Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörskarriärByta jobbEtt utlandsjobb kan ge karriären en skjuts

Ett utlandsjobb kan ge karriären en skjuts

Ericsson har verksamhet i 180 länder. Just nu är ett femtiotal svenska Ericssonanställda ute på korta eller långa uppdrag i utlandet. Anki Ljung, rekryteringschef på Ericsson har flera tips till dem som vill ut i världen.

Möjligheterna att arbeta utomlands är i det närmaste obegränsade för dig som är ingenjör. Dessutom är det karriärsmart.

(Från vänster) Carl-Henric Svanberg, Mats Granryd och Martin Lundstedt under Svenskar i Världens seminarium ”Framgångsrikt ledarskap hemma och borta” Foto: Magnus Sandberg

Om du aspirerar på en plats i ledningsgruppen i ett globalt bolag i framtiden kan internationell erfarenhet rent av vara ett krav.

Det hävdade i alla fall Mats Granryd, nytillträdd ordförande för Vattenfall, Martin Lundstedt, vd och koncernchef på Volvo Group och Carl-Henric Svanberg, numera ordförande i Volvo Group när de fick frågan under seminariet ”Framgångsrikt ledarskap hemma och borta” i början av september.

Läs också Ingenjörens guide Så hittar du ett utlandsjobb och svar på allt du behöver veta.

Hitta ett uppdrag du vill ha

Anki Ljung, rekryteringschef på Ericsson

Anki Ljung, rekryteringschef på Ericsson, delar inte helt bilden att ett utlandsuppdrag skulle vara avgörande för en framtida ledande roll, men ser det ändå som mycket värdefullt.

Genom att jobba utomlands, antingen i uppdrag eller genom att resa i arbetet, så får du se flera delar av verksamheten och får en bredare erfarenhet och förståelse för både verksamheten och andra kulturer. Få ångrar ett utlandsuppdrag!

Anki Ljungs råd till dig som överväger att söka dig utomlands är att i första hand gå på intresse för jobbet i sig.

 Hitta ett uppdrag som du verkligen vill ha. Därutöver behöver du läsa på om hur det fungerar i just det landet. Hur kan du integreras på bästa sätt? Hitta nya kompisar? Om du har familj blir det ytterligare en dimension för hur du behöver förbereda dig.

Ta eget initiativ

Just nu är ett femtiotal svenska Ericssonanställda ute på kort eller långt uppdrag i utlandet. Utöver det tillkommer många fler som anställs på plats i landet. De som åker har ofta arbetat lite längre.

 Men det finns också program för dem som är i början av sin karriär och där det ingår att åka på utlandsuppdrag, berättar Anki Ljung.

För att få chansen att göra utlandsuppdrag vilar ett stort ansvar på individen själv.

Vi är för en öppen talangmarknad och vill gärna att man själv tar initiativ. Vi vill inte bara utse några särskilda för utlandsuppdragen. Ericsson finns i 180 länder och det ger en fantastisk möjlighet att arbeta med det man är intresserad av som ingenjör och samtidigt få se andra kulturer, säger Anki Ljung.

För att utlandsuppdraget ska bli lyckat i ett karriärperspektiv råder Anki Ljung att hålla en kontinuerlig dialog med chefen hemma och att i god tid innan uppdraget tar slut stämma av vad som händer härnäst. För att inte stanna i den tekniska utvecklingen gäller det att fortsatt hålla sig uppdaterad inom sitt kompetensområde.

 Vi erbjuder många utbildningar i form av virtuella klasser så det finns goda chanser att hålla sig ajour och relevant.

Gällande den sociala biten erbjuder Ericsson olika nätverk och fritidssysselsättningar så som språkcaféer och föreningar inom exempelvis idrott och trädgård för att berika tillvaron för dem som är ute på uppdrag.

 Det viktigaste för att trivas är att skapa sig ett eget sammanhang. Man behöver en kontext utanför jobbet. Förutom att rollen och uppdraget känns bra.

Jennie Jensen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Stressen ökar på Chalmers: ”Det märks att vi är färre”

0
Neddragningarna på Chalmers har fått konsekvenser för medarbetarnas arbetsmiljö. Facket får nu signaler om att arbetsbelastningen ökar och stressnivån blivit högre för de anställda.

Tre ingenjörer: Så tog vi steget till eget

0
Friheten att välja uppdrag att kunna styra över sin tid är två goda skäl att bli egenkonsulter. Ingenjörerna Martin Lindahl, Tommy Oldebäck och Jerker Bergström delar med sig av sina erfarenheter.
Ingenjörsfullmäktige 2022

Lång debatt om kortad arbetstid

0
Hur radikalt ska Sveriges Ingenjörer vara i kraven på kortad arbetstid? På Ingenjörsfullmäktige blev det lång debatt om det, om lön och om matte i skolan.

More information for members in English

0
The annual congress of The Swedish Association of Graduate Engineers has decided to translate more information material for the members into English.
KTH

Färre tog ingenjörsexamen förra året

0
Nästan exakt 500 personer färre tog en ingenjörsexamen under det gångna läsåret jämfört med året före. Ändå var det många: 5 000 fler än i slutet av 1970-talet och 2 000 fler än i mitten av 1990-talet.

”Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner”

0
Trovärdig statistik är ett av de viktigaste verktygen i den kommande löneförhandlingen. De två Akademikerföreningar som förra året var bäst på att skicka in sina svar var Arriver Software och Ljungby kommun.

Börsras kan påverka pensionen – här är expertens råd

0
Börsen faller, men hur påverkar det egentligen min framtida pension? Läs pensionsekonomens tips på vad du ska ta reda på och hur du bör agera.

Akademiker inom handeln ingår i stort forskningsprojekt

0
Hur är det att jobba i handeln? Det ska forskare vid Stockholms universitet ta reda på. Enkäter kommer skickas till över 20 000 anställda, bland dem medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

CSN varnar: Se upp för dyra misstag med studielånen

0
Varje år får mer än 35 000 studerande återkrav för att de fått för mycket studiemedel. Nu varnar CSN för de vanligaste misstagen.
Malin Cronqvist

Dagbok från hållbarhetschefen på Svea Solar

1
I maj blev ingenjören Malin Cronqvist solenergibolaget Svea Solars första hållbarhetschef. Här är hennes dagbok från en vecka på jobbet.

VÄLKOMMEN TILL INGENJÖRSKARRIÄR

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Ingenjören och Sveriges Ingenjörer. Här publicerar vi artiklar och temaguider som ger inspiration och tips för att ta nästa steg i karriären.

GUIDER