Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjören som läser sagor som dragqueen

Ingenjören som läser sagor som dragqueen

Den senaste tiden har sagostunder med dragqueens utsatts för hot och protester. En som berättar sagor som dragqueen är gymnasieingenjören Jan Ericson, alias Inga Tvivel. 

Hur blir en gymnasieingenjör dragartist?

Bland drakar och dragqueens

I ”Bland drakar och dragqueens” läser dragartisterna Inga Tvivel, Björta och Tant Henrik sagor för barn. Regissör är Petter Wallenberg.

Bland drakar och dragqueensFoto: Peter Knutson

Gruppen turnerar sedan 2017 runt hela Sverige.
Sagostunderna är ”en färgsprakande konfettibomb av glitter och förvandling som lockar till läslust, vidgar världen och bjuder in till lek i sagornas förtrollande värld.” ”Ett färgsprakande sätt att visa barn att man får vara som man vill.”
Produktionen har vunnit Pelle Svanslös ”Våga vara snäll”-pris och lyfts fram som Läsande Förebilder.
Gruppen är inte samma som Drag story hour, som utsatts för hot under hösten.

– När jag var 7–8 år bestämde jag mig för att jag skulle gå fyraårig teknisk linje på gymnasiet. Jag älskade matte och när jag fick läsa fysik och kemi var det ännu roligare, så jag pluggade teknisk linje i fyra år med kemiinriktning.

– Jag var helt inne på att plugga kemi eller bioteknik, men först göra lumpen som skyddstekniker. Men av någon anledning blev jag omplacerad i utbildningsreserven, och behövde inte göra lumpen. Antagningstiden till universitetet hade gått ut, men min svensklärare från gymnasiet sa ”Läs litteraturvetenskap, det är din grej”. Så jag läste det och sedan blev jag lärare i svenska och drama.

Och hur blev du dragartist?

– Jag har alltid klätt ut mig – i både tjej- och killkläder. Och när jag flyttade till Stockholm blev jag vän med Mogge som höll på med dragshow. En kväll prövade jag att sminka mig – och det var ju jättefestligt – och rätt snart började vi uppträda och vara med i shower.

Och sagostunder som dragqueen, hur började du med det?

Jan Ericson
Jan Ericson

– Regissören Petter Wallenberg fick 2017 en idé: att läsa sagor på bibliotek under namnet Bland drakar och dragqueens. Han frågade: Vill du vara med? Det skulle bli fyra tillfällen på Stockholms stadsbibliotek vid Odenplan, men sedan ville fler bibliotek runt om i Stockholm att vi skulle komma. Nu har vi hållit på i fem år och är en rikstäckande produktion.

På senare tid har det varit protester från en Sverigedemokrat i Kalmar och hot i Olofström mot Drag story hour, som alltså är en annan grupp än ni. Vad tänker du om det?

Inga Tvivel
Inga Tvivel. Foto: Peter Knutson

– Det är hemskt att någon blir hotad. Jag vet inte vad jag ska säga, det är bara så dumt. Flertalet som uttalat sig negativt har gått på hörsägen, de har inte ens gått på någon sagostund.

– Vi i Bland drakar och dragqueens blev uppvaktade av Nordiska motståndsrörelsen för några år sedan. De hade satt upp anslag och försökt spärra av biblioteket med avspärrningstejp. Men vi genomförde sagostunden som vanligt. Vi har säkerhetsrutiner som vi följer.

Har du någon nytta av dina kemiteknikkunskaper som sagoläsare?

– Det är en fördel att ha båda sidorna – matte/naturvetenskap och humaniora. Särskilt som lärare. Och då och då kan jag slänga in något om bensenringar, olika alkoholer eller kolbindningar. Men sagostunderna, njae, där är det kanske lite svårt att få in.  

Karin Thorsell

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.