Ett utlandsjobb kan ge karriären en skjuts

På ett jobb utomlands får du ofta se flera delar av verksamheten och en bredare erfarenhet och en förståelse för andra kulturer. Foto: Getty Images.

Ericsson har verksamhet i 180 länder. Just nu är ett femtiotal svenska Ericssonanställda ute på korta eller långa uppdrag i utlandet. Anki Ljung, rekryteringschef på Ericsson har flera tips till dem som vill ut i världen.

Möjligheterna att arbeta utomlands är i det närmaste obegränsade för dig som är ingenjör. Dessutom är det karriärsmart.

(Från vänster) Carl-Henric Svanberg, Mats Granryd och Martin Lundstedt under Svenskar i Världens seminarium ”Framgångsrikt ledarskap hemma och borta” Foto: Magnus Sandberg

Om du aspirerar på en plats i ledningsgruppen i ett globalt bolag i framtiden kan internationell erfarenhet rent av vara ett krav.

Det hävdade i alla fall Mats Granryd, nytillträdd ordförande för Vattenfall, Martin Lundstedt, vd och koncernchef på Volvo Group och Carl-Henric Svanberg, numera ordförande i Volvo Group när de fick frågan under seminariet ”Framgångsrikt ledarskap hemma och borta” i början av september.

Läs också Ingenjörens guide Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta.

Hitta ett uppdrag du vill ha

Anki Ljung, rekryteringschef på Ericsson

Anki Ljung, rekryteringschef på Ericsson, delar inte helt bilden att ett utlandsuppdrag skulle vara avgörande för en framtida ledande roll, men ser det ändå som mycket värdefullt.

Genom att jobba utomlands, antingen i uppdrag eller genom att resa i arbetet, så får du se flera delar av verksamheten och får en bredare erfarenhet och förståelse för både verksamheten och andra kulturer. Få ångrar ett utlandsuppdrag!

Anki Ljungs råd till dig som överväger att söka dig utomlands är att i första hand gå på intresse för jobbet i sig.

 Hitta ett uppdrag som du verkligen vill ha. Därutöver behöver du läsa på om hur det fungerar i just det landet. Hur kan du integreras på bästa sätt? Hitta nya kompisar? Om du har familj blir det ytterligare en dimension för hur du behöver förbereda dig.

Ta eget initiativ

Just nu är ett femtiotal svenska Ericssonanställda ute på kort eller långt uppdrag i utlandet. Utöver det tillkommer många fler som anställs på plats i landet. De som åker har ofta arbetat lite längre.

 Men det finns också program för dem som är i början av sin karriär och där det ingår att åka på utlandsuppdrag, berättar Anki Ljung.

För att få chansen att göra utlandsuppdrag vilar ett stort ansvar på individen själv.

Vi är för en öppen talangmarknad och vill gärna att man själv tar initiativ. Vi vill inte bara utse några särskilda för utlandsuppdragen. Ericsson finns i 180 länder och det ger en fantastisk möjlighet att arbeta med det man är intresserad av som ingenjör och samtidigt få se andra kulturer, säger Anki Ljung.

För att utlandsuppdraget ska bli lyckat i ett karriärperspektiv råder Anki Ljung att hålla en kontinuerlig dialog med chefen hemma och att i god tid innan uppdraget tar slut stämma av vad som händer härnäst. För att inte stanna i den tekniska utvecklingen gäller det att fortsatt hålla sig uppdaterad inom sitt kompetensområde.

 Vi erbjuder många utbildningar i form av virtuella klasser så det finns goda chanser att hålla sig ajour och relevant.

Gällande den sociala biten erbjuder Ericsson olika nätverk och fritidssysselsättningar så som språkcaféer och föreningar inom exempelvis idrott och trädgård för att berika tillvaron för dem som är ute på uppdrag.

 Det viktigaste för att trivas är att skapa sig ett eget sammanhang. Man behöver en kontext utanför jobbet. Förutom att rollen och uppdraget känns bra.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Är dörren till tekniken stängd när jag tar ett chefsjobb?

Är dörren till tekniken stängd när jag tar ett chefsjobb?

En risk med att bli chef är att man hamnar efter i den tekniska utvecklingen. Hur hanterar man det om man vill gå tillbaka till tekniken? Så här svarar karriärcoachen.
Fler artiklar