Universitet startar Python-kurser för yrkesverksamma

Pythons webbplats, Uppsala, Umeå och Lunds universitet
Uppsala, Lunds och Umeå universitet utvecklar nu en serie med sammankopplade kurser i Python-programmering. Foto: David Naylor (Uppsala universitet), Mikael Risedal (Lunds universitet), Ulrika Bergfors (Umeå universitet)

Nu tar Lunds, Uppsala och Umeå universitet fram en serie med korta sammankopplade distanskurser i Python-programmering. Kurserna vänder sig till yrkesverksamma och ska gå att läsa parallellt med jobbet.

Lunds universitet utvecklar nu den första av de tre Python-kurserna, och de gör det inom ramen för kurser för livslångt lärande.

– Python är absolut nödvändigt för att komma in i ai-världen och det finns rätt mycket folk som vill växla om, eller som vill börja förstå ai, säger Mikael Sundström, projektledare vid Edulab på Lunds universitet som nu arbetar fram kursen.

Åtta gånger per år

Den bedömning som gjorts är att många kommer att vara intresserade av att gå kursen och därför kommer den att ges åtta gånger per år.

– Så brukar vi inte göra, men vi tänkte att vi skulle testa. Vi frågade datavetenskap och de sa ja. Tanken är att när man upptäcker att man har en lucka om en månad, en lugnare period, så ska man kunna söka och gå kursen då.

Efter den första kursen ska det gå att bygga på med den kurs som Uppsala universitet tar fram, som ska ges fyra gånger per år. Och efter det kan man ta Umeå universitets kurs som ska ges två gånger per år.

Den här typen av samarbete mellan lärosäten är inte så vanligt.

– Men hittills har det rullat på bra, och de tre inblandade institutionerna är verkligen lösningsorienterade, säger Mikael Sundström.

Förutom att kurserna byggs upp med pengar som är avsatta för livslångt lärande så stöds de också av Wasp-Ed (Wallenberg ai and transformative technologies education development program) som ska öka tillgången på utbildningar inom bland annat ai, och som också försöker utveckla nya samarbeten mellan lärosäten.

Gå på halvfart

Kurserna kommer att gå på halvfart, men eftersom de är så korta, 5 högskolepoäng var, så är bedömningen att det fungerar att gå dem vid sidan av jobbet. Kurserna är ju också separata, så att man söker och går varje kurs för sig.

Det krävs inga förkunskaper i programmering för att gå den första kursen. Och för den som har erfarenhet ska det därför gå att hoppa på fortsättningskursen direkt.

– För kursen i Uppsala kommer man troligen att ha kravet att ha gått Lunds kurs, eller ha motsvarande färdigheter. Att man i så fall verkligen har de relevanta förkunskaperna är sådant som varje lärosäte bedömer.

Igång 2024

Korta kurser för personer i arbetslivet

Lunds universitet tar nu fram korta kurser som fungerar för personer som redan är ute i arbetslivet.
Kurserna ska helst inte vara längre än 5 hp, helst online och gå på kvarts- eller halvfart för att passa målgruppen.

Redan i dag har Lunds universitet fristående kurser för kompetensutveckling. Pythonkursen finns inte med än.

Målet är att den första kursen ska börja om ungefär ett år, i början av 2024.

– Det är ju långa ledtider. Vi har svårt att möta behoven snabbare, åtminstone ännu, konstaterar Mikael Sundström.

Men redan det första året ska man vara i gång och ge kurserna det antal gånger som man tänkt.

Varje kurs kommer att ha 20–25 platser, i alla fall till en början.

– Är det fler som söker så arbetar vi med bland annat reservlistor, som på alla kurser. Och om det blir jättestort intresse kanske vi skalar upp, eller så hör vi med något annat universitet om de också kan ge kursen. Att i någon mån bryta ner väggarna mellan våra olika lärosäten på det här sättet tycker vi är extra intressant.

9 kommentarer

 • Mikael Sundström

  Sen kommentar här (jag är den Mikael Sundström som nämns). Vi tror verkligen inte att det är nytt att det finns Pythonkurser, och är glada att det finns många olika och värdefulla initiativ. Det nya är hur universiteten samarbetar för att testa ett nytt sätt att snabbare koncentrera kapacitet till viktiga områden. Och 15 poäng är givetvis bara en start – men kurserna ger behörighet till mer avancerade kurser. Har ni idéer och kommentarer: tveka inte att skicka till mig direkt, för vi vill verkligen försöka lyssna utåt och inte bli elfenbenstorn!

  mvh. Micke

  18 februari 2023
 • Bo-Göran Wallner

  Vad jag tycker saknas på universiteten är en annan form av lärande, har man jobbat under låt säga 20 års tid med mjukvara så är det inte en grundkurs i programmering som behövs. Utan kanske snarare någon form av seminarie-serie där akademi och yrkesliv möts, inte som lärare-student utan yrkesmänniska-akademi. Lunds Tekniska Högskola hade en gång i tiden ett dylikt upplägg där man bjöds in att delta där forskare presenterade sin forskning med möjlighet till diskussion. Jag tror att denna typ av utbyte ger betydligt mer än att ”läsa en kurs”. Att tillägna sig grundkunskaper kan man göra var som helst på internet, inom området så hittar man troligen ett 20-tal kurser inom Python som MOOCs på t ex Coursera. Visst, sen är det inte samma personer man riktar sig till med en Python kurs men jag tror att Sverige hade gagnats av att kvalificerade yrkesmänniskor hade haft en annan typ av upplägg för att komma närmare akademi. Och jag är övertygad att även akademin skulle haft utbyte av detta.

  26 december 2022
 • Aldiram Pritalaksa

  God job everyone. Hope it will be works. Keep so the best.

  22 december 2022
 • Peter Ahlström

  Inte såå nytt – distanskurser i Python med många deltagare finns sedan ett par år vid sektionen för ingenjörsvetenskap vid högskolan i Borås – men alla goda kurser är välkomna!

  21 december 2022
 • Sura Ingenjören

  Sadla om med 15 HP? Jag är rejält skeptisk, efter att ha sett vad företagen normalt brukar kräva.

  21 december 2022
 • Andreas

  Bra initiativ. Hoppas se fler sådana här upplägg framöver!

  21 december 2022
 • Fredrik Larsson

  Hur söker man in på den? Vad kommer den heta?

  21 december 2022
  • Karin Thorsell

   Namn på kursen är nog inte klart. Vi på Ingenjören kommer att följa upp artikeln i höst när vi vet fler detaljer – både om den här kursen och andra liknande. Och då kommer all praktisk info att finnas med och förhoppningsvis i lagom god tid innan det är dags att söka. /Karin Thorsell, Ingenjören

   21 december 2022
 • Andreas Graichen

  Utmärkt initiativ! Jag är speciellt glad att se hur universitet samarbetar – mer av detta!

  21 december 2022

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tänk på det här när du låter AI skriva ditt personliga brev

Tänk på det här när du låter AI skriva ditt personliga brev

När allt fler tar hjälp av AI för att formulera sitt personliga brev blir de också mindre intressanta i urvalsprocessen. Här är några saker du som jobbsökare bör tänka på.
Fler artiklar