dragit sitt strå till stacken. Då blir skadan större när sådant här bubblar upp likt gasbubblor i ett kärr”, skriver Per Norlander till DI.

I samband med Sveriges Radios avslöjande sjönk Ericssons aktie kraftigt men Per Norlander ser också andra allvarliga effekter.

”De signaler vi hört i dag är att förtroendet för ledningen sjunkit betydligt mer än aktien så där finns en uppförsbacke som heter duga”, skriver han till Dagens Industri.

Sveriges Ingenjörer hoppas nu på ”uppryckning och tillnyktring å det snaraste”.

Per Norlander menar att det inte har någon större betydelse att exporten har godkänts av myndigheter. Problemet, och det som skadar förtroendet, är att det som företaget har kommunicerat inte verkar stämma.

Leveranserna pågår till årsskiftet

Tisdagen den 27 september, fyra dagar efter Sveriges Radios avslöjande, tog Ericssons vd Börje Ekholm några minuter av en presskonferens i samband med ett företagsförvärv, för att kommentera exporten till Ryssland.

Han försäkrade att Ericsson i april stoppat alla verksamheter i Ryssland men att det handlar om komplex verksamhet som tar tid att stänga ner. Leveranserna som fortfarande pågår ska enligt Börje Ekholm bara gälla civila nätverk och kommer att avslutas vid årsskiftet 2022/2023.

Karin Virgin

11 KOMMENTARER

  1. Visst gäller det mjukvara osv. MEN, hur svårt kan det vara att vid tillfälle då man basunerar ut att ALLA LEVERANSER TILL RYSSLAND STOPPAS OMEDELBART kompletterar det med att informera om att DETTA INNEBÄR, ATT ENDAST VISSA MJUKVARUUPPDATERINGAR PÅ CIVILA NÄT AVSES LEVERERAS FÖRUTSATT ATT TILLSTÅND ERHÅLLS. Därefter kan man motivera VARFÖR dessa mjukvaruuppdateringar bör göras och konsekvenserna om de inte görs. I annat fall ska man givetvis inte göra mjukvarukompletteringarna. Hur svårt kan det vara???

    • Alla vill till himmelen men ingen vill dö. Jag skulle aldrig utsätta mitt jobb och min ekonomi för risker baserade på vad Aftonbladet beskriver. Jag kan teknik, inte politik, men jag har förtroende för Ericssons Ledning. De gör allt för radda jobben.
      ibland, a man has got to do what a man has got to do!

  2. Jag ingår inte i Ericsson som ingenjör men förtroendet för SVT och organisationen Sveriges ingenjörer har sjunkit kraftigt då man inte kan förstå hur informationsspridning i nätverk påverkar hela systemets verklighetsuppfattning. Det vore ett slag mot det ryska folket att inte kunna kommunicera öppet med de nätverk som Ericsson byggt upp. Öppna samhällen är sårbara men öppenheten bygger på att alla enskilda individer och organisationer agerar med ett globalt ansvarstagande, vilket normalt sunt förnuft talar för att Ericsson har agerat rätt eftersom de ger stöd till civil kommunikation som i Ryssland av Kreml stoppas.

    • Om Ericsson tycker att det är av yttersta vikt att stödja kommunikationen den ryska befolkningen emellan, varför har man då inte kommunicerat det utåt?
      Problemet här är ju inte om det Ericsson har gjort är rätt eller fel utan hur de har valt att kommunicera det. De har ännu en gång valt att inte vara transparenta mot sina aktieägare och sånt brukar straffa sig på börsen…

  3. Byt ledning! Det är det enda rätta för företagets skull, nuvarande ledning har misslyckats om och om igen på viktiga punkter. Förtroendet är skadat och företaget får lida. Fattar inte att ledningen inte tar sitt ansvar för företaget och frivilligt lämnar. Egoistiskt, om du frågar mig.

  4. Ja, missnöjet bubblar på Ericsson. Missnöjet med att media, och nu t o m Sveriges Ingenjörer, väljer att misstolka tillgänglig information från Ericsson och sedan sprida denna uppenbart vinklade bild.

    • Håller helt med dig Hans, media misstolkar hela tiden information från Ericsson för att få säljande rubriker. I detta fall är det inga hårdvaruleveranser utan bara mjukvarusupport till civila nätverk så att det ryska folket ska fortsätta kunna få information från omvärlden.

      • Vad är skillnad? Produkt=produkt oberoende vilken form. Har man sagt att man stoppar alla leveranser och så innte sker har man inte talat sanningen. Talar man inte sanningen knagar det på förtroende = inte bra.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.