CSN varnar: Se upp för dyra misstag med studielånen

Ett vanligt missförstånd är att studenterna tror att skolan meddelar CSN om ändringar och avbrott. Foto: CSN

Varje år får mer än 35 000 studerande återkrav för att de fått för mycket studiemedel. Nu varnar CSN för de vanligaste misstagen som studenterna gör.

Att få en plötslig utgift på 20 000 kronor eller mer är inget någon önskar sig. Men det är precis vad många studenter råkar ut för. Enligt CSN får omkring 35 000 studenter krav på återbetalning varje år.

En vanlig orsak till återbetalningskraven är att studenterna har glömt att meddela CSN när studierna förändras. Det kan till exempel handla om ändrad studietakt eller studieuppehåll, men även om förändrad inkomst.

Tror att skolan meddelar

Ett vanligt missförstånd är att man tror att skolan meddelar CSN om ändringar och avbrott. Men detta sker ofta med en fördröjning och risken är då stor att studenten hinner få en eller flera utbetalningar av studiemedel innan de stoppas.

4 vanliga missar

De vanligaste ändringarna som studenterna glömmer att meddela är:

  1. Att man fått inkomster som är högre än vad man angett i ansökan eller högre än fribeloppet. Tänk på att inkomster från exempelvis aktier och lägenhetsförsäljning också räknas.
  2. Att man avbrutit hela eller delar av sina studier.
  3. Att man ändrat antal poäng eller kurser.
  4. Att man förlänger sin studietid.

– Det handlar om att man är ouppmärksam, inte att man fyller i ansökan fel. De allra flesta vill göra rätt, men många glömmer att det är ditt ansvar som student att meddela ändringar till oss, säger Charlotta Hansen, som arbetar på CSN med att minska felaktiga utbetalningar.

Svårare få studiemedel framöver

Men misstagen kan bli dyra. Två år efter studierna gör CSN en inkomstkontroll. Om de då upptäcker att studenten fått för mycket pengar måste de betalas tillbaka, ofta inom 30 dagar. Dessutom kan det bli svårare att få studiemedel i framtiden.

Rådet från CSN är därför: Meddela alltid CSN direkt om ändringar i poäng eller studietakt och glöm inte heller att ha koll på inkomsten. Om du exempelvis märker att du kommer att tjäna mer än fribeloppet så tipsar CSN om att istället minska antalet veckor med studiemedel. På så sätt kan du höja ditt fribelopp och dessutom spara studieveckor till framtiden.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag är för nyfiken för att säga nej”

”Jag är för nyfiken för att säga nej”

I år fyller Fatima Essaidi 22 år men det är svårt att tro när man ser hennes kalander. Där varvas möten med advisory board, styrelseutbildning och poddinspelningar. Dessutom är hon snart civilingenjör.
Fler artiklar