Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSverige bäst i EU på innovation

Sverige bäst i EU på innovation

Sverige är världens tredje mest innovativa land och det mest innovativa landet i EU. Det visar FN:s årliga ranking Global Innovation Index. 

FN:s immaterialrättsorganisation WIPO har sedan 2007 utvärderat länders innovationsmöjligheter. Resultaten presenteras årligen i The Global Innovation Index. Av 132 länder placerade sig Sverige i år på plats nummer tre.

– Det är roligt att se att Sverige har en bra position när det gäller innovation, inom EU tar vi till och med guld. Även våra nordiska grannar ligger bra till, vilket är betydelsefullt för regionens innovationsklimat, säger Peter Strömbäck, generaldirektör för PRV.

Har ett gott företagsklimat

The Global Innovation Index undersöker ländernas innovationsmöjligheter och resultat utifrån 80 indikatorer.

Förutom kriterier som patent och varumärkesansökningar har man även indikatorer för skapande av appar för mobiltelefoner, export av högteknologi, politiskt klimat, utbildning, vetenskapliga publikationer, infrastruktur och idéskapande.

Världens mest innovativa länder

Årets topp 20 (förra året inom parentes):

  1. Schweiz (1)
  2. USA (3)
  3. Sverige (2)
  4. Storbritannien (4)
  5. Nederländerna (6)
  6. Sydkorea (5)
  7. Singapore (8)
  8. Tyskland (10)
  9. Finland (7)
  10. Danmark (9)
  11. Kina (12)
  12. Frankrike (11)
  13. Japan (13)
  14. Hong Kong (14)
  15. Kanada (16)
  16. Israel (15)
  17. Österrike (18)
  18. Estland(21)
  19. Luxemburg (23)
  20. Island (17)

Att Sverige placerar sig så bra till har flera förklaringar. Trots att Sverige är ett litet land är exporten stor, vilket innebär att Sverige har en stor närvaro på många olika marknader. Sverige har även ett gott företagsklimat, tilliten till statliga tjänster är hög medan hinder i form av byråkrati och korruption är låga.

Gynnar Sverige på flera sätt

I rankingen utmärker sig Sverige även som ett kunskapsintensivt land. När det gäller satsningar per capita på forskning och utveckling placerar sig Sverige som trea i världen. Det i kombination med många högt rankade universitet gör att förutsättningarna för innovation är goda.

– Vi har toppuniversiteten, men även bredden av universitet på många olika orter i landet. Det är en styrka som gör att vi kan omsätta innovationerna till nya produkter och tjänster, konstaterar Peter Strömbäck.

Att placera sig högt i The Global Innovation Index är viktigt, inte minst för varumärket Sverige.

– Det gynnar handel och öppnar för att fler företag vill etablera sig här. Det är ingen slump att man exempelvis väljer att etablera en batterifabrik just i Sverige, säger Peter Strömbäck.

Förstaplatsen hägrar

Samtidigt hägrar förstås förstaplatsen. Sverige har under lång tid pendlat mellan en andra och en tredjeplats och Peter Strömbäck skulle gärna vilja att Sverige tog topplaceringen nästa gång.

– Det är imponerande att Sverige ligger trea bland 132 av världens länder, men vi vill förstås bli ännu bättre. Nu behöver vi titta närmare på resultaten. Hur står vi oss i jämförelse med de som är bättre, vad behöver vi stärka för att slå dem?

Läs mer hos Sveriges Ingenjörer om forskning och innovation.

Anna Nyström 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.