Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjören som läser sagor som dragqueen

Ingenjören som läser sagor som dragqueen

Den senaste tiden har sagostunder med dragqueens utsatts för hot och protester. En som berättar sagor som dragqueen är gymnasieingenjören Jan Ericson, alias Inga Tvivel. 

Hur blir en gymnasieingenjör dragartist?

Bland drakar och dragqueens

I ”Bland drakar och dragqueens” läser dragartisterna Inga Tvivel, Björta och Tant Henrik sagor för barn. Regissör är Petter Wallenberg.

Bland drakar och dragqueensFoto: Peter Knutson

Gruppen turnerar sedan 2017 runt hela Sverige.
Sagostunderna är ”en färgsprakande konfettibomb av glitter och förvandling som lockar till läslust, vidgar världen och bjuder in till lek i sagornas förtrollande värld.” ”Ett färgsprakande sätt att visa barn att man får vara som man vill.”
Produktionen har vunnit Pelle Svanslös ”Våga vara snäll”-pris och lyfts fram som Läsande Förebilder.
Gruppen är inte samma som Drag story hour, som utsatts för hot under hösten.

– När jag var 7–8 år bestämde jag mig för att jag skulle gå fyraårig teknisk linje på gymnasiet. Jag älskade matte och när jag fick läsa fysik och kemi var det ännu roligare, så jag pluggade teknisk linje i fyra år med kemiinriktning.

– Jag var helt inne på att plugga kemi eller bioteknik, men först göra lumpen som skyddstekniker. Men av någon anledning blev jag omplacerad i utbildningsreserven, och behövde inte göra lumpen. Antagningstiden till universitetet hade gått ut, men min svensklärare från gymnasiet sa ”Läs litteraturvetenskap, det är din grej”. Så jag läste det och sedan blev jag lärare i svenska och drama.

Och hur blev du dragartist?

– Jag har alltid klätt ut mig – i både tjej- och killkläder. Och när jag flyttade till Stockholm blev jag vän med Mogge som höll på med dragshow. En kväll prövade jag att sminka mig – och det var ju jättefestligt – och rätt snart började vi uppträda och vara med i shower.

Och sagostunder som dragqueen, hur började du med det?

Jan Ericson
Jan Ericson

– Regissören Petter Wallenberg fick 2017 en idé: att läsa sagor på bibliotek under namnet Bland drakar och dragqueens. Han frågade: Vill du vara med? Det skulle bli fyra tillfällen på Stockholms stadsbibliotek vid Odenplan, men sedan ville fler bibliotek runt om i Stockholm att vi skulle komma. Nu har vi hållit på i fem år och är en rikstäckande produktion.

På senare tid har det varit protester från en Sverigedemokrat i Kalmar och hot i Olofström mot Drag story hour, som alltså är en annan grupp än ni. Vad tänker du om det?

Inga Tvivel
Inga Tvivel. Foto: Peter Knutson

– Det är hemskt att någon blir hotad. Jag vet inte vad jag ska säga, det är bara så dumt. Flertalet som uttalat sig negativt har gått på hörsägen, de har inte ens gått på någon sagostund.

– Vi i Bland drakar och dragqueens blev uppvaktade av Nordiska motståndsrörelsen för några år sedan. De hade satt upp anslag och försökt spärra av biblioteket med avspärrningstejp. Men vi genomförde sagostunden som vanligt. Vi har säkerhetsrutiner som vi följer.

Har du någon nytta av dina kemiteknikkunskaper som sagoläsare?

– Det är en fördel att ha båda sidorna – matte/naturvetenskap och humaniora. Särskilt som lärare. Och då och då kan jag slänga in något om bensenringar, olika alkoholer eller kolbindningar. Men sagostunderna, njae, där är det kanske lite svårt att få in.  

Karin Thorsell

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny på jobbet på hybridkontor – 10 tips för att få det fungera

0
Att börja på ett nytt jobb kan bli en utmaning när de flesta jobbar mycket på distans. Sara Abrahamsson på konsultbolaget Hammer & Hanborg ger tips till både nyanställda och chefer.

Så undviker du fällorna efter utmattning

0
Ha tålamod och lägg in luft mellan möten och arbetsuppgifter. Det är några av experternas råd till dig som ska börja jobba igen efter en utmattning.
Samer Nameer

Startade batteriföretag för att förse marknaden med stationär energilagring

0
Ingenjören Samer Nameer startade batteriföretaget Enerpoly med sin vän Mylad Chamoun. Nu utvecklar och tillverkar de zinkbatterier på KTHs campus och företaget växer. Hur är det jobbet?

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

2
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.

Våga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

0
Funderar på ett göra något helt annat men är orolig för att hoppa av ingenjörsbanan? En avstickare i karriären kan ge dig en ny nisch och ett mer utvecklande jobb.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Konsult funderar över pengapåsar

Sex råd – om du erbjuds rörlig lön som konsult

0
Som konsult finns det upplägg där man får en procentandel av det som faktureras kunden. Det kan ge hög lön, men innebär också risker. Vad ska man tänka på om man erbjuds den typen av lön? Här svarar två ombudsmän.