Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivStressad för en utmaning på jobbet? Experten ger råd

Stressad för en utmaning på jobbet? Experten ger råd

Försök ta kontroll över det som oroar. Och acceptera att det finns saker du inte kan påverka. Det är två av stressexpertens råd när stora uppgifter i jobbet jagar upp blodtrycket.

Oro och nervositet kan drabba de flesta när nya och stora uppgifter i jobbet rycker närmare. Det kan vara releasen av mjukvaran som ”måste” vara klar ett visst datum, en ny position på företaget eller kanske ”bara” ett viktigt möte. Stressmomenten i ingenjörsjobbet är olika. Men effekten är alltid densamma.

Maria Nordin, Umeå universitet. Foto: Bertil Janson.

– Stress är en fysiologisk reaktion i kroppen. Den börjar i hjärnan när vi upplever att något hotar oss, att vi inte längre har kontroll, säger Maria Nordin, docent i psykologi vid Umeå universitet.

Hon forskar bland annat om sambanden mellan stress, sömnbesvär och psykisk ohälsa, och olika metoder att behandla problemen.

Återhämtning är nödvändigt

När tiden inför releasen börjar rinna ut, eller det avgörande mötet närmar sig, går stressystemen i gång. Från hjärnan skickas nervsignaler som gör att adrenalinnivån i blodet stiger. Blodtrycket ökar, musklerna får mer syre, pupillerna vidgas. Kroppen gör sig beredd på strid eller flykt.

I ett akut krisläge är det här livsavgörande, som när det börjar brinna, eller om ett vildsvin skulle attackera oss i skogen. Inför releasen och det viktiga mötet kan stresspåslaget också hjälpa. Åtminstone på kort sikt, eftersom det skärper sinnena.

Tre tips när stressen slår till

  1. Försök se det som oroar som en utmaning, inte som ett hot.
  2. Kontrollera det du kan kontrollera. Gör en kort prio-lista. Inse att det finns förutsättningar som du inte kan kontrollera.
  3. Låt inte jobbet äta upp dig. Se till att ha en rik fritid. Återhämtning behövs.

Mer problematiskt är det om de upplevda hoten och orosmolnen blir vardag. Då påverkas även vårt andra, lite långsammare stressystem, vilket gör att kortisolnivån i blodet ökar.

– Adrenalinet försvinner rätt snabbt. Det tar länge tid för kortisolet att gå ur kroppen. Det är därför det är så farlig att stressa i längden. Det sliter på kroppen. Att få återhämtning mellan stressperioderna är jätteviktigt, säger Maria Nordin.

Stresshantering, på kort och lång sikt, kan förebygga problem.

– Kontroll är ett nyckelord. Försök få kontroll över situationen. Det är det viktigaste i alla de här scenarierna med stora uppgifter i jobbet.

Gör en prioriteringslista

Om stressen orsakas av tidsbrist inför en release är första tipset enkelt: prioritera. Skriv ner de viktigaste sakerna att göra på en liten lista – men även vad som oroar.

– Det är fascinerande hur oron kan försvinna när hjärnan fått syn på de där enkla stolparna. Då brukar hjärnan kunna hantera situationen mycket bättre.

Man måste också inse att man arbetar under vissa förutsättningar, både tidsmässiga och praktiska, som inte alltid optimala.

– Så tänk att du gör ditt bästa, utifrån förutsättningarna. Då kan du stå med rent samvete när du efteråt förklarar vad du gjort och inte hann göra. Då kan ni tillsammans försöka se: varför gick det inte? Vad kan förändras till nästa gång?

De givna förutsättningarna måste också vägas in när man bedömer sin egen insats.

– Känn inte att allting är ditt eget fel, det blir otroligt stressande.

Vad är det värsta som kan hända?

Den mer diffusa oron inför det som väntar runt hörnet, kanske en ny position på företaget, eller ett avgörande möte, leder till samma gamla stressreaktion. Något okänt hotar, kontrollen saknas, och kroppen gör sig beredd på strid.

Här kan man fråga sig: Vad är det värsta som kan hända? Skriva gärna ner det som oroar så att hjärnan lättare kan hantera ”hotbilden”. Att prata och få andras syn på saken brukar också hjälpa.

– Det är en av de bästa stresslindrarna som finns. Men det är också viktigt att försöka skingra tankarna. Träna, gå ut i naturen, läs en bok eller umgås med andra. Se till att få den återhämtning du behöver.

Stress kan också ge energi

Maria Nordin påpekar också att stress är en energi, en kraft, som man kan använda till att förbereda sig inför det som känns hotfullt – och på så sätt få kontroll. Den talrädde kan öva på sin presentation inför mötet, gärna inför någon vän. Den som är nervös inför sitt nya jobb kan använda kraften till att läsa in sig på det nya området.

– Vi behöver faktiskt stressa ibland för att må bra. Det är ju både utmanande och roligt när man känner att man klarat releasen, föredraget eller det nya jobbet. Det ger en otrolig tillfredsställelse när man stressat lite och fått till någonting bra i slutändan.

Bertil Janson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.