CSN varnar: Se upp för dyra misstag med studielånen

Ett vanligt missförstånd är att studenterna tror att skolan meddelar CSN om ändringar och avbrott. Foto: CSN

Varje år får mer än 35 000 studerande återkrav för att de fått för mycket studiemedel. Nu varnar CSN för de vanligaste misstagen som studenterna gör.

Att få en plötslig utgift på 20 000 kronor eller mer är inget någon önskar sig. Men det är precis vad många studenter råkar ut för. Enligt CSN får omkring 35 000 studenter krav på återbetalning varje år.

En vanlig orsak till återbetalningskraven är att studenterna har glömt att meddela CSN när studierna förändras. Det kan till exempel handla om ändrad studietakt eller studieuppehåll, men även om förändrad inkomst.

Tror att skolan meddelar

Ett vanligt missförstånd är att man tror att skolan meddelar CSN om ändringar och avbrott. Men detta sker ofta med en fördröjning och risken är då stor att studenten hinner få en eller flera utbetalningar av studiemedel innan de stoppas.

4 vanliga missar

De vanligaste ändringarna som studenterna glömmer att meddela är:

  1. Att man fått inkomster som är högre än vad man angett i ansökan eller högre än fribeloppet. Tänk på att inkomster från exempelvis aktier och lägenhetsförsäljning också räknas.
  2. Att man avbrutit hela eller delar av sina studier.
  3. Att man ändrat antal poäng eller kurser.
  4. Att man förlänger sin studietid.

– Det handlar om att man är ouppmärksam, inte att man fyller i ansökan fel. De allra flesta vill göra rätt, men många glömmer att det är ditt ansvar som student att meddela ändringar till oss, säger Charlotta Hansen, som arbetar på CSN med att minska felaktiga utbetalningar.

Svårare få studiemedel framöver

Men misstagen kan bli dyra. Två år efter studierna gör CSN en inkomstkontroll. Om de då upptäcker att studenten fått för mycket pengar måste de betalas tillbaka, ofta inom 30 dagar. Dessutom kan det bli svårare att få studiemedel i framtiden.

Rådet från CSN är därför: Meddela alltid CSN direkt om ändringar i poäng eller studietakt och glöm inte heller att ha koll på inkomsten. Om du exempelvis märker att du kommer att tjäna mer än fribeloppet så tipsar CSN om att istället minska antalet veckor med studiemedel. På så sätt kan du höja ditt fribelopp och dessutom spara studieveckor till framtiden.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Utsatt för härskartekniker? Så hanterar du situationen

    Utsatt för härskartekniker? Så hanterar du situationen

    Har du någon gång känt dig osynliggjord av en kollega eller chef? Blivit förlöjligad när du lagt fram en idé eller ett förslag? Nästa gång det händer kan du stå bättre rustad om du följer forskaren Annakarin Nybergs råd.
  • Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

    Kärvt läge i förhandlingar om lön och arbetstidsförkortning

    Förhandlingarna om nya kollektivavtal är inne i slutskedet men de svåraste frågorna återstår att komma överens om. På måndag 31 mars löper avtalen ut och Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, vill inte utesluta strejk.
  • Gunnar Bergström och Malin Werling

    Hur sjuk kan man vara och ändå jobba?

    Många jobbar fastän de är sjuka. Men är det så smart? När är det bättre att sjukskriva sig? Här svarar en professor och en företagsläkare.
  • Dyrast att vara sjukskriven en dag

    Dyrast att vara sjukskriven en dag

    Vad kostar det att sjukskriva sig? Tjänar man på att sjukskriva sig mitt på dagen? Och vad händer om man sjukskriver sig flera gånger samma vecka?
  • March: News from Ingenjören in English

    March: News from Ingenjören in English

    Salary increase for engineers • Northvolt engineers: “Not surprising, but unreal” • Working time reduction varies between engineers • Technical specialists are lagging behind managers in salary • Scania's R&D engineers will soon find out who their boss will be • AI expert shares five keys to a better promt
Plugga effektivare med AI – expertens åtta tips

Plugga effektivare med AI – expertens åtta tips

AI kan hjälpa dig med studierna – men bara om du använder det rätt. Studieteknikexperten Björn Liljeqvist avslöjar hur du undviker de vanligaste fallgroparna och får AI att bli en riktig pluggkompis istället för en falsk genväg.
Fler artiklar