Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningSverige bäst i EU på innovation

Sverige bäst i EU på innovation

Sverige är världens tredje mest innovativa land och det mest innovativa landet i EU. Det visar FN:s årliga ranking Global Innovation Index. 

FN:s immaterialrättsorganisation WIPO har sedan 2007 utvärderat länders innovationsmöjligheter. Resultaten presenteras årligen i The Global Innovation Index. Av 132 länder placerade sig Sverige i år på plats nummer tre.

– Det är roligt att se att Sverige har en bra position när det gäller innovation, inom EU tar vi till och med guld. Även våra nordiska grannar ligger bra till, vilket är betydelsefullt för regionens innovationsklimat, säger Peter Strömbäck, generaldirektör för PRV.

Har ett gott företagsklimat

The Global Innovation Index undersöker ländernas innovationsmöjligheter och resultat utifrån 80 indikatorer.

Förutom kriterier som patent och varumärkesansökningar har man även indikatorer för skapande av appar för mobiltelefoner, export av högteknologi, politiskt klimat, utbildning, vetenskapliga publikationer, infrastruktur och idéskapande.

Världens mest innovativa länder

Årets topp 20 (förra året inom parentes):

 1. Schweiz (1)
 2. USA (3)
 3. Sverige (2)
 4. Storbritannien (4)
 5. Nederländerna (6)
 6. Sydkorea (5)
 7. Singapore (8)
 8. Tyskland (10)
 9. Finland (7)
 10. Danmark (9)
 11. Kina (12)
 12. Frankrike (11)
 13. Japan (13)
 14. Hong Kong (14)
 15. Kanada (16)
 16. Israel (15)
 17. Österrike (18)
 18. Estland(21)
 19. Luxemburg (23)
 20. Island (17)

Att Sverige placerar sig så bra till har flera förklaringar. Trots att Sverige är ett litet land är exporten stor, vilket innebär att Sverige har en stor närvaro på många olika marknader. Sverige har även ett gott företagsklimat, tilliten till statliga tjänster är hög medan hinder i form av byråkrati och korruption är låga.

Gynnar Sverige på flera sätt

I rankingen utmärker sig Sverige även som ett kunskapsintensivt land. När det gäller satsningar per capita på forskning och utveckling placerar sig Sverige som trea i världen. Det i kombination med många högt rankade universitet gör att förutsättningarna för innovation är goda.

– Vi har toppuniversiteten, men även bredden av universitet på många olika orter i landet. Det är en styrka som gör att vi kan omsätta innovationerna till nya produkter och tjänster, konstaterar Peter Strömbäck.

Att placera sig högt i The Global Innovation Index är viktigt, inte minst för varumärket Sverige.

– Det gynnar handel och öppnar för att fler företag vill etablera sig här. Det är ingen slump att man exempelvis väljer att etablera en batterifabrik just i Sverige, säger Peter Strömbäck.

Förstaplatsen hägrar

Samtidigt hägrar förstås förstaplatsen. Sverige har under lång tid pendlat mellan en andra och en tredjeplats och Peter Strömbäck skulle gärna vilja att Sverige tog topplaceringen nästa gång.

– Det är imponerande att Sverige ligger trea bland 132 av världens länder, men vi vill förstås bli ännu bättre. Nu behöver vi titta närmare på resultaten. Hur står vi oss i jämförelse med de som är bättre, vad behöver vi stärka för att slå dem?

Läs mer hos Sveriges Ingenjörer om forskning och innovation.

Anna Nyström 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Lönebesked

Vad händer med komp och semester när jag byter jobb?

0
Du har hittat ett nytt jobb och ska säga upp dig. Men vad händer med komp och semester som du har sparat? Här svarar Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.  

Vad är annorlunda med att vara chef i Sverige?

0
Hur upplever chefer från andra länder att det är att vara chef i Sverige? Så här svarar en ledarskapsexpert och fyra utländska ingenjörer som är chefer i Sverige.

Så här förbereder Chalmers för yrkesverksamma

0
Det nya omställningsstudiestödet ska göra det lättare för yrkesverksamma att bygga på sin kompetens. Men hur redo är högskolorna för detta?

Andreas ansvarar för beräkningarna av Nordens högsta hus

0
Karlatornet i Göteborg blir Nordens högsta byggnad och ska stå klar om två år. Ansvarig för beräkningarna av det komplicerade konstruktionsarbetet är civilingenjören Andreas Lindelöf, 34 år.  

Stressen ökar på Chalmers: ”Det märks att vi är färre”

0
Neddragningarna på Chalmers har fått konsekvenser för medarbetarnas arbetsmiljö. Facket får nu signaler om att arbetsbelastningen ökar och stressnivån blivit högre för de anställda.

Tre ingenjörer: Så blev vi egenkonsulter

0
Friheten att välja uppdrag att kunna styra över sin tid är två goda skäl att bli egenkonsult. Ingenjörerna Martin Lindahl, Tommy Oldebäck och Jerker Bergström delar med sig av sina erfarenheter.
Ingenjörsfullmäktige 2022

Lång debatt om kortad arbetstid

1
Hur radikalt ska Sveriges Ingenjörer vara i kraven på kortad arbetstid? På Ingenjörsfullmäktige blev det lång debatt om det, om lön och om matte i skolan.

More information for members in English

0
The annual congress of The Swedish Association of Graduate Engineers has decided to translate more information material for the members into English.
KTH

Färre tog ingenjörsexamen förra året

0
Nästan exakt 500 personer färre tog en ingenjörsexamen under det gångna läsåret jämfört med året före. Ändå var det många: 5 000 fler än i slutet av 1970-talet och 2 000 fler än i mitten av 1990-talet.

”Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner”

0
Trovärdig statistik är ett av de viktigaste verktygen i den kommande löneförhandlingen. De två Akademikerföreningar som förra året var bäst på att skicka in sina svar var Arriver Software och Ljungby kommun.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Kan jag bli tvingad att ta semester i jul?

1
Kan konsultföretag verkligen tvinga sina medarbetare att ta ut semester till jul? Ombudsmannen reder ut frågan.