Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningCSN varnar: Se upp för dyra misstag med studielånen

CSN varnar: Se upp för dyra misstag med studielånen

Varje år får mer än 35 000 studerande återkrav för att de fått för mycket studiemedel. Nu varnar CSN för de vanligaste misstagen som studenterna gör.

Att få en plötslig utgift på 20 000 kronor eller mer är inget någon önskar sig. Men det är precis vad många studenter råkar ut för. Enligt CSN får omkring 35 000 studenter krav på återbetalning varje år.

En vanlig orsak till återbetalningskraven är att studenterna har glömt att meddela CSN när studierna förändras. Det kan till exempel handla om ändrad studietakt eller studieuppehåll, men även om förändrad inkomst.

Tror att skolan meddelar

Ett vanligt missförstånd är att man tror att skolan meddelar CSN om ändringar och avbrott. Men detta sker ofta med en fördröjning och risken är då stor att studenten hinner få en eller flera utbetalningar av studiemedel innan de stoppas.

4 vanliga missar

De vanligaste ändringarna som studenterna glömmer att meddela är:

  1. Att man fått inkomster som är högre än vad man angett i ansökan eller högre än fribeloppet. Tänk på att inkomster från exempelvis aktier och lägenhetsförsäljning också räknas.
  2. Att man avbrutit hela eller delar av sina studier.
  3. Att man ändrat antal poäng eller kurser.
  4. Att man förlänger sin studietid.

– Det handlar om att man är ouppmärksam, inte att man fyller i ansökan fel. De allra flesta vill göra rätt, men många glömmer att det är ditt ansvar som student att meddela ändringar till oss, säger Charlotta Hansen, som arbetar på CSN med att minska felaktiga utbetalningar.

Svårare få studiemedel framöver

Men misstagen kan bli dyra. Två år efter studierna gör CSN en inkomstkontroll. Om de då upptäcker att studenten fått för mycket pengar måste de betalas tillbaka, ofta inom 30 dagar. Dessutom kan det bli svårare att få studiemedel i framtiden.

Rådet från CSN är därför: Meddela alltid CSN direkt om ändringar i poäng eller studietakt och glöm inte heller att ha koll på inkomsten. Om du exempelvis märker att du kommer att tjäna mer än fribeloppet så tipsar CSN om att istället minska antalet veckor med studiemedel. På så sätt kan du höja ditt fribelopp och dessutom spara studieveckor till framtiden.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

Spanien prövar fyra dagars arbetsvecka

0
I Spanien startar ett försök med fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön. Fler länder i Europa är på gång eller har redan infört kortare arbetsvecka. Frågan debatterades också på Ingenjörsfullmäktige i november.
Intervju för sommarjobb

Så får du sommarjobb – 15 tips till ingenjörsstudenter

0
Hur gör man för att få ett sommarjobb där man får använda sina ingenjörskunskaper? Eller för att få ett sommarjobb över huvud taget? Här ger en professor, en studievägledare och en karriärvägledare sina bästa råd.

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

Studenternas kaminer ger värme i Ukraina

0
Strax innan jul bjöd studenter vid Linköpings universitet in till en svetskväll till förmån för Ukraina. Resultatet blev 32 vedkaminer som nu sprider värme i Ukraina. 

Så jobbar du effektivare – bästa apparna för ”att göra-listor”

0
I det hybrida arbetslivet är det viktigt att få struktur för att hålla effektiviteten uppe. En kalender kopplad till en ”att göra-lista” är som en bibel, säger effektivitetsexperten Jan Winstedt.
Pavel Hajman, Husqvarna, Mattias Forsberg, Handelsbanken, och Charlotte Svensson, SAS

Så mycket tjänar it-cheferna

0
Det är stora variationer mellan it-chefernas löner visar årets lönelista från CIO Sweden. Från 740 000 i månaden på förstaplatsen, till 160 000 på plats 30.

Stora neddragningar på H&M– hundratals ingenjörer drabbas

0
Flera hundra ingenjörer i Sverige berörs när H&M genomför en stor omorganisation inom funktionen Business Tech. Just nu pågår arbetet med att utvärdera medarbetarnas kompetens.

Vissa orosmoln på arbetsmarknaden för ingenjörer 2023

0
Av 16 stora ingenjörsarbetsgivare svarar 13 att de planerar att rekrytera lika många eller fler ingenjörer i år jämfört med förra året. Men Volvo AB kommer bara anställa hälften så många som 2022.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Kvinna som är uttråkad på jobbet

Sex råd – så gör du när jobbet inte känns kul längre

5
Blir det inte bättre än så här? Är det här vad jag ska jobba med resten av livet och just här, på den här...