Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningCSN varnar: Se upp för dyra misstag med studielånen

CSN varnar: Se upp för dyra misstag med studielånen

Varje år får mer än 35 000 studerande återkrav för att de fått för mycket studiemedel. Nu varnar CSN för de vanligaste misstagen som studenterna gör.

Att få en plötslig utgift på 20 000 kronor eller mer är inget någon önskar sig. Men det är precis vad många studenter råkar ut för. Enligt CSN får omkring 35 000 studenter krav på återbetalning varje år.

En vanlig orsak till återbetalningskraven är att studenterna har glömt att meddela CSN när studierna förändras. Det kan till exempel handla om ändrad studietakt eller studieuppehåll, men även om förändrad inkomst.

Tror att skolan meddelar

Ett vanligt missförstånd är att man tror att skolan meddelar CSN om ändringar och avbrott. Men detta sker ofta med en fördröjning och risken är då stor att studenten hinner få en eller flera utbetalningar av studiemedel innan de stoppas.

4 vanliga missar

De vanligaste ändringarna som studenterna glömmer att meddela är:

  1. Att man fått inkomster som är högre än vad man angett i ansökan eller högre än fribeloppet. Tänk på att inkomster från exempelvis aktier och lägenhetsförsäljning också räknas.
  2. Att man avbrutit hela eller delar av sina studier.
  3. Att man ändrat antal poäng eller kurser.
  4. Att man förlänger sin studietid.

– Det handlar om att man är ouppmärksam, inte att man fyller i ansökan fel. De allra flesta vill göra rätt, men många glömmer att det är ditt ansvar som student att meddela ändringar till oss, säger Charlotta Hansen, som arbetar på CSN med att minska felaktiga utbetalningar.

Svårare få studiemedel framöver

Men misstagen kan bli dyra. Två år efter studierna gör CSN en inkomstkontroll. Om de då upptäcker att studenten fått för mycket pengar måste de betalas tillbaka, ofta inom 30 dagar. Dessutom kan det bli svårare att få studiemedel i framtiden.

Rådet från CSN är därför: Meddela alltid CSN direkt om ändringar i poäng eller studietakt och glöm inte heller att ha koll på inkomsten. Om du exempelvis märker att du kommer att tjäna mer än fribeloppet så tipsar CSN om att istället minska antalet veckor med studiemedel. På så sätt kan du höja ditt fribelopp och dessutom spara studieveckor till framtiden.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?