Sverige bäst i EU på innovation

– Vår innovationskraft ger oss möjligheter att möta den gröna och digitala omställningen, att skapa nya produkter och tjänster som kan påverka lokalt och globalt och skapa fler jobb i Sverige, säger Peter Strömbäck, generaldirektör för PRV. Foto: Knut Capra Pedersen

Sverige är världens tredje mest innovativa land och det mest innovativa landet i EU. Det visar FN:s årliga ranking Global Innovation Index. 

FN:s immaterialrättsorganisation WIPO har sedan 2007 utvärderat länders innovationsmöjligheter. Resultaten presenteras årligen i The Global Innovation Index. Av 132 länder placerade sig Sverige i år på plats nummer tre.

– Det är roligt att se att Sverige har en bra position när det gäller innovation, inom EU tar vi till och med guld. Även våra nordiska grannar ligger bra till, vilket är betydelsefullt för regionens innovationsklimat, säger Peter Strömbäck, generaldirektör för PRV.

Har ett gott företagsklimat

The Global Innovation Index undersöker ländernas innovationsmöjligheter och resultat utifrån 80 indikatorer.

Förutom kriterier som patent och varumärkesansökningar har man även indikatorer för skapande av appar för mobiltelefoner, export av högteknologi, politiskt klimat, utbildning, vetenskapliga publikationer, infrastruktur och idéskapande.

Världens mest innovativa länder

Årets topp 20 (förra året inom parentes):

 1. Schweiz (1)
 2. USA (3)
 3. Sverige (2)
 4. Storbritannien (4)
 5. Nederländerna (6)
 6. Sydkorea (5)
 7. Singapore (8)
 8. Tyskland (10)
 9. Finland (7)
 10. Danmark (9)
 11. Kina (12)
 12. Frankrike (11)
 13. Japan (13)
 14. Hong Kong (14)
 15. Kanada (16)
 16. Israel (15)
 17. Österrike (18)
 18. Estland(21)
 19. Luxemburg (23)
 20. Island (17)

Att Sverige placerar sig så bra till har flera förklaringar. Trots att Sverige är ett litet land är exporten stor, vilket innebär att Sverige har en stor närvaro på många olika marknader. Sverige har även ett gott företagsklimat, tilliten till statliga tjänster är hög medan hinder i form av byråkrati och korruption är låga.

Gynnar Sverige på flera sätt

I rankingen utmärker sig Sverige även som ett kunskapsintensivt land. När det gäller satsningar per capita på forskning och utveckling placerar sig Sverige som trea i världen. Det i kombination med många högt rankade universitet gör att förutsättningarna för innovation är goda.

– Vi har toppuniversiteten, men även bredden av universitet på många olika orter i landet. Det är en styrka som gör att vi kan omsätta innovationerna till nya produkter och tjänster, konstaterar Peter Strömbäck.

Att placera sig högt i The Global Innovation Index är viktigt, inte minst för varumärket Sverige.

– Det gynnar handel och öppnar för att fler företag vill etablera sig här. Det är ingen slump att man exempelvis väljer att etablera en batterifabrik just i Sverige, säger Peter Strömbäck.

Förstaplatsen hägrar

Samtidigt hägrar förstås förstaplatsen. Sverige har under lång tid pendlat mellan en andra och en tredjeplats och Peter Strömbäck skulle gärna vilja att Sverige tog topplaceringen nästa gång.

– Det är imponerande att Sverige ligger trea bland 132 av världens länder, men vi vill förstås bli ännu bättre. Nu behöver vi titta närmare på resultaten. Hur står vi oss i jämförelse med de som är bättre, vad behöver vi stärka för att slå dem?

Läs mer hos Sveriges Ingenjörer om forskning och innovation.

Anna Nyström 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

På tur i liten bil

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 12 augusti!

Följ oss gärna på Facebook och Linkedin där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 12 augusti. Trevlig sommar! (inne i inlägget finns länkar till vår sida på Facebook och Linkedin)
Fler artiklar