Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningSverige bäst i EU på innovation

Sverige bäst i EU på innovation

Sverige är världens tredje mest innovativa land och det mest innovativa landet i EU. Det visar FN:s årliga ranking Global Innovation Index. 

FN:s immaterialrättsorganisation WIPO har sedan 2007 utvärderat länders innovationsmöjligheter. Resultaten presenteras årligen i The Global Innovation Index. Av 132 länder placerade sig Sverige i år på plats nummer tre.

– Det är roligt att se att Sverige har en bra position när det gäller innovation, inom EU tar vi till och med guld. Även våra nordiska grannar ligger bra till, vilket är betydelsefullt för regionens innovationsklimat, säger Peter Strömbäck, generaldirektör för PRV.

Har ett gott företagsklimat

The Global Innovation Index undersöker ländernas innovationsmöjligheter och resultat utifrån 80 indikatorer.

Förutom kriterier som patent och varumärkesansökningar har man även indikatorer för skapande av appar för mobiltelefoner, export av högteknologi, politiskt klimat, utbildning, vetenskapliga publikationer, infrastruktur och idéskapande.

Världens mest innovativa länder

Årets topp 20 (förra året inom parentes):

  1. Schweiz (1)
  2. USA (3)
  3. Sverige (2)
  4. Storbritannien (4)
  5. Nederländerna (6)
  6. Sydkorea (5)
  7. Singapore (8)
  8. Tyskland (10)
  9. Finland (7)
  10. Danmark (9)
  11. Kina (12)
  12. Frankrike (11)
  13. Japan (13)
  14. Hong Kong (14)
  15. Kanada (16)
  16. Israel (15)
  17. Österrike (18)
  18. Estland(21)
  19. Luxemburg (23)
  20. Island (17)

Att Sverige placerar sig så bra till har flera förklaringar. Trots att Sverige är ett litet land är exporten stor, vilket innebär att Sverige har en stor närvaro på många olika marknader. Sverige har även ett gott företagsklimat, tilliten till statliga tjänster är hög medan hinder i form av byråkrati och korruption är låga.

Gynnar Sverige på flera sätt

I rankingen utmärker sig Sverige även som ett kunskapsintensivt land. När det gäller satsningar per capita på forskning och utveckling placerar sig Sverige som trea i världen. Det i kombination med många högt rankade universitet gör att förutsättningarna för innovation är goda.

– Vi har toppuniversiteten, men även bredden av universitet på många olika orter i landet. Det är en styrka som gör att vi kan omsätta innovationerna till nya produkter och tjänster, konstaterar Peter Strömbäck.

Att placera sig högt i The Global Innovation Index är viktigt, inte minst för varumärket Sverige.

– Det gynnar handel och öppnar för att fler företag vill etablera sig här. Det är ingen slump att man exempelvis väljer att etablera en batterifabrik just i Sverige, säger Peter Strömbäck.

Förstaplatsen hägrar

Samtidigt hägrar förstås förstaplatsen. Sverige har under lång tid pendlat mellan en andra och en tredjeplats och Peter Strömbäck skulle gärna vilja att Sverige tog topplaceringen nästa gång.

– Det är imponerande att Sverige ligger trea bland 132 av världens länder, men vi vill förstås bli ännu bättre. Nu behöver vi titta närmare på resultaten. Hur står vi oss i jämförelse med de som är bättre, vad behöver vi stärka för att slå dem?

Läs mer hos Sveriges Ingenjörer om forskning och innovation.

Anna Nyström 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.