Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjören som läser sagor som dragqueen

Ingenjören som läser sagor som dragqueen

Den senaste tiden har sagostunder med dragqueens utsatts för hot och protester. En som berättar sagor som dragqueen är gymnasieingenjören Jan Ericson, alias Inga Tvivel. 

Hur blir en gymnasieingenjör dragartist?

Bland drakar och dragqueens

I ”Bland drakar och dragqueens” läser dragartisterna Inga Tvivel, Björta och Tant Henrik sagor för barn. Regissör är Petter Wallenberg.

Bland drakar och dragqueensFoto: Peter Knutson

Gruppen turnerar sedan 2017 runt hela Sverige.
Sagostunderna är ”en färgsprakande konfettibomb av glitter och förvandling som lockar till läslust, vidgar världen och bjuder in till lek i sagornas förtrollande värld.” ”Ett färgsprakande sätt att visa barn att man får vara som man vill.”
Produktionen har vunnit Pelle Svanslös ”Våga vara snäll”-pris och lyfts fram som Läsande Förebilder.
Gruppen är inte samma som Drag story hour, som utsatts för hot under hösten.

– När jag var 7–8 år bestämde jag mig för att jag skulle gå fyraårig teknisk linje på gymnasiet. Jag älskade matte och när jag fick läsa fysik och kemi var det ännu roligare, så jag pluggade teknisk linje i fyra år med kemiinriktning.

– Jag var helt inne på att plugga kemi eller bioteknik, men först göra lumpen som skyddstekniker. Men av någon anledning blev jag omplacerad i utbildningsreserven, och behövde inte göra lumpen. Antagningstiden till universitetet hade gått ut, men min svensklärare från gymnasiet sa ”Läs litteraturvetenskap, det är din grej”. Så jag läste det och sedan blev jag lärare i svenska och drama.

Och hur blev du dragartist?

– Jag har alltid klätt ut mig – i både tjej- och killkläder. Och när jag flyttade till Stockholm blev jag vän med Mogge som höll på med dragshow. En kväll prövade jag att sminka mig – och det var ju jättefestligt – och rätt snart började vi uppträda och vara med i shower.

Och sagostunder som dragqueen, hur började du med det?

Jan Ericson
Jan Ericson

– Regissören Petter Wallenberg fick 2017 en idé: att läsa sagor på bibliotek under namnet Bland drakar och dragqueens. Han frågade: Vill du vara med? Det skulle bli fyra tillfällen på Stockholms stadsbibliotek vid Odenplan, men sedan ville fler bibliotek runt om i Stockholm att vi skulle komma. Nu har vi hållit på i fem år och är en rikstäckande produktion.

På senare tid har det varit protester från en Sverigedemokrat i Kalmar och hot i Olofström mot Drag story hour, som alltså är en annan grupp än ni. Vad tänker du om det?

Inga Tvivel
Inga Tvivel. Foto: Peter Knutson

– Det är hemskt att någon blir hotad. Jag vet inte vad jag ska säga, det är bara så dumt. Flertalet som uttalat sig negativt har gått på hörsägen, de har inte ens gått på någon sagostund.

– Vi i Bland drakar och dragqueens blev uppvaktade av Nordiska motståndsrörelsen för några år sedan. De hade satt upp anslag och försökt spärra av biblioteket med avspärrningstejp. Men vi genomförde sagostunden som vanligt. Vi har säkerhetsrutiner som vi följer.

Har du någon nytta av dina kemiteknikkunskaper som sagoläsare?

– Det är en fördel att ha båda sidorna – matte/naturvetenskap och humaniora. Särskilt som lärare. Och då och då kan jag slänga in något om bensenringar, olika alkoholer eller kolbindningar. Men sagostunderna, njae, där är det kanske lite svårt att få in.  

Karin Thorsell

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.