Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningUniversitet startar Python-kurser för yrkesverksamma

Universitet startar Python-kurser för yrkesverksamma

Nu tar Lunds, Uppsala och Umeå universitet fram en serie med korta sammankopplade distanskurser i Python-programmering. Kurserna vänder sig till yrkesverksamma och ska gå att läsa parallellt med jobbet.

Lunds universitet utvecklar nu den första av de tre Python-kurserna, och de gör det inom ramen för kurser för livslångt lärande.

– Python är absolut nödvändigt för att komma in i ai-världen och det finns rätt mycket folk som vill växla om, eller som vill börja förstå ai, säger Mikael Sundström, projektledare vid Edulab på Lunds universitet som nu arbetar fram kursen.

Åtta gånger per år

Den bedömning som gjorts är att många kommer att vara intresserade av att gå kursen och därför kommer den att ges åtta gånger per år.

– Så brukar vi inte göra, men vi tänkte att vi skulle testa. Vi frågade datavetenskap och de sa ja. Tanken är att när man upptäcker att man har en lucka om en månad, en lugnare period, så ska man kunna söka och gå kursen då.

Efter den första kursen ska det gå att bygga på med den kurs som Uppsala universitet tar fram, som ska ges fyra gånger per år. Och efter det kan man ta Umeå universitets kurs som ska ges två gånger per år.

Den här typen av samarbete mellan lärosäten är inte så vanligt.

– Men hittills har det rullat på bra, och de tre inblandade institutionerna är verkligen lösningsorienterade, säger Mikael Sundström.

Förutom att kurserna byggs upp med pengar som är avsatta för livslångt lärande så stöds de också av Wasp-Ed (Wallenberg ai and transformative technologies education development program) som ska öka tillgången på utbildningar inom bland annat ai, och som också försöker utveckla nya samarbeten mellan lärosäten.

Gå på halvfart

Kurserna kommer att gå på halvfart, men eftersom de är så korta, 5 högskolepoäng var, så är bedömningen att det fungerar att gå dem vid sidan av jobbet. Kurserna är ju också separata, så att man söker och går varje kurs för sig.

Det krävs inga förkunskaper i programmering för att gå den första kursen. Och för den som har erfarenhet ska det därför gå att hoppa på fortsättningskursen direkt.

– För kursen i Uppsala kommer man troligen att ha kravet att ha gått Lunds kurs, eller ha motsvarande färdigheter. Att man i så fall verkligen har de relevanta förkunskaperna är sådant som varje lärosäte bedömer.

Igång 2024

Korta kurser för personer i arbetslivet

Lunds universitet tar nu fram korta kurser som fungerar för personer som redan är ute i arbetslivet.
Kurserna ska helst inte vara längre än 5 hp, helst online och gå på kvarts- eller halvfart för att passa målgruppen.

Redan i dag har Lunds universitet fristående kurser för kompetensutveckling. Pythonkursen finns inte med än.

Målet är att den första kursen ska börja om ungefär ett år, i början av 2024.

– Det är ju långa ledtider. Vi har svårt att möta behoven snabbare, åtminstone ännu, konstaterar Mikael Sundström.

Men redan det första året ska man vara i gång och ge kurserna det antal gånger som man tänkt.

Varje kurs kommer att ha 20–25 platser, i alla fall till en början.

– Är det fler som söker så arbetar vi med bland annat reservlistor, som på alla kurser. Och om det blir jättestort intresse kanske vi skalar upp, eller så hör vi med något annat universitet om de också kan ge kursen. Att i någon mån bryta ner väggarna mellan våra olika lärosäten på det här sättet tycker vi är extra intressant.

Karin Thorsell

9 KOMMENTARER

  1. Sen kommentar här (jag är den Mikael Sundström som nämns). Vi tror verkligen inte att det är nytt att det finns Pythonkurser, och är glada att det finns många olika och värdefulla initiativ. Det nya är hur universiteten samarbetar för att testa ett nytt sätt att snabbare koncentrera kapacitet till viktiga områden. Och 15 poäng är givetvis bara en start – men kurserna ger behörighet till mer avancerade kurser. Har ni idéer och kommentarer: tveka inte att skicka till mig direkt, för vi vill verkligen försöka lyssna utåt och inte bli elfenbenstorn!

    mvh. Micke

  2. Vad jag tycker saknas på universiteten är en annan form av lärande, har man jobbat under låt säga 20 års tid med mjukvara så är det inte en grundkurs i programmering som behövs. Utan kanske snarare någon form av seminarie-serie där akademi och yrkesliv möts, inte som lärare-student utan yrkesmänniska-akademi. Lunds Tekniska Högskola hade en gång i tiden ett dylikt upplägg där man bjöds in att delta där forskare presenterade sin forskning med möjlighet till diskussion. Jag tror att denna typ av utbyte ger betydligt mer än att ”läsa en kurs”. Att tillägna sig grundkunskaper kan man göra var som helst på internet, inom området så hittar man troligen ett 20-tal kurser inom Python som MOOCs på t ex Coursera. Visst, sen är det inte samma personer man riktar sig till med en Python kurs men jag tror att Sverige hade gagnats av att kvalificerade yrkesmänniskor hade haft en annan typ av upplägg för att komma närmare akademi. Och jag är övertygad att även akademin skulle haft utbyte av detta.

  3. Inte såå nytt – distanskurser i Python med många deltagare finns sedan ett par år vid sektionen för ingenjörsvetenskap vid högskolan i Borås – men alla goda kurser är välkomna!

    • Namn på kursen är nog inte klart. Vi på Ingenjören kommer att följa upp artikeln i höst när vi vet fler detaljer – både om den här kursen och andra liknande. Och då kommer all praktisk info att finnas med och förhoppningsvis i lagom god tid innan det är dags att söka. /Karin Thorsell, Ingenjören

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?