Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbEtt utlandsjobb kan ge karriären en skjuts

Ett utlandsjobb kan ge karriären en skjuts

Ericsson har verksamhet i 180 länder. Just nu är ett femtiotal svenska Ericssonanställda ute på korta eller långa uppdrag i utlandet. Anki Ljung, rekryteringschef på Ericsson har flera tips till dem som vill ut i världen.

Möjligheterna att arbeta utomlands är i det närmaste obegränsade för dig som är ingenjör. Dessutom är det karriärsmart.

(Från vänster) Carl-Henric Svanberg, Mats Granryd och Martin Lundstedt under Svenskar i Världens seminarium ”Framgångsrikt ledarskap hemma och borta” Foto: Magnus Sandberg

Om du aspirerar på en plats i ledningsgruppen i ett globalt bolag i framtiden kan internationell erfarenhet rent av vara ett krav.

Det hävdade i alla fall Mats Granryd, nytillträdd ordförande för Vattenfall, Martin Lundstedt, vd och koncernchef på Volvo Group och Carl-Henric Svanberg, numera ordförande i Volvo Group när de fick frågan under seminariet ”Framgångsrikt ledarskap hemma och borta” i början av september.

Läs också Ingenjörens guide Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta.

Hitta ett uppdrag du vill ha

Anki Ljung, rekryteringschef på Ericsson

Anki Ljung, rekryteringschef på Ericsson, delar inte helt bilden att ett utlandsuppdrag skulle vara avgörande för en framtida ledande roll, men ser det ändå som mycket värdefullt.

Genom att jobba utomlands, antingen i uppdrag eller genom att resa i arbetet, så får du se flera delar av verksamheten och får en bredare erfarenhet och förståelse för både verksamheten och andra kulturer. Få ångrar ett utlandsuppdrag!

Anki Ljungs råd till dig som överväger att söka dig utomlands är att i första hand gå på intresse för jobbet i sig.

 Hitta ett uppdrag som du verkligen vill ha. Därutöver behöver du läsa på om hur det fungerar i just det landet. Hur kan du integreras på bästa sätt? Hitta nya kompisar? Om du har familj blir det ytterligare en dimension för hur du behöver förbereda dig.

Ta eget initiativ

Just nu är ett femtiotal svenska Ericssonanställda ute på kort eller långt uppdrag i utlandet. Utöver det tillkommer många fler som anställs på plats i landet. De som åker har ofta arbetat lite längre.

 Men det finns också program för dem som är i början av sin karriär och där det ingår att åka på utlandsuppdrag, berättar Anki Ljung.

För att få chansen att göra utlandsuppdrag vilar ett stort ansvar på individen själv.

Vi är för en öppen talangmarknad och vill gärna att man själv tar initiativ. Vi vill inte bara utse några särskilda för utlandsuppdragen. Ericsson finns i 180 länder och det ger en fantastisk möjlighet att arbeta med det man är intresserad av som ingenjör och samtidigt få se andra kulturer, säger Anki Ljung.

För att utlandsuppdraget ska bli lyckat i ett karriärperspektiv råder Anki Ljung att hålla en kontinuerlig dialog med chefen hemma och att i god tid innan uppdraget tar slut stämma av vad som händer härnäst. För att inte stanna i den tekniska utvecklingen gäller det att fortsatt hålla sig uppdaterad inom sitt kompetensområde.

 Vi erbjuder många utbildningar i form av virtuella klasser så det finns goda chanser att hålla sig ajour och relevant.

Gällande den sociala biten erbjuder Ericsson olika nätverk och fritidssysselsättningar så som språkcaféer och föreningar inom exempelvis idrott och trädgård för att berika tillvaron för dem som är ute på uppdrag.

 Det viktigaste för att trivas är att skapa sig ett eget sammanhang. Man behöver en kontext utanför jobbet. Förutom att rollen och uppdraget känns bra.

Jennie Jensen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER