Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningUniversitet startar Python-kurser för yrkesverksamma

Universitet startar Python-kurser för yrkesverksamma

Nu tar Lunds, Uppsala och Umeå universitet fram en serie med korta sammankopplade distanskurser i Python-programmering. Kurserna vänder sig till yrkesverksamma och ska gå att läsa parallellt med jobbet.

Lunds universitet utvecklar nu den första av de tre Python-kurserna, och de gör det inom ramen för kurser för livslångt lärande.

– Python är absolut nödvändigt för att komma in i ai-världen och det finns rätt mycket folk som vill växla om, eller som vill börja förstå ai, säger Mikael Sundström, projektledare vid Edulab på Lunds universitet som nu arbetar fram kursen.

Åtta gånger per år

Den bedömning som gjorts är att många kommer att vara intresserade av att gå kursen och därför kommer den att ges åtta gånger per år.

– Så brukar vi inte göra, men vi tänkte att vi skulle testa. Vi frågade datavetenskap och de sa ja. Tanken är att när man upptäcker att man har en lucka om en månad, en lugnare period, så ska man kunna söka och gå kursen då.

Efter den första kursen ska det gå att bygga på med den kurs som Uppsala universitet tar fram, som ska ges fyra gånger per år. Och efter det kan man ta Umeå universitets kurs som ska ges två gånger per år.

Den här typen av samarbete mellan lärosäten är inte så vanligt.

– Men hittills har det rullat på bra, och de tre inblandade institutionerna är verkligen lösningsorienterade, säger Mikael Sundström.

Förutom att kurserna byggs upp med pengar som är avsatta för livslångt lärande så stöds de också av Wasp-Ed (Wallenberg ai and transformative technologies education development program) som ska öka tillgången på utbildningar inom bland annat ai, och som också försöker utveckla nya samarbeten mellan lärosäten.

Gå på halvfart

Kurserna kommer att gå på halvfart, men eftersom de är så korta, 5 högskolepoäng var, så är bedömningen att det fungerar att gå dem vid sidan av jobbet. Kurserna är ju också separata, så att man söker och går varje kurs för sig.

Det krävs inga förkunskaper i programmering för att gå den första kursen. Och för den som har erfarenhet ska det därför gå att hoppa på fortsättningskursen direkt.

– För kursen i Uppsala kommer man troligen att ha kravet att ha gått Lunds kurs, eller ha motsvarande färdigheter. Att man i så fall verkligen har de relevanta förkunskaperna är sådant som varje lärosäte bedömer.

Igång 2024

Korta kurser för personer i arbetslivet

Lunds universitet tar nu fram korta kurser som fungerar för personer som redan är ute i arbetslivet.
Kurserna ska helst inte vara längre än 5 hp, helst online och gå på kvarts- eller halvfart för att passa målgruppen.

Redan i dag har Lunds universitet fristående kurser för kompetensutveckling. Pythonkursen finns inte med än.

Målet är att den första kursen ska börja om ungefär ett år, i början av 2024.

– Det är ju långa ledtider. Vi har svårt att möta behoven snabbare, åtminstone ännu, konstaterar Mikael Sundström.

Men redan det första året ska man vara i gång och ge kurserna det antal gånger som man tänkt.

Varje kurs kommer att ha 20–25 platser, i alla fall till en början.

– Är det fler som söker så arbetar vi med bland annat reservlistor, som på alla kurser. Och om det blir jättestort intresse kanske vi skalar upp, eller så hör vi med något annat universitet om de också kan ge kursen. Att i någon mån bryta ner väggarna mellan våra olika lärosäten på det här sätter tycker vi är extra intressant.

Karin Thorsell

8 KOMMENTARER

  1. Vad jag tycker saknas på universiteten är en annan form av lärande, har man jobbat under låt säga 20 års tid med mjukvara så är det inte en grundkurs i programmering som behövs. Utan kanske snarare någon form av seminarie-serie där akademi och yrkesliv möts, inte som lärare-student utan yrkesmänniska-akademi. Lunds Tekniska Högskola hade en gång i tiden ett dylikt upplägg där man bjöds in att delta där forskare presenterade sin forskning med möjlighet till diskussion. Jag tror att denna typ av utbyte ger betydligt mer än att ”läsa en kurs”. Att tillägna sig grundkunskaper kan man göra var som helst på internet, inom området så hittar man troligen ett 20-tal kurser inom Python som MOOCs på t ex Coursera. Visst, sen är det inte samma personer man riktar sig till med en Python kurs men jag tror att Sverige hade gagnats av att kvalificerade yrkesmänniskor hade haft en annan typ av upplägg för att komma närmare akademi. Och jag är övertygad att även akademin skulle haft utbyte av detta.

  2. Inte såå nytt – distanskurser i Python med många deltagare finns sedan ett par år vid sektionen för ingenjörsvetenskap vid högskolan i Borås – men alla goda kurser är välkomna!

    • Namn på kursen är nog inte klart. Vi på Ingenjören kommer att följa upp artikeln i höst när vi vet fler detaljer – både om den här kursen och andra liknande. Och då kommer all praktisk info att finnas med och förhoppningsvis i lagom god tid innan det är dags att söka. /Karin Thorsell, Ingenjören

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny på jobbet på hybridkontor – 10 tips för att få det fungera

0
Att börja på ett nytt jobb kan bli en utmaning när de flesta jobbar mycket på distans. Sara Abrahamsson på konsultbolaget Hammer & Hanborg ger tips till både nyanställda och chefer.

Så undviker du fällorna efter utmattning

0
Ha tålamod och lägg in luft mellan möten och arbetsuppgifter. Det är några av experternas råd till dig som ska börja jobba igen efter en utmattning.
Samer Nameer

Startade batteriföretag för att förse marknaden med stationär energilagring

0
Ingenjören Samer Nameer startade batteriföretaget Enerpoly med sin vän Mylad Chamoun. Nu utvecklar och tillverkar de zinkbatterier på KTHs campus och företaget växer. Hur är det jobbet?

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

2
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.

Våga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

0
Funderar på ett göra något helt annat men är orolig för att hoppa av ingenjörsbanan? En avstickare i karriären kan ge dig en ny nisch och ett mer utvecklande jobb.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Konsult funderar över pengapåsar

Sex råd – om du erbjuds rörlig lön som konsult

0
Som konsult finns det upplägg där man får en procentandel av det som faktureras kunden. Det kan ge hög lön, men innebär också risker. Vad ska man tänka på om man erbjuds den typen av lön? Här svarar två ombudsmän.